Atlarla Dolu Hem Çocuklara Umut Oluyor Hem De Sehir Stresini Unutturuyor

Kastamonu’nun Daday ilçesinde 2 yil önce hizmete açilan atli terapi ve model binicilik merkezi, hipoterapi sayesinde de çocuklarin ve engelli bireylerin gelisimine büyük katki sagliyor.

Atlarla Dolu Hem Çocuklara Umut Oluyor Hem De Sehir Stresini Unutturuyor


Kastamonu’nun Daday ilçesinde Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) destekleriyle Daday Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi ve Kastamonu Il Özel Idaresi is birligiyle yapilan Daday Atli Terapi ve Model Binicilik Merkezi, 2022 yilindan itibaren ziyaretçiler tarafindan yogun ilgi görüyor. Açik ve kapali manej alanlari bulunan tesiste, vatandaslar atlarla vakit geçirip doga ile iç içe günlük hayatin stresinden uzaklasma firsati buluyor. Açik ve kapali manej ile çocuk oyun parki ve boyama alanlari gibi farkli alanlari barindiran tesis, hem amatör hem de profesyonel at binicileri için ideal bir ortam sunuyor. Kastamonu’nun yani sira çevre illerden yogun ilgi gören tesiste hipoterapi etkinlikleri de yapiliyor. Atlar sayesinde çocuklarin öz güven kazanmalari, konusma ve vücut hareketlerinde gelisim yasanmasi saglaniyor.

“Özgüveni düsük çocuklara özellikle at binmeyi öneriyoruz”

Tesisin büyük ilgi gördügünü belirten At Antrenörü Sevval Yalçinkaya, “Tesisimiz, 2022 yilinin Mart ayindan itibaren halka açiktir. Su anda haftada bir gün özel bireylerimizi atlara bindiriyoruz. 15 dakikalik kisa mesafeli bir arazi binisimiz bulunuyor. Engelli atlama bransi üzerine derslerimiz var. Model binicilik egitimleri veriyoruz. Derslerimiz yarim saat sürüyor. Yaz aylarinda gençlik kamplarimiz oluyor. Aylik 3 bin civarinda gençlik kamplarindan ziyaretçi geliyor. Bunlarin yani sira okul guruplarimizi aliyoruz. Çocuklar için top havuzumuz, boyama alanlarimiz mevcut. Çocuklarimiz burada hem dolu dolu bir gün geçirip çesitli aktiviteler yapiyorlar hem de at biniyorlar. Kapali binis alanimiz oldugu için yaz ve kis ayinda faaliyet verebiliyoruz” dedi.



"Çocuklarimizin özgüvenlerini artiyor"

Tesiste çocuklara binicilik egitimi verildigini söyleyen Yalçinkaya, “15 dakika süreli bindiriyoruz. Çocuklarda ata binmeyi daha eglenceli hale getirip bu sayede bacak kaslarini ve dengesini güçlendiriyoruz. Çocuklarimizin özgüvenlerini arttiriyoruz. Normal binicilik derslerimiz de yüzmeye esdegerdir. Bu yüzden daha çok alana yaymaya çalisiyoruz. Çünkü canli ile yapilan tek spor dalidir. Bu yönde çalismalarimiz oluyor. Çocuklarimizi bu sekilde binicilige daha çok yönlendirmeye çalisiyoruz. Dengenin, bacak kaslarinin güçlenmesi, özgüveninin artmasi için çocuklara özellikle at binmeyi öneriyoruz. Özel bireylerimizi de bindiriyoruz. Çocuklarimiz neleri yapamiyorsa bizler bunu at üzerinde yaptirmaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Ata binmek çok güzel"

Ata binmek için tesise gelen 12 yasindaki Ayse Naz Kaynar, “Ata binmek çok güzel. Ata binince özellikle at kosarken üzerinde kendimizi özgür hissediyoruz. Uçuyormus gibi oluyorum. Çok güzel. Ben, ata binerken spor olarak bütün vücudumuzun uzuvlari çalisiyor, hareket ediyor. Kondisyon kazaniyoruz. Atlarla zaten vakit geçirmek bence çok güzel. Ata binerken ellerimiz ve bacaklarimiz gelisiyor. Ata binerken üzerinde özgürlük hissettigimiz için bütün stresimiz gidiyor. Bu sayede derslerime de konsantre olabiliyorum” seklinde konustu.



“Çocuklarimiza hayvan sevgisini asilamak ve binicilik sporunu sevdirebilmek için at binmeye geldik”

Tesise sürekli geldiklerini belirten Fatih Yapicioglu da, “Agaç yasken egilir deyip, çocuklarimiza hayvan sevgisini asilamak ve binicilik sporunu daha küçük yaslarda iken çocuklarimiza sevdirebilmek açisindan Daday Atli Terapi Merkezine geldik. Tesis çok güzel. Atli sporlari çocuklarimiza küçük yaslarda asilamak istiyoruz. Hem terapi anlaminda hem de çocuklarimizin hayvan sevgisini, küçük yaslardan itibaren alabilmeleri için bu tesis çok çok önemli” ifadelerini kullandi.

Tesiste çok eglendigini söyleyen 5 yasindaki Zeynep Asya ise, “Bende güzel bindim. Çok eglenceliydi bugün. At binerken çok eglendim. Ata ilk kez biniyorum. Ata sevdim, bir daha gelecegim. Bir daha binmeye gelecegim. Çok eglendim” dedi.

Kaynak: İHA