Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Gazetecilere Yönelik Saldiriyi Kinadi

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Kilimli ilçesine bagli Bölüm Mahallesi’nde ruhsatsiz olarak isletilen bir maden ocaginda meydana gelen göçük olayini haberlestirmeye giden gazetecilere yönelik saldiriyi sert bir dille kinadi.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Gazetecilere Yönelik Saldiriyi Kinadi
Cemiyetin açiklamasinda su ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi, basinin özgürlügünü temel bir insan hakki olarak kabul etmekte ve bu özgürlügü korumaktadir. Gazeteciler halkin haber alma özgürlügünü saglar. Gazeteciler, toplumsal olaylar, gelismeler ve önemli haberler hakkinda dogru ve objektif bilgileri toplar, analiz eder ve halka sunar. Bu görevleriyle, demokratik bir toplumda bilgilendirilmis vatandaslarin olusmasina katki saglarlar. Gazetecilerin bu önemli islevi, ifade özgürlügü ve basin özgürlügü ilkeleriyle korunur ve desteklenir."

Açiklamada, gazetecilerin kamu görevlisi olarak önemli bir kamu hizmeti yürüttügüne dikkat çekilerek, "Gazeteciler de diger kamu görevlileri gibi kamu görevi yürütürler. Gazetecilik, toplumun bilgilendirilmesi, haber alma hakkinin korunmasi ve kamu yararinin gözetilmesi açisindan önemli bir kamu hizmetidir" denildi.

Göçük olayini haberlestirmek için bölgeye giden gazetecilerin maruz kaldigi hatirlatilarak, "Ruhsatsiz isletilen bu maden ocaginda göçükte kalan isçiyi kurtarma çalismalarini, bir baska ifadeyle toplumsal olayi haberlestirmek için meslektaslarimiz da olay yerine gitmistir. Toplumsal olaylar, bir toplumun genis kesimlerini etkileyen ve ilgilendiren olaylardir. Maden ocagindaki göçük olayinda da bir veya birden fazla insanin hayatini tehlikeye atan bir durum söz konusudur. Bu, toplumun genelinde büyük bir endise ve duyarliliga neden olur. Böyle olaylar, genis bir kamuoyunun dikkatini çeker ve medyada genis yer bulur. Insanlar, olayin gelisimini takip eder ve olayla ilgili bilgi sahibi olmak ister. Kurtarma ekiplerinin müdahalesi ve çalismalari, toplumsal dayanisma ve devletin kriz yönetim kapasitesi gibi konulari gündeme tasir. Bu sebeple olay yerine giden üç gazeteci arkadasimiz fiili saldiriya varana kadar hakaret ve küfürlere maruz kalmistir. Olayi tarafsiz ve objektif bir sekilde haberlestirmek için görevlerini yerine getiren; Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Basin Karti sahibi meslektaslarimizin böyle bir durumla karsilasmasi camiamizi derinden üzmüs ve ayni zamanda tepkilere neden olmustur" ifadelerine yer verildi.

Açiklamada ayrica, gazetecilere yönelik saldirinin kabul edilemez oldugu ifade edilerek, "Gazeteci arkadaslarimizin maruz kaldigi bu kabul edilemez durum karsisinda, kendilerine ’Buraya sov için mi geldiniz, çikartin çektiginiz fotograflara bakacagiz’ gibi cümlelerle birlikte küfürler savurma cüretini gösteren kisiler hadlerini bilmelidir. Meslektaslarimiz, kamuoyuna açik, özel mülkiyet alani içerisinde bulunmayan bir alanda, kendilerini adeta kolluk kuvveti olarak gören sahislarin saldirisina ugramistir. Gazeteci, diger kamu görevlileri gibi görevini ifa eder ve bu görevini yaparken hiçbir engelleme ve saldiriya maruz kalmamalidir. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu durumu esefle kiniyoruz. Meslektaslarimizin güvenli bir sekilde görevlerini yapabilmeleri en temel haklaridir ve böyle bir manzara ile bir daha karsilasmamak en büyük temennimizdir" denildi.
Kaynak: İHA