'Yukari Sakarya Havzasi'nda Arazi Tahribatini Dengeleme Projesi' Devam Ediyor

Eskisehir’in Sivrihisar ilçesinde Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü koordinasyonunda Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ve T.C Tarim ve Orman Bakanligi (OGM, TRGM, TAGEM) destegi ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi (CEM) tarafindan yürütülen ’Arazi Tahribatinin Dengelenmesi (ATD) Yaklasiminin Ulusal Düzeyde Yayginlastirilmasi Projesi’ hiz kesmeden sürdürülüyor.

'Yukari Sakarya Havzasi'nda Arazi Tahribatini Dengeleme Projesi' Devam Ediyor
Söz konusu proje ile Yukari Sakarya Havzasi’nda bulunan Sivrihisar ilçesinde de yürütülen iklim dostu tarim ve ormancilik uygulamalari Uygulamali Çiftçi Okullari (UÇO) Modülleri çerçevesinde, 26-27 Haziran 2024 tarihlerinde Bursa ilinde bir ’Saha Günü’ etkinligi gerçeklestirildi.

Saha Günü’nde Sivrihisar Yalinkat Ana Kadin Kooperatifi üyelerinin Bursa’daki Uludag Yigitali Kadinlari Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ve Isabey Kalkinma Kooperatifi’ni ziyaret etmeleri saglandi. Ziyaretler sirasinda kooperatifler arasinda bilgi alisverisi yapildi ve yapilan sohbetlerle edinilen tecrübeler paylasildi. Yasanilan zorluklarin ardindan elde edilen basari hikayelerinin paylasilmasi hem misafir hem de konuk kooperatif ortaklarinin motivasyonunun arttirilmasina vesile oldu. Yapilan ziyaretlerle kadin kooperatiflerinin isbirliklerinin güçlendirilmesi, kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi amaçlandi.

Rüzgar erozyonunun önlenmesi amaciyla 5 bin metre uzunlugunda rüzgar perdesi uygulamasi yapilacak

Tarim Bakanligi ve FAO ortakliginda hazirlanan proje kaynagi ile Sivrihisar ilçesinde uygulama çalismalari baslatilan proje kapsaminda su ana kadar; nadas alanlarinin degerlendirilmesi, hayvancilikla istigal eden yetistiricilerin kaba yem ihtiyacinin karsilanmasi ve topraktaki azot miktarinin artirilmasi amaciyla 250 dekar alanda 5 çiftçiye yüzde 100 hibeli Macar Figi tohumu saglanarak ekimi gerçeklestirilmis; nadas alanlarinin degerlendirilmesi amaciyla Koças mahallesinde 27 çiftçiye 300 dekar alanda yüzde 100 hibeli sertifikali nohut tohumu ve leonardit gübresi temin edilerek ekimi saglanmis; hayvan gübresinin tarlalarda kullanilmasini saglamak amaciyla 2 adet kati gübre dagitma makinesi yüzde 100 hibeli olarak Pasa Kadin ve Nasrettin Hoca köylerinde çiftçilerin kullanimina sunulmus; su tasarrufu amaci ile 108 dekar alanda 6 çiftçiye seker pancarinda damlama sulama sistemi yüzde 100 hibeli olarak gelecek sezon kullanima sunulmak üzere temin edilmis; 500 dekar alanda 33 çiftçiye yüzde 100 hibeli organik gübre ve bugday tohumu dagitimi ekim ayi içerisinde gerçeklestirilmis; üretilecek ürünlerin kurutulmasi amaciyla rafli sistemli kurutma ünitesi hibe edilmis; kadin çiftçilere yönelik olarak 500 metrekare alanda sera kurumu yapilmis ve 100 dekar mera alaninda mera islahi amaci ile tuz çalisi dikimi gerçeklestirilmistir. Proje çerçevesinde bundan sonraki süreçte de Tarim Okullari ile küçükbas hayvan yetistiriciligi ve seracilik alaninda uzman ekiplerce uygulamali egitim verilmesi, rüzgar erozyonunun önlenmesi amaciyla 5 bin metre uzunlugunda rüzgar perdesi uygulamasi yapilmasi planlaniyor.

Projenin toplam bütçesi 16 milyon dolar

Birlesmis Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri arasinda küresel ölçekte Arazi Tahribatinin Dengelenmesi’ne (ATD) yönelik çalismalar yürütülüyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen BM Çöllesme ile Mücadele Sözlesmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansinda (COP 12) ülkelerin arazi tahribatinin dengelenmesine yönelik ulusal hedeflerini belirlemesi kararlastirildi. Türkiye ulusal hedeflerini belirleyen öncü ülkelerden biri olurken; ATD yaklasiminin ulusal düzeyde yayginlastirilmasi, belirlenen hedeflere ulasilmasi, gerçeklesmelerin izlenebilmesi ve ATD hedeflerinin faaliyete dökülmesi amaciyla bakanlik adina Tarim Reformu Genel Müdürlügü tarafindan ve Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) isbirligi ile ’Arazi Tahribatinin Dengelenmesi Yukari Sakarya Havzasi Projesi’ hayata geçirildi. Projenin toplam bütçesi 16 milyon dolar olurken, 2,4 milyon dolarlik kismi GEF’ten (Uluslararasi Çevre Fonu) yüzde 100 hibe olarak temin edildi. Projenin ’Bilesen 3’ çerçevesinde; iklim degisikliginin etkilerini azaltmak üzere Yukari Sakarya Havzasi’nda iklim dostu tarim uygulamalari ile ilgili kurumsal kapasite gelistirme, farkindalik olusturma ve proje sahasindaki bazi alanlarda demonstrasyon faaliyetleri yürütülüyor. Proje ile Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) uygulamalari sektörler arasi koordinasyonla havza temelli, entegre ve katilimci planlamayla gerçeklestiriliyor.
Kaynak: İHA