Su Kaçagi Tespit Cihaziyla 'Hayat' Bulundu

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (ISU) Genel Müdürlügü personelleri, "asrin felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaras merkezli depremlerde "su kaçagi tespit" cihaziyla enkaz altinda yasam belirtisi tespit ederek birçok canin kurtarilmasina vesile oldu. ISU’nun akustik dinleme cihazi, su arizalarini tespit etmenin ötesinde, enkazda hayat kurtaran bir teknolojiye dönüstü.

Su Kaçagi Tespit Cihaziyla 'Hayat' Bulundu
Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin ardindan harekete geçen Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (ISU) Genel Müdürlügü ekipleri, afet bölgelerine yardim ulastirdi. Ekipler, bir yandan tankerlerle içme suyu ihtiyacini karsilarken, diger yandan da su kaçagi tespit cihaziyla enkaz altinda kalan çok sayida afetzedeyi kurtardi. Cihazlari ve tecrübeli personelleriyle afet bölgelerinde günlerce görev yapan ISU, enkazdan canli kurtarma çalismalarinda Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi ekipleri basta olmak üzere, diger kurumlarin arama kurtarma ekiplerine de yardimci oldu.

"Birçok noktada arama kurtarma ekiplerimize destek olduk"

ISU Genel Müdürlügü Ilçe Hizmetleri Daire Baskani Kenan Yarali, 6 Subat’ta meydana gelen 7,7 büyüklügündeki ilk depremin ardindan afet bölgesine öncelikle içme suyu ihtiyacini karsilamak amaciyla tanker gönderdiklerini belirtti.

Ilk olarak içme suyu ihtiyacini karsiladiklarini, ardindan da enkaz çalismalarinda görev aldiklarini ifade eden Yarali, teknik ekiplerle arama kurtarma ekiplerine nasil destek olabilecekleri konusunda çalisma yaptiklarini ve içme suyu hatlarindaki arizalari tespit etmek için kullandiklari akustik dinleme cihaziyla bölgeye intikal ettiklerini söyledi.

Yarali, "Yaptigimiz çalismalarla birçok noktada arama kurtarma ekiplerimize destek olduk" dedi.



"Cihazin çok faydasi oldu"

Akustik dinleme cihazinin enkaz altinda kalan yaralilarin yerinin tespit edilmesinde fayda sagladigini vurgulayan Yarali, "Cihaz tek basina bir arama kurtarma enstrümani degil ama ekiplerimizi yönlendirme noktasinda büyük faydasi oldu. Bu cihaz bütün su ve kanal idarelerinde var. Bu tarz afet bölgelerinde arama kurtarma ekiplerine destek saglamak için bu cihazlar kullanilabilir. Biz denedik ve faydasini gördük. Biz bu cihazin arama kurtarma faaliyetlerinde kullanilmasini öneriyoruz" diye konustu.



"Ilk kez kullanildi"

Ilçe Hizmetleri Daire Baskani Kenan Yarali, su arizasini tespit eden akustik dinleme cihazinin afet bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerinde ilk kez ISU tarafindan kullanildigini ifade ederek, "Deprem bölgesinde bunun üzerine çalisan bizden baska ekip yoktu. Termal kameralar ve yüksek teknolojik cihazlar kullanildi, ancak bu cihaz destek anlaminda ilk kez kullanildi" seklinde konustu.



"Enkazlarda bizzat çalistik"

Içme Suyu ve Kanalizasyon Sube Müdürü Mehmet Sarioglu ise depremin haberini alir almaz büyük bir üzüntüyle yola çiktiklarini anlatti. Sarioglu, "Kendi aramizda ’Ne yapabiliriz?’ diye düsünürken, ariza tespit ettigimiz cihazimizla enkazdan canli kurtarma fikri aklimiza geldi. Idaremizin, amirlerimizin destegiyle afet bölgesine intikal ettik. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tahir Büyükakin önderliginde enkazlarda bizzat çalistik. Ilk gittigimizde ekip basi 400 enkazla çalismalara basladik ve giderek bu sayi azaldi. Cihazimiz canli kurtarma noktasinda Allah’a sükürler olsun etkili oldu" ifadelerini kullandi.

"Igne deligi kadar olan arizayi tespit ediyoruz"

Mehmet Sarioglu, ISU ekiplerinin akustik dinleme cihaziyla itfaiye basta olmak üzere birçok kurumun arama kurtarma ekiplerine ve vatandaslara yardimci olduklarini kaydederek, "Önerimiz su; afet bölgelerine itfaiye ekipleri yönlendirilirken, yanlarinda su ve kanal idaresindeki ekipler ve ekipmanlar da olursa daha fazla canli kurtarabiliriz. Bu cihazin kullanim alani su arizalaridir. Igne deligi kadar olan arizayi tespit ediyoruz. ’Suyun küçük sesini bile bulabildigimize göre niye canli bulmayalim’ dedik ve bu sekilde yola çiktik" dedi.



"Çok aci bir olaydi"

Afet bölgesinde görev alan ISU personelleri arasinda bulunan fiziki su kayip-kaçak personeli Tunahan Karamahmutoglu, "Afet bölgesindeki saha çalismalarina dinleme cihazlariyla gittik. Orada çalismalar yaptik ama öncelikle sunu belirtmek istiyorum; tüm vatandaslarimiza geçmis olsun. Çok aci bir olaydi. Allah bir daha yasatmasin" diye konustu.

Karamahmutoglu, akustik dinleme cihazi sayesinde birçok cana ulastiklarina da dikkat çekti.
Kaynak: İHA