Sicak Havalarda Gebelerin Dikkat Etmesi Gereken 10 Madde

Kadin Hastaliklari ve Dogum Hekimi Ömer Dogukan Saraç, yaz aylarinin sicak günlerinde, gebelerin sagligi için dikkat etmesi gereken on madde hakkinda açiklamalarda bulundu.

Sicak Havalarda Gebelerin Dikkat Etmesi Gereken 10 Madde
Kadin Hastaliklari ve Dogum Hekimi Ömer Dogukan Saraç, artan hava sicakliklari ile birlikte gebelerin dikkat etmesi gereken on maddeyi anlatti. Artan sicakliklarin, gebelerde bazi riskler olusturdugunu ifade eden Ömer Dogukan Saraç, "Bu durum hem annenin, hem de bebegin sagligini etkileyebilir. Sicak havalarda vücudun sivi ihtiyaci artar. Gebeler, günlük su tüketimlerini artirmalidir. Ideal olarak, günde en az 2-3 litre su içilmesi önerilir. Su tüketimi, vücut isisini düzenler ve dehidratasyonu (vücudun susuz kalmasini) önler. Dehidratasyon, annenin kan basincini düsürebilir ve erken dogum riskini artirabilir. Ayrica, suyun yani sira elektrolit dengesini saglamak için dogal maden suyu veya taze meyve sulari da tüketilebilir. Ancak sekerli içeceklerden kaçinilmalidir, çünkü bunlar da vücutta su kaybini artirabilir" dedi.



Günesten korunma

Günes isinlarinin en yogun oldugu saatlerde (10:00-16:00) disari çikmaktan kaçinilmasi gerektigini söyleyen Ömer Dogukan Saraç, "Eger disari çikmak zorunluysa, genis kenarli sapkalar, günes gözlükleri ve yüksek koruma faktörlü (en az SPF 30) günes kremleri kullanilmalidir. Günes yaniklari ve sicak çarpmasi riskine karsi bu önlemler oldukça etkilidir. Ayrica, gölgede kalmaya özen gösterilmeli ve direkt günes isigindan korunmak için semsiye veya tenteler kullanilmalidir. Günes kremleri her 2 saatte bir tekrar uygulanmalidir. Sicak havalarda pamuklu, hafif ve bol kiyafetler tercih edilmelidir. Bu tür kiyafetler, terlemeyi azaltir ve vücut isisini dengede tutar. Sentetik ve dar kiyafetler, ciltte tahrise ve rahatsizliga neden olabilir. Ayni zamanda açik renkli kiyafetler, günes isigini yansitarak vücut isisinin artmasini önler. Giyilen ayakkabilar da rahat ve nefes alabilir olmalidir. Rahat sandaletler veya spor ayakkabilar, sismis ayaklari rahatlatabilir" diye konustu.



Dengeli beslenme

Hafif, besleyici ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektigini hatirlatan Ömer Dogukan Saraç, "Meyve, sebze, tam tahillar ve protein açisindan zengin besinler tüketilmelidir. Yagli ve agir yiyeceklerden kaçinilmalidir. Ayrica, sik sik ama küçük porsiyonlarla beslenmek, sindirim sisteminin zorlanmasini önler ve enerji seviyesini dengede tutar. Yogurt, salatalar, soguk çorbalar gibi serinletici gidalar tercih edilebilir. Sicak havalarda agir egzersizlerden kaçinilmalidir. Bunun yerine, sabah erken saatlerde veya aksam serinliginde hafif yürüyüsler yapilabilir. Yüzme, sicak havalarda ideal bir egzersiz seçenegidir, çünkü hem vücudu serinletir hem de kaslari güçlendirir. Gebeler, sicak havalarda daha çabuk yorulabilirler. Bu nedenle, düzenli dinlenme molalari vermek önemlidir. Ayaklari yukarida tutarak yapilan dinlenmeler, bacaklarda olusabilecek ödemi azaltir ve kan dolasimini iyilestirir. Ayrica, gün içinde kisa süreli sekerlemeler yapmak, enerji seviyesini yükseltir ve vücudun dinlenmesini saglar. Uyku düzenine dikkat edilmeli ve gece uykusu kaliteli hale gelmedilidir" ifadelerini kullandi.

Klimanin dogru kullanimi

Ani sicak-soguk degisimlerinin saglik sikintilarina yol açabilecegini belirten Saraç, "Oda sicakligini 24-26 derece arasinda tutmak ideal olabilir. Klima kullanimi sirasinda ortamin nem dengesine de dikkat edilmelidir. Gerektiginde nemlendirici cihazlar kullanilabilir. Serinletici duslar, vücut isisini dengelemeye yardimci olur. Ilik su ile dus almak, vücudun serinlemesini saglar ve rahatlatir. Ayrica, cildin nem dengesini korumak için nemlendirici kremler kullanilabilir. Dus almanin yani sira, serinletici ayak banyolari da rahatlama saglayabilir. Sicak havalarda bas dönmesi, mide bulantisi, asiri yorgunluk gibi belirtiler ortaya çikarsa, hemen bir saglik kurulusuna basvurulmalidir. Bu belirtiler, sicak çarpmasi veya dehidratasyonun habercisi olabilir. Ayrica, gebeler yanlarinda her zaman bir acil durum çantasi bulundurmalidir. Bu çantada su, atistirmaliklar, günes kremi ve bir acil durum iletisim listesi bulunmalidir. Düzenli doktor kontrolleri, gebelik sürecinde olusabilecek riskleri en aza indirmek için hayati öneme sahiptir. Yaz aylarinda doktor kontrollerine daha da önem verilmeli ve doktorun tavsiyelerine uyulmalidir. Doktorunuzun önerdigi ek vitamin ve mineralleri düzenli olarak almayi ihmal etmeyin. Ayrica, doktorunuzun önerdigi egzersiz ve beslenme programlarina sadik kalin" dedi.

Gebelik sürecinin dikkat ve özen gerektiren bir dönem oldugunu ifade eder Ömer Dogukan Saraç, “Özellikle sicak havalarda alinacak basit önlemler, hem annenin hem de bebegin sagligini korumaya yardimci olacaktir. Her zaman doktorunuzla iletisimde kalmak ve onun önerilerini dikkate almak, saglikli bir gebelik süreci için en önemli adimdir. Kendinize ve bebeginize iyi bakin" seklinde konustu.

Kaynak: İHA