Sadikoglu Açiklamasi 'TMO, Kayisida Taban Fiyat Belirleyerek Ürün Alimi Yapmali'

Kayisinin enflasyon karsisinda ezilmemesi ve maliyetinin altinda satilmamasi için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çagrida bulunan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Yönetim Kurulu Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, “En son 2020 yilinda ilk ve son kez kayisi alimi yapan TMO’nun, depremden büyük zarar gören sehrimize destek olarak kayisi alimi yapmasini ve üreticimizi destekleyecek bir taban fiyat açiklamasini bekliyoruz” dedi.

Sadikoglu Açiklamasi 'TMO, Kayisida Taban Fiyat Belirleyerek Ürün Alimi Yapmali'
Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Yönetim Kurulu Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, kentin ana gelir kaynagi olan kayisida üretici, esnaf ve ihracatçi üçlüsünün korunmasi için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çagrida bulundu.

Oguzhan Ata Sadikoglu, “Ülkemizin AB Cografi isaret tescilli sayili ürünlerinden olan Malatya kayisisinda hasat dönemindeyiz. Kayisimizin uzun ve mesakkatli üretim sürecinde emegi geçen üreticilerimize emeklerinden dolayi tesekkür ediyoruz. Kayisida en büyük temennimiz kuskusuz sehrimiz ekonomisine daha fazla katma deger saglamasidir. Bu anlamda fiyat istikrari saglanmasi çok önemli. Bu yilki tahmini kuru kayisi rekoltesi 107 bin 517 ton olarak açiklandi. Meclis ve komite üyelerimizden aldigimiz bilgiye göre, bu yilki kayisinin açiklanan rekolteden daha fazla oldugu yönünde. Önceki sezondan kalan kayisilari da göz önünde bulundurdugumuzda arzin oldukça fazla oldugunu görüyoruz. Arz talep dengesinin saglanmasi ve kayisimizin hak ettigi degerde alici bulmasi için fiyat istikrarsizliginin önüne geçilmesi gerekiyor. Depremden büyük yaralar almis sehrimizin ana gelir kaynagi olan kayisida üretici, esnaf ve ihracatçi üçlüsünün korunmasi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyat açiklamasini ve ürün alimi yapmasini bekliyoruz” dedi.



TMO’nun 2021 yilinda ilk ve son kez taban fiyat belirleyerek kayisi alimi yaptigini hatirlatan Baskan Sadikoglu, “Son 1 yilda mazot, gübre, enerji ve diger kalemlerde yasanan yüksek fiyat artislari girdi maliyetini yaklasik yüzde 300 oraninda artirdi. Bugünlerde fiyatlamada düsüs egilimi olan kayisida taban fiyati belirlenmemesi üreticimizin enflasyon karsisinda ezilmesine, ürününü maliyetinin altinda satmasina neden olacaktir. Üreticimizle birlikte baglantili sekilde esnafimizin ve ihracatçi firmalarimizin yasadigi magduriyetin giderilmesi adina TMO’nun ivedilikle taban fiyat açiklamasini bekliyoruz. En son 2020 yilinda ilk ve son kez kayisi alimi yapan TMO’nun, depremden büyük zarar gören sehrimize destek olarak ürün alimi yapmasini ve üreticimizi destekleyecek bir taban fiyat açiklamasi büyük önem tasiyor. Sayin Cumhurbaskanimizin, bakanlarimizin ve TMO Genel Müdürümüzün sehrimiz adina elzem olan bu hususa kayitsiz kalmayacagina, konunun kalici ve kesin bir çözüme kavusacagina inaniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA