Pedal Çevirerek Telefonlari Sarj Ediyorlar

Kocaeli’de kentin farkli noktalarina kurulan Sarj-Bis’ler, hem vatandaslari spora tesvik ediyor, hem de telefon ve tabletleri sarj etme imkani sagliyor.

Pedal Çevirerek Telefonlari Sarj Ediyorlar
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, kentin farkli noktalarina hareket enerjisini elektrik enerjine dönüstüren pedal bisikletler kurdu. Bisikletin zincir aksaminda kullanilan özel bir sistem ile gerçek bisiklet kullanimi hissi veren projede ayni zamanda telefon ve tablet sarj edilebiliyor. Sarj-Bis’ler vatandaslari çevre dostu ve sürdürülebilir bir yasama davet, topluma ise bisiklet aliskanligi ve bilincini kazandirmasini hedefliyor. Ayni zamanda akilli cihazlarin batarya dolumuna katki saglamayi ve bunu pedal gücünden faydalanarak enerji üretiminin sifir emisyon ile kullanicilarin olusturacagi karbon ayak izinin azaltilmasini amaçlayan Sarj-Bis’ler yakin zamanda durak ve kent meydanlarina konumlandirilacak. Sarj-Bis’ler suana kadar Sekapark Havzasi, Izmit Yürüyüs Yolu, Dogu Kisla Parki, Mimar Sinan Köprüsü, Kent Kart Islem Noktasi, Cumhuriyet Parki, Yahya Kaptan Süleyman Demirel Kültür Merkezi ve Basiskele Sahiline konumlandirildi. Yakin zamanda Sarj Bis’lerin sayilarinin arttirilmasi hedefleniyor.

Pedal çevirince sarj ediyor

Hareket enerjisini elektrik enerjine dönüstüren pedal bisiklet, yetiskin bir insanin rahatça kullanabilecegi pozisyonunda tasarlandi. Kullanicilarin normal bir hizla pedal çevirmeleri ile sarj islemi basliyor. Pedal çevirmeye devam ettigi sürece de sarj devam edecek. Sistem kullanicinin 10 saniyeden fazla pedal çevirmemesi durumunda sarji kesecek sekilde tasarlandi. Sistemde yer alan mikro islemci günlük ve aylik olarak kullanim sayisi, kullanim sirasinda üretilen enerjiyi (KW cinsinden), tüketilen yaklasik kaloriyi ve karbon salinimini hesapliyor.
Kaynak: İHA