Kütahya Gediz'e 15 Milyon 657 Bin TL Bütçeli Yatirim Geliyor

AK Parti Kütahya Il Baskani Mustafa Önsay, “Birlikte Üretiyoruz, Birlikte Kazaniyoruz” projesi çerçevesinde Gediz ilçesi Dörtdegirmen ve Erdogmus bölgelerine toplam 15 milyon 657 bin 236 TL bütçeli yatirim gelecegini ifade etti.

Kütahya Gediz'e 15 Milyon 657 Bin TL Bütçeli Yatirim Geliyor
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Il Baskani Mustafa Önsay, "Bu projeyle birlikte, kooperatifin ürün saglayicilari olan çevre köy ve ilçelerdeki çiftçiler, domates, visne ve çilek gibi ürünleri yetistirmekte, ancak, sezon boyunca ürünlerini degerinde satmakta zorluklar yasamaktadirlar. Proje hayata geçirildiginde, bu sorunlarin ortadan kalkmasi bekleniyor. Ayrica, üretim dinamiklerine Gediz, Saphane, Pazarlar ve Simav ilçeleri de dahil edilerek, tarimsal üretimde genis bir yelpaze olusturulacak" dedi.



"Üretim ve pazar problemlerine çözüm olacak”

Baskan Önsay, "Mevcut durumda, bu ilçelerde toplam 36 bin 500 dekar alanda 30 bin 269 ton visne ve 300 dekar alanda 600 ton çilek üretilmektedir. Ancak, bölgede bu ürünleri isleyen bir tesisin bulunmamasi, pazara erisim konusunda ciddi sorunlar yasanmaktadir. Proje ile birlikte, üreticilerin yasadigi pazar problemleri çözüme kavusturulacak ve bu sayede çiftçilerin gelirleri artirilacaktir. Bununla birlikte yerli üreticilerin ekonomik anlamda güçlenmesi, bölge ekonomisine önemli bir katki saglayacaktir. Yaklasik 700 bin kisi, kooperatif araciligiyla üretilen ürünlere, rakiplerine göre daha ekonomik, saglikli ve güvenilir bir sekilde ulasma imkanina sahip olacak. Bu durum, hem tüketicilerin hem de üreticilerin faydasina olan bir döngü olusturacaktir. Proje çerçevesinde ayrica, Gediz, Saphane, Pazarlar ve Simav ilçelerinde 400 üreticiye Iyi Tarim Uygulamalari konusunda egitim verilecektir. Bu egitimlerle bölge üreticileri, modern tarim yöntemleri hakkinda bilgilendirilerek, verimliliklerini artiracak ve sürdürülebilir tarim uygulamalarina yönlendirilecektir" dedi.



"Sosyal ve ekonomik etkiler"

Projenin Sosyal ve ekonomik etkilerinden de söz eden Önsay, "Erdogmus köyü basta olmak üzere Gediz Ilçesi ve çevresindeki kirsal alanda yasayan dezavantajli kesimlere is ve gelir imkani saglayacak. Bu sayede nüfusun azalmasi yavaslatilacak ve göçün önlenmesine katkida bulunulacaktir. Projenin sosyal etkileri, sadece ekonomik faydalarla sinirli kalmayacak; ayni zamanda toplumsal dayanismayi da güçlendirecektir. Proje yerel kalkinmayi destekleyerek, hem üreticilerin hem tüketicilerin hem de çevrede ikamet eden vatandaslarin yasam standartlarini artirmayi hedeflemektedir. Bütün bu çalismalar, bölgenin sürdürülebilir bir sekilde büyümesine katki saglayacaktir" diye konustu.

Kaynak: İHA