Kastamonu Belediyesi'nin 'Temizlik Isleri'ne Sürdügü Gazi Açiklamasi

Kastamonu Belediyesi’nde Temizlik Isleri Müdürlügü’ne sürülen terör gazisi Murat Esgin, belediyenin bin 165 gün is yerinden uzak oldugu yönünde hakkinda yaptigi açiklamaya cevap vererek, pandemi döneminde resmi izinli sayildigi günlerin ve pankreas kanseri tedavisi sürecinin isyerine gelmemis gibi gösterilerek algi olusturulmasinin kendisini üzdügünü söyledi.

Kastamonu Belediyesi'nin 'Temizlik Isleri'ne Sürdügü Gazi Açiklamasi


Elazig’da 1997 yilinda terör örgütü PKK tarafindan düzenlenen bombali saldirida yaralanarak gazi olan Murat Esgin, çalistigi Kastamonu Belediyesi’n de mevcut görevinden alinarak Temizlik Isleri Müdürlügü’nde görevlendirilmisti. Gazi Esgin’in Temizlik Isleri Müdürlügünde görevlendirilmesiyle ilgili kamuoyunda olusan tepkilerin ardindan Kastamonu Belediye Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Gazi Murat Esgin’in 2020-2024 yillari arasinda aldigi izinlerle birlikte toplam bin 165 gün is yerinden uzak oldugu ifade edilerek, Esgin’in yapilacak saglik kontrolünün ardindan çalisacagi pozisyonun belirlenecegi ifade edilmisti. Yapilan açiklama ile ilgili konusan Esgin, çalistigi kamu kurumu tarafindan asilsiz iddialarla lince ugratilmasinin kendisini ve ailesini çok üzdügünü söyledi.



"Yasananlari oldugundan farkli göstermeye çalismasi beni ve ailemi derinden üzmüstür"

Kendisine ve ailesine sosyal medya kullanicilari tarafindan yapilan hakaretlerle ilgili büyük üzüntü yasadigini belirten Murat Esgin, “Kastamonu Belediyesi’nin hakkimda yapmis oldugu 21 Haziran 2024 tarihli basin açiklamasinda tarafima yapmis oldugu asilsiz isnat ve iddialarla ilgili bir açiklama yapma geregim dogdugunu hissediyorum. Uzun yillar boyunca emek ve hizmet verdigim, parçasi olmaktan gurur duydugum belediyemin basin açiklamasi yaparak hakkimda gerçege aykiri iddialar ileri sürmesi ve yasananlari oldugundan farkli göstermeye çalismasi beni ve ailemi derinden üzmüstür. Bu basin açiklamasinin ardindan sosyal medya mecralarinda bana, aileme ve serefli gazilik unvanina yöneltilen hakaretleri ise milletimin vicdanina havale ediyorum. 1992 Kasim ayinda mehmetçik olarak peygamber ocaginda vatan görevine basladim. Devlet, millet, vatan, bayrak, ezan ugrunda gerekirse canimdan geçmek üzere serefli asker üniformami giydim. Elazig’da teröristler tarafindan düzenlenen hain bir saldiriya ugradik, kulagimin dibinde el bombalarinin patladigini hatirliyorum. 300’ü askin metal parçasi vücuduma saplandi. Hareketsiz, kanlar içinde, delik desik kalmisim. Beni öldüm sanarak hastaneye getirmisler, hastanede kendime gelmisim. Buradan Ankara Gülhane Askeri Hastanesi’ne sevk edildim. Sag gözümü kaybettim, elmacik kemigim onarildi, halen vücudumdaki metal parçalari ile yasiyorum. Içisleri Bakanligi’nin atama karari ile gazi statüsünde isçi olarak Kastamonu Belediyesi’ne atandim. Gazi olmam yani sira yüzde 45 engelli raporum da vardir. Yani hem gaziyim hem de engelli” dedi.



"Bin 165 gün isyerimden uzak oldugum yönündeki açiklamasi algi olusturma amacina yöneliktir"

Kastamonu Belediyesi’nin yaptigi yazili basin açiklamasinda, hukuka ve kurum etigine aykiri olarak, özlük dosyasinda yer alan kisisel nitelikteki verilerin algi olusturmak amaciyla, çarpitilarak paylasilmasini belirten Esgin, “Özlük dosyamda yer alan kisisel nitelikteki verilerimin Kastamonu Belediyesi yetkilileri tarafindan siyasi algi olusturmak amaciyla çarpitilarak paylasilmasini hiçbir suretle kabul etmiyorum. Kastamonu Belediyesi, ‘kadina siddet’ten hakkimda sorusturma yapildigini ve disiplin cezasi aldigimi söylemektedir. Kastamonu Belediyesi’nin bu asilsiz açiklamasinin aksine, hayatimin hiçbir döneminde kadina siddette bulunmadim. Basin açiklamasinda yer alan olay, 2015 yilinda evrak kayit biriminde görev yaparken, kadin personelle aramizda, isle alakali bir konuyla ilgili olarak karsilikli sözlü tartisma geçmesinden ibarettir. Is bu sözlü tartisma üzerine her ikimiz de bu birimden alindik. Ben Fen Isleri Müdürlügü’ne görevlendirildim. Kastamonu Belediyesi’nin bin 165 gün isyerimden uzak oldugum seklindeki açiklamasi algi olusturma amacina yöneliktir. 2018 yilinda bana pankreas kanseri teshisi konuldu ve ameliyat oldum. Dalagimin tamami ile pankreasimin yarisi bu ameliyatta alindi. Su anda pankreasimin yarisi ve dalagim yok. 6 ayda bir kontrolüm yapiliyor” diye konustu.



"Hesabini veremeyecegim bir gün bile yoktur"

Pandemi tedbirleri sebebiyle uzun bir süre izinli sayildigini belirten Esgin, “Devletimiz, kamu kurumlarindaki kronik hastaliklara sahip olanlari, kanser tedavisi süren hastalari, gazileri izinli saydi ve isyerlerine gelmemelerine yönelik karar aldi. Pandemi yasaklarinin basladigi andan pandemi yasaklarinin sona erdigi tarihe kadar devletimiz tarafindan izinli sayilarak isyerime gelemedim. Pandemi bitiminde kanser hastaligimla ilgili olarak onkoloji bölümü tarafindan 3 ay rapor verildi.

Bu arada kullanmadigim 3 yilin resmi izin hakkini da kullandim. Görüldügü üzere sagligim nedeniyle isyerine gitmedigim günler arasinda hesabini veremeyecegim bir gün bile yoktur. Isyerimden saglik nedeniyle uzak oldugum dönemler esas itibariyle isyerine gitmemin devlet tarafindan yasaklandigi Pandemi dönemine denk gelmektedir. Bu günlerde isyerine gitmememin bile Belediye tarafindan kullanilmaya çalisilmasi beni hedef göstermeye yöneliktir. Belediye yönetiminin iddia ettigi sekilde ise gelmeyen bir personel nasil olur da yillik izin hakki alabilir ve kullanabilir. Ayni sekilde, tedavi sürecindeki belgelerini kuruma nasil verebilir? Sagligim nedeniyle kullandigim izinlerimin bile kurumum tarafindan kamuoyu nezdinde tartisilmasi ve açiklama yapmak zorunda birakilmam tarafimi derinden yaralamistir. Ilgili birim yetkilisine sordugumda Sayin Belediye Baskani’nin bilgisi dahilinde bu yer degisikliginin yapildigini ögrendim. Engelli bir gazinin Temizlik Isleri Müdürlügü emrinde nasil bir görev görecegini anlayamadigim için, silsile içinde amirlerimle konuyu görüstüm. Gazi ve engelli bir bireyin temizlik islerinde hizmet görmesi için görevlendirilmesinde birey ve kamu yarari bulunmadigini ve belediyenin takdir hakkini kötüye kullandigini dilim döndügünce anlatmaya çalistim. Ancak hiçbir amirim konuyu çözmek için yardimci olamadi" seklinde konustu.



"Hirs ve iktidar ugruna bu mahremiyetin çignenmesi devlet adabina uyar mi"

Kendisine ve ailesine hakaret edilmesinin kendisini üzdügünü söyleyen Esgin, “Kastamonu Sehitler ve Gaziler Dernegi Baskani, Sayin Belediye Baskani ile görüstü. Kendisine göreve baslamamin ardindan bir düzenleme yapilacaginin söylendigi bana aktarildi. Ardindan dernek baskani ile Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü, Sayin Belediye Baskani ile görüstüler ve benzer bir cevapla bana döndüler. Yerel basindan bir gazeteci beni telefonla aradi ve görüsme talep etti. Bu sirada AK Parti yönetiminden beni telefonla aradilar ve evime gelmek istediklerini söylediler, gelenleri evimde misafir ettim ve dertlestik. Tüm bunlar olurken Kastamonu Belediye’sinin hakkimda yaptigi basin açiklamasi geldi. Belediye’nin yaptigi basin açiklamasinin sosyal medya mecralarina düsmesinden itibaren, ekseriyasinin belediye yönetiminin yandaslarinin olusturdugu kisilerce açikça lince ugratildim. Belediye yönetimi hakkimda asilsiz suçlamalarda bulunarak gazi ve engelli personelini lince ugratti. Belediye yönetimi gazi ve engelli personelinin sosyal medya hakarete ugrayarak nefret suçu kurbani olmasini izledi, sesini çikarmadi, itiraz etmedi. Kendi personelinin haklarini korumayan kamu kurumu olur mu? ‘Sehitler ve Evliyalar Diyari’ Kastamonu’da bir gazinin, üzülerek ifade ediyorum, gazi annesinin hakarete, iftiraya, küfre ugramasinin ve ugratilmasinin takdirini kamuoyunun takdirine birakiyorum. Gazi olmussam, kanser olmussam, engelli raporum var, devletin kanun ve yönetmelikleri benim çalisma sartlarimi belirlemis ise bunun kabahatlisi ben miyim? Pandemide izin verilmis ise izni mi delmeliydim, yasalara karsi mi gelmeliydim? Onkoloji raporlarimi, yillik izinlerimiz kullanmamali miydim? Kamu kurumunun personelinin kisisel veri niteligindeki özlük dosyasini hukuka aykiri olarak kamuoyuna açiklamasinin ahlaki ve yasal sorumlulugunun takdirini de kamuoyuna birakiyorum. Belediye yönetiminin hakkimdaki pandemi iznini bilmezden gelerek kamuoyunu yaniltmasinin ahlaki ve yasal sorumlulugunu da kamuoyunun vicdanina birakiyorum. Özlük dosyasi mahremdir. Hirs ve iktidar ugruna bu mahremiyetin çignenmesi devlet adabina uyar mi? Göreve gelinmesiyle birlikte yaklasik bin 300 belediye personeli arasindan gazi ve engelli personelin temizlik isleri müdürlügüne aktarilmasinin sebebi hikmetini de merak ediyorum. Bu görev degisikliginin kamuoyunda infial uyandirmasindan ne medet umuluyor acaba? Temizlik Isleri Müdürlügü’nde göreve basladim. Gazilik ve engellilik durumumun elverdigi sekilde çalisacagim. Ancak; sahsen bana ve aileme, manevi olarak da gazilik mertebesine edilen ve set olunmayan hakaretleri asla ve asla unutmayacagim. Ben, Murat Esgin. Sehitler ve Evliyalar Diyarinda sahsima ve aileme envai hakaret edilen Kastamonulu Güneydogu Gazisi. Milletime hakkimi helal ediyorum. Gazi’ye laf edecek kadar milletten uzaklasanlara ise hakkimi asla helal etmiyorum” dedi.

Kaynak: İHA