Gençlere Örnek Olmak Için 25 Dönüm Araziye Patlican Dikti

Zonguldak’in Eregli ilçesinde Ziraat Odasi Baskani Zafer Yalman, gençleri tarima yönlendirmek için futbol sahasi olarak kullanilan alana 30 bin adet patlican fidesi dikti. Yalman 25 dönüm araziden 4 ayda yaklasik 4 milyon TL gelir elde etmeyi bekliyor.

Gençlere Örnek Olmak Için 25 Dönüm Araziye Patlican Dikti
Kdz. Eregli ve farkli sehirlerde turizm ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Odasi Baskani Zafer Yalman, gençlere tarimdan para kazanildigini göstermek için 25 dönüm araziye 30 bin adet patlican fidesi dikti. Maddi durumunun iyi oldugunu ve tarladan elde edecegi gelire ihtiyaci olmadigini belirten Yalman, tarim yaparak çok ciddi rakamlarin kazanilabilecegini söyledi.

Kdz. Eregli’nin sanayi kendi olarak anildigini ancak milyonlarca metre kare arazinin bos oldugunu anlatan Yalman, ilçede herkese tarimin yapilabilecegini göstermek için böyle bir ise girdigini anlatti. Gazetecilere açiklamalarda bulunan Yalman “Kdz. Eregli’de çiftçilerimize önder olmak, çiftçilerimize tarimin nasil yapilabilecegini, nasil para kazanilabilecegini göstermek ve tesvik etmek için bu yil 25 dönüm araziye il tarim müdürlügünün çiftçimize yüzde 75 hibe destegi kapsaminda patlican fidesi diktik. Bu 25 bin metre kare araziden 200 ila 300 ton arasi ürün elde etmeyi bekliyoruz. Ilk hasadimizi 2-3 gün önce yaptik. 20 Mayis’ta dikmis oldugumuz patlican fidelerini damlama sistemi kurarak, organik gübre kullanarak, herhangi bir kimyasal gübreden uzak durarak çiftçi olarak vatandasimiza, pazara sunmayi hedefledik. Bölgemizde 150 bin nüfuslu bir ilçede yasiyoruz, köyleri ile 200 bin. 2-3 ay Kdz. Eregli bölgesine yetecek patlicani hasat edecegimizi umuyorum. Bugün patlicani pazara indirdik. Organik patlicani tüm pazarcilarimiza, çiftçi olarak, üretici olarak Kdz. Eregli pazarinda, ziraat odasinda veya isteyen yemek fabrikalarina ayirt etmeksizin toptan perakende 20 TL’den tarladan patlican veriyoruz. Vatandas istiyor, biz ise günübirlik topluyoruz, hasat ediyoruz. Vatandasa evinde agiz tadiyla ve korkmadan yiyebilecegi bir ürün hasat ediyoruz. Diyecegiz ki en sonunda; biz bu kadar para harcadik, bu kadar gelir elde ettik ve bundan da bu kadar mutluyuz diyebilmeliyiz.”

“Burada tarim olmaz dediler, biz yaptik oluyor”

Vatana yan gelip yatarak hizmet edilemeyecegini belirten Yalman, makamda oturarak Ziraat Odasi baskanligi yapmayacagini söyledi.

Ziraat mühendisleri ve teknikerlerin tarlalara girmesi gerektiginin altini çizen Yalman “Tekniker, Ziraat Mühendisi arkadaslarimizin tarlaya girmesini istiyorum. Ben Tekniker oldum, ben Mühendis oldum diyerek makamlarda evrak Mühendisligi yapan arkadaslarimiz 17-18 Bin TL’ye çalismak mecburiyetinde kalir. Gelin kardesim bu tarimi sizler ögreteceksiniz, sizler uygulayin ve yapin, sizler de para kazanin. Tarim yaparak araba da alabilirsiniz, en güzel tatili de yapabilirsiniz. Ben buna inaniyorum ve güzel gelir kazanacagimizi umuyorum. Yani kisacasi aylik gelir hesaplamasi yaptigimizda güzel kazançlar olacagina inaniyoruz. Tarimin yapilabilecegine kimse inanmiyordu. Benim için tam olarak 60 günlük serüven. Önceden burasi futbol sahasi olarak tasarlanmis ancak bos duran bir araziydi. Burada tarim olmaz diyorlardi, sagimiz dere solumuz irmak. Gülüç Irmagindan gözümüzün önünde tonlarca su denize akiyor, günes var. Biz dümdüz ovalari, irmak kenarlarini fabrika yaptik ve tarimi dagda, bayirda yapmaya çalisiyoruz. Bu alanlari geçtigimiz dönemlerde biz fabrikalarindan tarim alani olarak tarim bakanligi tarafindan islendi. Yani buralara artik fabrika yapilmiyor. Bu da bir fabrika. Burada 7-8 tane bayan çalisiyor, hasat ediyor, yevmiyelerini aliyor ve evlerinde eslerine destek oluyor. Burada tarim olmaz mi? Karpuz, patlican, biber ve daha birçok sey olur. Sükürler olsun Allah’ima bizi mahcup etmedi, güzel ürün oluyor. Devlet Tarsim sigortasinda da yüzde 50 çiftçimize destek oluyor. Devletimiz yüzde 75 hibe desteginde bulunuyor. Ziraat Teknikerimize ve Ziraat Mühendisimize ayri hibeler var. yüzde 60 - yüzde 70 oraninda hibe destekler var. Devletimiz diyor ki; bugün bu kadar ekonomik krizin altinda tüm dünyada ayni, bir tek destekleri kesilmeyen tarim. Isteyene veriliyor” dedi.



25 dönüm araziden 4 milyon TL gelir hedefliyor

Tarimla ilgili olumsuz bir propaganda yürütüldügünü ve bunun dogru olmadigini savunan Yalman konusmasini su sekilde sürdürdü: “Bazi arkadaslarimiz gübre gibi birçok seyin pahaliligindan tarim yapmak istemiyor. Gübreye zam geliyor ise patlicana da geliyor. Kimse magdur degil ayni zamanda ete de zam geliyor, bunlar mazeret degil. Kafelerde oturarak propaganda yapmak degil. Ben bugüne kadar farkli sektörlerde emek harcadim, alin teriyle ekmegimi kazanmaya çalisiyorum. Patlican tarlasindan gelecek gelire ihtiyacim yok. Tarim üzerinden de para kazanabilecegimizi gösteriyorum" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA