Findik Üreticilerine Erken Hasat Uyarisi Açiklamasi 'Rekolte Ve Kalite Kaybi Yasanabilir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklasan findik hasat sezonu öncesinde üreticilere ‘erken hasat yapmamalari’ uyarisinda bulunarak, “Erken toplanan findiklarda asiri su kaybi, findik içerisinin bosalmasi, randiman kaybi ve kilo kaybi gibi problemler yasanabiliyor. Bu, findigi sattigimiz zaman kilo kaybindan, randiman kaybindan dolayi hem cebimize girecek olan paranin ekonomik yönden azalmasi, hem de findigimizin kalitesi açisindan ihracatimiz açisindan da bir kalitesiz bir findik olusmasini ortaya çikarir” dedi.

Findik Üreticilerine Erken Hasat Uyarisi Açiklamasi 'Rekolte Ve Kalite Kaybi Yasanabilir'
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarindan olan ve en çok Ordu’da üretimi yapilan findik hasat sezonuna sayili günler kaldi. Her yil ilgili komisyon tarafindan findik hasat tarihleri sahil, orta ve yüksek kesimler için açiklanirken, bazi üreticiler findik bahçelerine erkenden giris yaparak, tam olgunlasmamis findigi toplayabiliyor. Hasadi erken yapilan findigin, rekolte kaybi ve kalite düsüklügüne neden oldugu belirtiliyor.

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, erken hasattan kaçinmak için findik toplama tarihlerine dikkat edilmesi gerektigini vurguladi. Soydan, önümüzdeki günlerde Findik Toplama Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafindan hasat tarihlerinin açiklanacagini belirterek, “Ama ne kadar tarihler açiklanmis olsa da biz bahçemize girerek bahçemizde findiklarimiz olgunlasmis midir, olgunlasmamis midir? Diyerek bir kontrol etmemiz gerekiyor" diye konustu.



"Dis kabugu sararan findik olgunlasmistir"

Findigin dis kabugunun sararmis olmasi olgunluk belirtisi olarak kabul edilirken, Soydan, “Bahçesinde toplama tarihini geldigini düsünen üreticimiz varsa findigini toplayabilir ama tabii ki topluma tarihlerini belirleyen komisyon teknik olarak da findiktaki su oranlarinin tespitini yaparak, toplama tarihler de ona göre açiklaniyor” ifadelerine yer verdi.

“Findik hasat tarihleri erkene alinabilir”

Geçen yil sahil kesimde 12, orta kesimde 19 ve yüksek kesimlerde 26 agustos olarak belirlenen hasat tarihlerinin bu yil öne çekilebilecegini belirten Soydan, “Tabi bu sene havalar hem bahar hem yaz dönemi ciddi bir sicak mevsim normalinin üzerine seyrediyor. Yani findiklarda böyle erken baslama ihtimali yüksek. Ama bu süreci takip edelim. Erken toplanan findiklarda asiri su kaybi, findik içerisinin bosalmasi, randiman kaybi ve kilo kaybi gibi problemler yasanabiliyor. Bu, findigi sattigimiz zaman kilo kaybindan, randiman kaybindan dolayi hem cebimize girecek olan paranin ekonomik yönden azalmasi, hem de findigimizin kalitesi açisindan ihracatimiz açisindan da kalitesiz bir findik olusmasini ortaya çikarir" diye uyardi.

"Toplama tarihleri açiklanacak"

Soydan, findik üreticilerine su sekilde seslendi: "Bunlara dikkat edelim. Çünkü sonuçta ciddi maliyetler yaptik. Findigimizi en iyi sekilde, randimanli sekilde randiman alabilecek bir olgunlugu saglamadan toplamamaya gayret edelim. Çünkü findik bizim her seyimiz. Bir yil bekledik, burada erken topluyorsak da bunlari yapmayalim. Toplama tarihleri önümüzdeki günlerde açiklanacak. Findik olgunlasmadan bahçeye girmemeye gayret etmemizde fayda var."
Kaynak: İHA