En Düsük Emekli Maasina Yapilan Zamda Hazineden Ek Para Çikmayacak

Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, en düsük emekli maasinin 12 bin 500 liraya çikarilmasi nedeniyle hazineden ek para çikmayacagini belirterek, bunun maliyetinin yeni vergi paketinde bulunan kisa vadeli sigorta kollari prim oraninin yüzde 2’den yüzde 2,25’e çikarilmasi ile karsilanacagini söyledi.

En Düsük Emekli Maasina Yapilan Zamda Hazineden Ek Para Çikmayacak
AK Parti TBMM Grup Baskani Abdullah Güler tarafindan açiklanan vergi paketi Meclis Baskanligina sunuldu. Güler, vergi paketine iliskin yaptigi açiklamada en düsük emekli maasinin 12 bin 500 liraya çikarilacagini ve bunun maliyetinin yaklasik 33 milyar 200 milyon lira oldugunu dile getirdi. Öte yandan vergi paketinde kisa vadeli sigorta kollari prim oraninin yüzde 2’den yüzde 2,25’e çikarilmasi ve ilk defa yaslilik veya emekli ayligi baglananlarin ayni is yerinde Sosyal Güvenlik destek primine tabi çalismaya devam etmeleri halinde isverenlere saglanan 5 puanlik Sosyal Güvenlik destek priminin hazine tarafindan ödenmesine yönelik uygulamanin sonlandirilmasi da yer aldi.

Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, Ihlas Haber Ajansi’na vergi paketindeki düzenlemeleri ve bunun en düsük emekli ücretine olan etkisini degerlendirdi. Karakas, kanun teklifine bakildiginda 10 bin lira olan taban maaslarin 12 bin 500 liraya yükselecegini hatirlatarak, geçmis dönemlerde de 5 bin liradan 7 bin 500 liraya ve 7 bin 500 liradan yine 2 bin 500 liralik zamla 10 bin liraya çikarildigini söyledi.



“Kök maasi 6 bin ve altinda olanlar iki kat ücret alacak”

Karakas, yapilan düzenlemeyle en az çalismis olanlarin çok kazançli oldugunu belirterek, “SSK ve Bag-Kur emeklilerini yüzde 24,73 oraninda güncelledigimiz zaman yeni buldugumuz kök maas 6 bin 250 lira ve altinda ise 12 bin 500 liraya çikarildigi için bunlar adeta sosyal yardim seklinde ikinci maasi almis gibi olmaktadirlar. Yani kök maasi 6 bin 250 lira ve altinda olanlara 6 bin 250 lira bir sosyal yardim söz konusu olmaktadir. Bu durumda 12 bin 500 liraya çikmaktadir. Yine az önce söyledigim TÜFE ile güncelleme yaptiktan sonra maasi 10 bin lira olan bir kisinin zaten maasi 12 bin 473 liraya denk gelecektir. Bu durumda olan bir emeklimize ise sadece 27 lira oraninda bir ilave yapilmis olacaktir. Yani görüldügü üzere 3 milyon 700 bini askin emekliye yapilacak olan iyilestirme kimisine 10 lira, kimisine 20 lira, kimisine 300, kimisine bin lira, kimisine 2 bin lira, kimisine de 2 bin 500 lira seklinde olacagini söyleyebiliriz. Bu anlamda standart olarak herkese 2 bin 500 ödenmesi söz konusu degildir” açiklamasinda bulundu.

“Dul ve yetimler ölen kisinin maasinda ne kadar paya sahip iseler o oranda alacaklardir”

Dul ve yetim ayliklarinda da güncellemeler olduguna dikkati çeken Karakas, “Dul ve yetimler, ölen kisinin maasinda ne kadar paya sahip iseler o oranda alacaklardir. Dolayisiyla dul es çalisiyorsa çocuk sayisina göre bunlarin payi degismektedir. Örnegin yüzde 50 oraninda esinin maasini alan bir dul erkek veya kadin, daha önceden kök maasi düsük olmasi nedeniyle 5 bin lira alirken, simdi 12 bin 500 lira iyilestirmeyle birlikte 5 bin lira yerine 6 bin 125 lira alacaktir. Yine örnek olarak yüzde 25’ini aliyorsa, kök maasi da düsükse daha önceden 2 bin 500 lira aliyorsa bir yetim, bunun 3 bin 125 liraya yükselecegini söyleyebiliriz. Dolayisiyla paylari oraninda almaya devam edeceklerdir” ifadelerini kullandi.

"Kisa vadeli sigorta kollari prim oraninin yüzde 2’den yüzde 2,25’e çikarilmasi, en düsük emekli ücretinin maliyetini karsilayacak"

Vergi paketinde çalisma hayatina dair birçok iyilestirmenin bulunduguna ve bunun en düsük emekli ücretini dogrudan ilgilendirdigine dikkati çeken Karakas, “33 milyar lirayi asan bu maliyetin hükümetin hazineden ekstradan bir lira bile çikmadan yapildigini söyleyebiliriz. Maliyeti karsilamaya bakinca hükümet, isverenlerin, gerek çalisanlarin, gerek emekli çalisanlarin maaslarina bagli olarak isverenlerden, patronlardan yüzde 2 oraninda kisa vadeli sigorta kollari dedigimiz yani is kazasi, meslek hastaligi primi yüzde 2 iken, bunu yüzde 2,25’e yükseltmektedir. Dolayisiyla bu yüzde 0,25’lik orandan emeklilerin maaslarinin finansmaninin saglandigini söyleyebiliriz. Hatta buna ilaveten hükümet halihazirda patronlara, isverenlere 16’dan fazla tesvik ve destek saglamaktadir. En son EYT’de normalde emekli çalisanlardan dolayi isverenlere herhangi bir tesvik ve destek verilmezken, EYT’yle birlikte isverenlerin talebi dogrultusunda EYT’linin yeniden ise alinmasi halinde 5 puanlik bir destek verilmisti. Dolayisiyla hükümetin bu 5 puanlik destegi isverenlere vermek yerine emeklilerin finansmaninda kullanacagini söyleyebiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA