Büyükkiliç Açiklamasi 'Essiz Deha Mimar Sinan'i Rahmet Ve Minnetle Aniyorum'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, mimari üslubu ve fonksiyonuyla mimarlik tarihinin zirvesinde yer alan Mimar Sinan’in ölüm yil dönümü dolayisiyla mesaj yayinlayarak, “Essiz deha Mimar Sinan’i rahmet ve minnetle aniyorum” dedi.

Büyükkiliç Açiklamasi 'Essiz Deha Mimar Sinan'i Rahmet Ve Minnetle Aniyorum'
Baskan Büyükkiliç, Mimar Sinan’in vefatinin 436’nci yil dönümü dolayisiyla mesaj yayimladi. Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç mesajinda, “Mimariye adeta hayat veren Mimar Sinan’i rahmet ve minnetle aniyorum” dedi.

Sadece bulundugu cografyaya degil, fetihler dolayisiyla genis bir cografyaya mimari alanda katki saglayan Kayseri’nin Agirnas Mahallesi dogumlu Mimar Sinan, vefatinin 436’nci yil dönümünde hatirlanarak rahmetle yâd ediliyor. Bu kapsamda Mimar Sinan’i daha iyi tanitmak ve anlatabilmek için projeler ortaya koyan Baskan Dr. Memduh Büyükkiliç yönetimindeki Büyüksehir Belediyesi, koca Sinan’in dogdugu mahallede sira disi anma etkinligi düzenlemisti.

Mesajinda, Kayseri Büyüksehir Belediyesi öncülügünde, Kayseri Valiligi ve Kayseri Il Milli Egitim Müdürlügü is birliginde gerçeklestirdikleri ‘Kayseri’de Sinan Zamani’ basligi altinda köy okullari duvarlarinin, sanatçi ve çocuklarin katilimiyla essiz deha Mimar Sinan’in eserleriyle süslenen etkinlikten bahseden Büyükkiliç, “Büyüksehir Belediyemiz öncülügünde, Kayseri Valiligimiz ve Kayseri Il Milli Egitim Müdürlügümüz is birliginde essiz dehamiz koca mimarimiz, Mimar Sinan’imizi elimizden geldiginde anmaya, çocuklarimiza ve kamuoyuna anlatmaya, tanitmaya çalistik. Sükürler olsun güzel bir etkinlik de oldu” dedi.

Baskan Büyükkiliç, Mimar Sinan’in halka, insanliga, tarihe, mimariye ve gönüllere dokunan bir isim oldugunu belirterek, “Medeniyetimize, insanliga böylesine hizmet etmis olan 98 yasinda vefat eden büyük usta, ömrünün son yillarina kadar çalisan, Selimiye Camii gibi muazzam bir eseri, ustalik eserini ortaya koyan, insanliga hizmetten kaçinmayan bir durus sergilemis, hepimize örnek olmus bir degerimiz olmustur. Halka, insanliga, tarihe, mimariye ve gönüllere mâl olmustur. Biz de onun izinde, yolunda olmakta, onun ufku ve ülküsü dogrultusunda hizmet etmek durumundayiz. Rahmetle, minnetle ve saygiyla aniyoruz, mekâni, makami cennet olsun” ifadelerinde bulundu.

“Duyguyla gönlümüzdedir, düsünce ve bilimi ile aklimizdadir”

Mimar Sinan’in, Kayseri’nin ve Türk Islam medeniyetinin maddi mimarlarindan oldugu gibi ayni zamanda manevi mimarlarindan da oldugunu dile getiren Büyükkiliç, “Yapilar insa ederken, o yapilarin sanatini, estetigini konusuna göre, hizmet alanina göre tasarlayan süsleyen bu unutulmaz deha, o maddi yapinin bir de manevi tarafi oldugunu bize nakislarla, desenlerle, kavislerle hatirlatmakta, onu da vurgulayarak, altini sanatlica çizmektedir. Bu yönüyle de hem maddi hem de manevi manâda bizim mimarimizdir. Duyguyla gönlümüzdedir, düsünce ve bilimi ile aklimizdadir, örnek sahsiyeti ve hayati ile de ahlakimizda, yasantimizdadir” düsüncelerine yer verdi.

Mesajinin sonunda Baskan Büyükkiliç, aradan geçen 436 yila ragmen hala gerek mimari eserleri ile gerek ortaya koydugu sanati ve ahlaki ile gerekse örneklik teskil eden hayati ile yasantimizda büyük bir yer tutan ve her geçen gün önemini arttiran Mimar Sinan’in gönüllerde yasadigini kaydederek, bu yönüyle yasamini sürdürdügünü sözlerine ekledi. Bu vesile ile Büyükkiliç, Mimar Sinan’i, vefatinin yil dönümünde rahmetle, saygiyla ve minnetle andigini yineledi.
Kaynak: İHA