Bu Tesiste Plastik Atiklardan Piyasada Bulunmayan Araçlarin Yedek Parçalari Üretiliyor

Çorum’da sifir atik projesi çerçevesinde belediye tarafindan kurulan filament üretim merkezinde atik plastiklerden hediyelik esyalarin yani sira, piyasada bulunmayan bazi araç ve gereçlerin yedek parçalarinin üretimi gerçeklestiriyor.

Bu Tesiste Plastik Atiklardan Piyasada Bulunmayan Araçlarin Yedek Parçalari Üretiliyor
Çorum Belediyesi "Sifir Atik" projesi çerçevesinde kurdugu filament üretim merkezinde plastik atiklari geri dönüsüme kazandiriyor. Tesiste plastik atiklardan dogaya ve çevreye zarar vermeden hediyelik ve süs esyasi gibi geri dönüsümleri saglayan Çorum Belediyesi, Makine Ikmal Müdürlügü bünyesindeki araçlarin plastik aksamlarinin üretimini de gerçeklestiriyor. Bu sayede bünyesinde hizmet veren araçlarin yedek parça ihtiyacini karsilayan belediye, dogaya zarar vermeden bertaraf ettigi plastik atiklari ekonomiye kazandiriyor. Çorum Belediyesi’nin sürdürülebilir çevre ve sifir atik kapsaminda hizmete aldigi merkez Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafindan kurulan tesis olma özelligi tasiyor.

"Tesisimiz çevreye ve dogaya vizyonel olarak bakisimizin bir göstergesi”

Tüm dünyada atiklarin ekonomiye kazandirilmasinin önemli gündem maddesi oldugunu vurgulayan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “Ülkemizde de Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan himayelerinde yürütülen ’Sifir Atik’ projesi var. Proje çerçevesinde de özellikle çevreye zarar veren atiklarin dogaya zararlarin önlenmesi ve ekonomiye kazandirilmasi çok kiymetli. Bu noktada tüm belediyeler ve iller bir çalisma yürütüyor. Çünkü çevre bize miras. Çocuklarimiza, gelecek nesillere temiz bir çevre birakmaliyiz. Çorum Belediyesi olarak sifir atik noktasinda ve çevreye zarar veren konularin bertarafi noktasinda birçok çalisma yapiyoruz. Bunlardan bir tanesi de filament tesisimiz. Bu tesisimiz de çevreye ve dogaya vizyonel olarak bakisimizin bir göstergesi” dedi.



“Piyasada bulunmayan plastik aksamlari üretiyoruz”

Çorum Belediyesi olarak filament ürettiklerini kaydeden Baskan Halil Ibrahim Asgin, “Bu filamentlerle de hediyelik esyadan tutun bazi araç gereçlerin plastik aksamlarina kadar ürün elde edebiliyoruz. Burada üretilen ürünlerin bir kismi hediyelik esya, bir kismini da Çorum Belediyesi’ndeki Makine Ikmal Müdürlügü basta olmak üzere çalisma yapan araç, gereçler. Ihtiyaç duydugumuz parçalarin üretimini yapiyoruz. Örnegin Park Bahçeler Müdürlügümüzdeki çim biçme makinelerinde kullanilan tipayi her yerde bulamiyorduk. Her yerde bulamiyorsak Çorumlunun yaptigini herkes yapamaz düsüncesiyle kendimiz yapalim dedik. Suanda plastik tipa ve buna benzer parçalari belediye olarak tesisimizde üretiyoruz. Makine Ikmal Müdürlügü’müzdeki bazi kamyonlarin piyasada bulunmayan plastik aksamlarini da yapiyoruz. Bu bizim isimizi de kolaylastirmis oldu” diye konustu.



"Üretimde atik malzemeler kullaniliyor"

Filament üretimi yaparken atik malzemeleri kullanmaya dikkat ettiklerini anlatan Asgin, “Pet siseler, pet sise kapaklarini belli islemlerden geçirerek 3 boyutlu yazicilarda kullanilacak boyutlara dönüstürüyoruz. Özellikle filament pila olarak bu ham madde kismini tamamlamis oluyoruz. Bu filametin yüzde 60’ini atiklardan olusturuyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Bunu yapmazsak bu atiklar dogaya atilacak ve çevreye zarar verecek. Plastik atiklarin geri dönüsümünü saglayarak hem doganin ve çevrenin kirlenmesini önlemis oluyoruz hem de ekonomiye katki sagliyoruz. Filamentlerin yüzde 40’i ise atik malzemeden olusuyor. AR-GE çalismalarimiz devam ediyor. Yüzde 60 atik oranini daha üst seviyeye çikarmayi planliyoruz. Mümkün oldugunda maksimum atik, minimum granür kullanarak filament üretecegiz. Dogada gördügümüz plastiklere atik diye bakarsaniz atik. Ancak atik olarak görmezseniz tekrar ekonomiye kazandirabilecegimizi son derece önemli. Bildigim kadariyla Türkiye’de filament malzemesini kendisi tesisinde üreten basta yedek parça üretimi olmak üzere hediyelik esya üretimi yapan saniyorum tek belediyeyiz. Emegi geçen tüm arkadaslara tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA