BTÜ'den Yapay Zekâ Ve Bilisim Alaninda Iki Yeni Bölüm

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesinde açtigi, Yapay Zekâ ve Makine Ögrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitigi programlarina bu yil ögrenci almaya hazirlaniyor. 30’ar kontenjani bulunacak olan programlardan 4 yilin sonunda mezun olan ögrenciler, pek çok alanda uzman olarak çalisma firsati bulacak.

BTÜ'den Yapay Zekâ Ve Bilisim Alaninda Iki Yeni Bölüm
Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erol Özvar geçtigimiz aylarda; yapay zekâ, yapay zekânin çözümleri, dijitallesme, büyük veri konularinda insan kaynagi yetistirmek adina yeni bölümlerin belirlenen üniversitelerde açilacaginin müjdesini verdi. Bu üniversiteler arasinda yer alan Bursa Teknik Üniversitesi, Yapay Zekâ ve Makine Ögrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitigi programlarina bu tercih döneminde ögrencilerini alacak. Tercih kilavuzuna da giren 4 yillik bu programlara 30’ar kontenjan ayrildi. Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi altinda yer alacak olan bu programlardan mezun olacak ögrenciler,yapay zekâ ve bilisimin pek çok alt alaninda “uzman” sifatiyla is sahibi olabilecek. Iki programda da hibrit egitim modeli uygulanacak. Bölüm ögrencileri, Türkiye’de alaninda uzman akademisyenlerden çevrimiçi dersler alma sansi da yakalayacak.

Yapay Zekâ ve Makine Ögrenmesi Programinda; Nesneye Yönelik Programlama, Yapay Zekâ ve Etik, Veri Bilimi için Istatistik, Yapay Sinir Aglari, Veri Madenciligi, Derin Ögrenme gibi dersler okutulacak. Uygulama ve teorik derslerin olacagi 4 yillik program sayesinde, yapay zekâ ve makine ögrenmesinin kullanildigi alanlarda yetismis diplomali insan gücü sektöre kazandirilmis olacak. Yapay Zekâ ve Makine Ögrenmesi programini tercih eden ögrenciler, egitimleri boyunca; ilgili algoritmalarin tasarimi, büyük verilerin analizi, modelleme ve optimizasyongibi konulari ögrenecek.

Genis yelpazede istihdam olanagi

Bu programdan mezun olan ögrenciler, hem ulusal hem de uluslararasi sirketlerin, akilli ürün gelistirme alanlarinda istihdam edilebilecek. Bunun yaninda mezun olan ögrenciler, teknoloji, savunma, otomotiv, saglik, finans, e-ticaret gibi alanlarda, yapay zekâ teknolojilerinin tasarimi, tasarlanmis sistemlerin gelistirilmesi ve bunlarin uygulanmasinda çalisabilecek. Mezunlar istihdam edildikleri alanlarda uzman sifati ile çalisabilecek.

Veri Bilimi ve Analitigi’nde dolu dolu program

Veri Bilimi ve Analitigi Programi da bu yil ilk ögrencilerini alacak. 30 kontenjanin bulundugu program ile alaninda diplomali nitelikli insan yetistirilmesi hedefleniyor. Uygulamali ve teorik derslerin yer alacagi programda; Nesneye Yönelik Programlama, Veri Tabani Yönetim Sistemleri, Yapay Sinir Aglari, Sinyal ve Görüntü Analitigi, Veri Biliminde Etik ve Hukuk gibi dersler okutulacak. Ögrenimi boyunca ögrencinin, karmasik problemleri tanimlayabilen, özgün çözümler üretebilen, yeni veri isleme teknikleri tasarlayip gelistirebilen, bunlarla alakali analitik sistemi gelistirebilen, yabanci kaynaklari takip edebilme becerine sahip olabilen nitelikli insan gücü yetistirilecek.

Hangi becerileri kazanacaklar?

Veri Bilimi ve Analitigi Bölümü’nden 4 yilin sonunda mezun olan ögrenci, verileri kullanabilme, bunlarin analizlerini çikarma ve sonucunu yorumlama, mevcut programlari kullanmanin yaninda ilgili veri isleme ve analitik sistemlerin yenilerini de tasarlayip olusturabilme becerisini de kazanmis olacak. Böylelikle yerli ve milli, amaca uygun veri isleme programlarinin gelistirilmesi de saglanacak.

Veri bilimcilerin istihdam alanlari

Veri Bilimi ve Analitigi Programi’ndan mezun olacak uzmanlar, hem endüstriyel hem de akademik ortamlarda tüm veri bilimi projelerinde liderlik yapabilme ve yenilikçi çözüm gelistirebilme altyapisina sahip olacak. Mezunlar, veri bilimi odakli ürün ve hizmetlerin gelistirilmesinde rol alabilecekler. Yine mezunlar, veri bilimi ve analitigi alanindaki bilgi ve deneyimlerini kullanarak,sirketler ve kuruluslara teknolojik strateji ve danismanlik hizmeti sunabilecekler.
Kaynak: İHA