Avrupa Adalet Divani Açiklamasi 'Avrupa Komisyonu Covid Asi Anlasmalarinda Seffaf Davranmadi'

Avrupa Adalet Divani, Ursula von der Leyen baskanligindaki Avrupa Komisyonu’nun Covid-19 salgini sürecindeki asi alim anlasmalarinda seffaf hareket etmedigine hükmetti.

Avrupa Birligi’nin en üst mahkemesi Avrupa Adalet Divani, Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’in ikinci dönemine devam edebilmesi için Avrupa Parlamentosunda gerçeklestirilecek oylamadan bir gün önce Leyen baskanligindaki Avrupa Komisyonu’nun korona virüs salgininda asilarin alim asamalarinda seffaf davranmadigina hükmetti. Avrupa Adalet Divani, bugün açikladigi kararda asi alimina iliskin anlasma belgelerine tam erisim saglayamadiklari için konuyu mahkemeye tasiyan Avrupali parlamenterleri hakli buldu. Mahkeme, Avrupa Komisyonu’nun asi alim anlasmalarini müzakere eden ekip üyelerinin çikar çatismasi içerisinde olmadigina iliskin beyanlarina daha fazla açiklik getirmesi gerektigine hükmetti.

“Komisyon, ilgili tüm sartlari yeterince dikkate almadi ve çikarlari dogru sekilde degerlendirmedi” denilen mahkeme kararinda, ilaç sirketleriyle asi alimi sürecini yürüten ekip üyelerinin bilgileriyle mesleki veya kurumsal rollerinin kamuoyuyla paylasilmasi durumunda ekip üyelerinin herhangi bir çikar çatismasi içerisinde olup olmadiginin anlasilacagina dikkat çekildi.

Von der Leyen ile Pfizer CEO’su arasinda telefon görüsmeleri

Ursula von der Leyen liderligindeki Avrupa Komisyonu, Covid-19 salginin zirvede oldugu 2020 ve 2021 yillarinda çesitli ilaç firmalariyla büyük çapli asi alim anlasmalarina imza atmisti. Ilaç alim anlasmalarinin yalnizca sinirli bir kisminin çevrimiçi olarak kamuoyuyla paylasilmasi ve Komisyon Baskani Ursula von der Leyen’in en yüklü anlasmanin yapildigi Pfizer sirketinin CEO’su Albert Bourla ile telefon görüsmeleri ve mesajlasmasinin basina yansimasi, anlasmanin detaylarinin açiklanmasina yönelik çagrilarin artmasina neden olmustu.

Avrupa Komisyonu, anlasmanin detaylarinin “anlasmanin izin verdigi çerçevede en genis sekilde” paylasildigini savunmus, ancak Covid-19 anlasmalari yapildiginda kamuoyu ve parlamento üyelerinin bilgiye erisim hakki ve ilaç alim anlasmasinin sartlari arasinda “denge saglamak zorunda kaldigini” ifade etmisti.

“Ticari menfaatler ve karar alma sürecinin korunmasi” gerekçesiyle anlasmalarin detaylarina erisim saglayamayan Avrupa Parlamentosu üyeleri ise konuyu Avrupa Adalet Divani’na tasimisti.
Kaynak: İHA