Atatürk Üniversitesi'nden Büyük Basari

Dünya çapinda 72 ülkeden bin 506 üniversiteyi kapsayan ve üniversiteleri bilimsel etki, is birligi, yayinlara açik erisim ve cinsiyet üzerinden istatistikler saglayan, ayrintili bibliyometrik göstergeler üzerinden degerlendiren ve Yüksekögretim Kurulunun (YÖK) tanidigi dört üniversite degerlendirme kurulusundan biri olan Hollanda merkezli CWTS Leiden Ranking’in 2024 yili siralamasi yayimlandi.

Atatürk Üniversitesi'nden Büyük Basari
Üniversitelerin bilimsel performanslarina iliskin önemli bilgilerin paylasildigi rapora göre Atatürk Üniversitesi; Türkiye’den listeye girme basarisi gösteren 40 üniversite arasinda 10. sirada yer alirken, dünyanin önde gelen 1506 üniversite arasinda 785. sirada yer alarak ilk 500 üniversite arasina girme hedefine emin adimlarla ilerledigini bir kez daha gösterdi. Ayrica Atatürk Üniversitesi, Avrupa Üniversiteleri arasinda 247. sirada yer alarak önemli bir basarinin altina imza atti.Alan bazli taramalarda daha da basarili bir grafik çizen Atatürk Üniversitesi; Biyomedikal ve Saglik Bilimlerinde Dünya genelinde 613, Türkiye’de 11, Yasam ve Yer Bilimlerinde Dünya genelinde 558, Türkiye siralamasinda 5; Fizik Bilimleri ve Mühendislik Alaninda ise Dünya genelinde 700 ve Türkiye siralamasinda 6. sirada yer aldi.

Rektör Çomakli: “Yükselisimiz Devam Edecek”

Atatürk Üniversitesinin Türkiye’deki yüksekögretim kurumlari arasinda ilk 10’da yer aldigini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Alan bazli degerlendirmelerde ise daha da üst siralarda yer alan üniversitemizin basari ivmesi giderek daha da yükselmekte. Arastirma Üniversitesi seçilmesiyle hem basarisi tescillenen hem de önemli bir sorumlulugu üstlenen üniversitemiz, bu dogrultuda gerçeklestirdigi yenilikçi çalismalar ile YÖKAK tarafindan tekrar akredite edildi. Proje sayisi, patent basvurulari ve akredite edilen bölüm sayisinda yasanan önemli artislar ile Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesisin geri dönüslerini olumlu yönde aldigimizi gönül rahatligiyla söyleyebilirim. Bu önemli basari, üniversitemizin bilimsel arastirma ve egitim kalitesini sürekli olarak artirma hedefimize ne denli sadik oldugumuzu göstermektedir. Üniversitemizin dünya siralamasinda 785. sirada yer almasi, ilk 500 üniversite arasina girme hedefimize emin adimlarla ilerledigimizin bir göstergesidir. Bu basari, özverili ve disiplinli çalismanin, güçlü akademik kadromuzun ve ögrencilerimizin bilimsel katkilarinin bir sonucudur” diye konustu.

“Bu Basarilarin Hiçbiri Tesadüf Degil”

Atatürk Üniversitesinin gerek nitelikli bilim insanlari gerekse donanimli altyapisi dogrultusunda uluslararasilasma misyonuna yönelik yürüttügü faaliyetler ve akademik camiada elde ettigi basarilarla bilim dünyasindaki uluslararasi görünürlügünü artirdigina dikkat çeken Rektör Çomakli sunlari aktardi: “Ülkemizin adini uluslararasi bilim dünyasinda daha çok görme idealini paylasiyor ve bu dogrultuda çalismalar yürütüyoruz. Üniversite olarak en önemli hedeflerimizden biri Türkiye’nin önde gelen yüksekögretim kurumlarindan biri olarak dünyanin ilk 500 üniversitesi arasinda yer almak. Bu hedefimizi hemen her firsatta dile getiriyoruz ancak bunun karsiligini uluslararasi ve prestijli derecelendirme kuruluslarinca görmek, elbette ki bizler için de çok gurur verici. Tabii ki kurumumuzun bu basarilari elde etmesi tesadüf degil, köklü ve büyük ailemizin her bir ferdinin gayretli çalismalarinin ürünüdür” dedi.

“Daha Nice Basarilari Birlikte Kutlayacagiz”

Atatürk Üniversitesinin bu önemli basarisinda emegi geçen tüm üniversite mensuplarina tesekkür eden Rektör Çomakli: “Üniversite olarak, bilimsel arastirma ve egitimde mükemmelligi sürdürmek ve ülkemize deger katmaya devam etmek için kararlilikla çalismaya devam edecegiz. Üniversitemizin elde ettigi bu basarilar, bizlere daha büyük hedeflere ulasma konusunda ilham vermektedir. Inaniyorum ki, birlikte daha nice basarilari kutlayacak ve üniversitemizi daha ileriye tasiyacagiz” ifadeleriyle degerlendirmesini tamamladi.
Kaynak: İHA