Anadolu'nun El Hamrasi'nda Ziyaretçi Yogunlugu

UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, tarihinin en kapsamli restorasyonunun ardindan ibadete ve ziyarete açildi. Avrupali bilim adamlarinca "Anadolu’nun El Hamrasi" olarak nitelendirilen Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, her gün yüzlerce ziyaretçiye ev sahipligi yapiyor.

Anadolu'nun El Hamrasi'nda Ziyaretçi Yogunlugu
Sivas’in Divrigi ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklular’a bagli Mengücekli Beyligi döneminde Mengücek sahi Süleyman Sah’in oglu Ahmet Sah ve esi Melike Turan Hanim tarafindan yaptirilan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin dünyada baska bir benzeri bulunmuyor. "Anadolu’nun El Hamrasi" olarak da bilinen cami, UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olma özelligi tasiyor. Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, aradan geçen yaklasik 800 yila ragmen heybetini korurken üzerinde isli birbirinden farkli 10 bin bezeme ile kendine hayran birakiyor. Evliya Çelebi’nin, "Methinde diller kisir, kalem kiriktir" sözleriyle anlattigi Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, Mayis ayinda ibadete ve ziyarete açildi.

Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin açildigi günden bugüne binlerce ziyaretçiye ev sahipligi yaptigini ifade eden Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktas, “13’üncü yüzyilda Türk sanatina, Anadolu sanatina damga vurmus en önemli yapilardan birisidir. Divrigi Ulu Camii’de 2015 yilinda baslanilan restorasyon çalismalari 2024 Mayis ayinda tamamlandi. Restorasyon çalismalarini tamamlanmasiyla birlikte hem ibadete hem de ziyarete açilmis bulunuyor. Su an sizlerin de gördügü üzere Türkiye’nin farkli noktalarindan çok sayida insan bu tarihi yapiyi ziyaret etmeye, tarihi yapida ibadet etmeye, akin akin Divrigi’ye geliyor” dedi.



Caminin dört bir yaninda binlerce motif bulunuyor

Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin Türk mimarisinde çok önemli bir yere sahip oldugunu belirten Budaktas, “Yapinin özellikle dört taç kapisinda bulunan essiz bezemeler nedeniyle sanat tarihi anlaminda essiz bir özellige sahip. Divrigi Ulu Cami’yi öne çikaran tabii belli basli imgesel ögeler de bulunuyor. Bunlarin en bilindigi özellikle yaz aylarinda ikindi vakti caminin bati kapisinda beliren bir erkek silueti özellikle Temmuz, Agustos aylarinda beliriyor. Keza yine caminin dogu kapisi olarak adlandirilan ve cennet kapi olarak bilinen kapida da bir kadin belirdigini görüyoruz. Öte yandan yine caminin bati kapisinin iki yaninda yer alan çift basli Selçuklu kartali motifi ve caminin bati kapisinin dogu yamacindaki çift basli Selçuklu kartaliyla birlikte bir dogan figürü yer aliyor” dedi.



Ilçe turist akinina ugruyor

Eserin hem Türkiye’de hem de dünyada gösterilen saheserlerden bir tanesi oldugunu vurgulayan Yunus Budaktas, “Bu sebeple birlikte özellikle Divrigi’ye yogun bir turist sirkülasyonu oldugunu görüyoruz. Divrigi bünyesinde barindirmis oldugu tarihi degerleri, kültürel degerleri ve dogal güzellikleriyle birlikte ziyaretçilerin ilgisini topluyor özellikle ulasimin da kolaylasmasiyla birlikte her gün yüzlerce insan Divrigi’nin bu güzelliklerinden istifade etmeye, buralari gezmeye, görmeye geliyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarinin düzenlemis oldugu Dogu Ekspresi gibi seferler insanlarin buraya olan ilgisini arttirmaya ve insanlarin bu güzellikleri görmeye erisimine imkân sagliyor. Bunun yani sira tabii birçok kültürel degeri bünyesinde barindiriyor. Sadece tarihi ve kültürel degerlerinin yani sira özellikle gastronomi anlaminda da ziyaretçilerine essiz lezzetler sunuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA