Akilli Mercekle Gözlügü Birakmak Mümkün

Acibadem Kayseri Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Altan Göktas, akilli mercekler sayesinde 40 yas sonrasi gözlügü birakmanin mümkün oldugunu söyleyerek, “Güvenli ve hastalari memnun eden cerrahi bir islem” dedi.

Akilli Mercekle Gözlügü Birakmak Mümkün
Bu yöntemde akilli mercekleri göze kalici olarak yerlestirdiklerini ve yerlestirilen mercegin kisiye özel oldugunu dile getiren Acibadem Kayseri Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Altan Göktas, “Akilli mercekler aslinda gerçekten akilli bir mercek degil. Bu mercekler 3 odakli veya çok odakli görüntü saglayabildikleri için akilli mercek olarak adlandiriliyorlar. Bu mercekler katarakt ameliyatinda oldugu gibi göz içerisine kalici olarak yerlestiriliyor. Iki tip akilli mercek sistemi var. Birincisi 3 odakli ya da trifokal mercekler. Bunlarda iç içe geçmis halkalardan farkli merkezlere odaklanan veya farkli mesafelere odaklanan optik sistem mevcut. Ikinci sistemde ise derinlik odaginin artirildigi optik sistemler kullaniyoruz. Bu iki sistemin birbirlerine göre avantajlari ve dezavantajlari var. Çok odakli olanlarda ya da trifokal merceklerde yakin görme çok daha iyi ancak uzakta isik kamasmalari, gece araç farlarinda ve sokak lambalarinda harelenmeler görülebiliyor. Derinligi artirilmis mercek sistemlerinde ise yakin görme 3 odakli merceklere göre biraz daha düsük olabiliyor ancak uzak görmeler çok daha iyi oluyor ve 3 odakli merceklerde rastlanabilen araba farklarindaki harelenmeler ve gece görüs zorlugu olmuyor. Günümüzde kiyafetlerde ve telefonlarda oldugu gibi merceklerde de kisiye özel uygulamalar var ve her sey kisiye özel tasarlaniyor. Bu mercek uygulamalarinda da kisiye özel olarak yöntemler kullaniliyor. Örnegin, akilli mercegi uyguladigimiz kisi sürekli masa basinda çalisan bir muhasebeci, avukat veya bir ögretmense 3 odakli mercekleri tercih ediyoruz. Ancak gece sürüsünün daha yogun oldugu, gece soförlügü yapan kisilerde ise derinligi artirilmis, uzagi bozmayan ve harelenme olusturmayan mercekleri tercih ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Akilli mercekler farkli sorunlari bir arada giderebiliyor”

Akilli mercekler ile her tip göz derecelerinin, orta, yakin ve uzak mesafe görme bozukluklarinin ve astigmatizmanin düzeltebildigini aktaran Göktas, güncel olarak 40 yas öncesi görme bozukluklari için lazer, 40 yas sonrasi uzak ve yakin görme problemleri için akilli merceklerin gözlükten kurtulma yöntemleri oldugunu belirtti.

Merceklerin tam tibbi terminolojideki isminin lens oldugunu söyleyen Göktas, "Ancak hastalarimiz arasinda karisikliga neden olmamasi için ve kontak lensten ayrimini saglamak için mercek terimini kullaniyoruz. Akilli mercekler ameliyathane sartlarinda kalici olarak göz içerisine yerlestiriliyor ve kontak lensten farkini bu olusturuyor. Kontak lensler takilip çikarilabilen kisiye bagimli bir islemken, akilli mercekler kalici olarak göz içerisine yerlestiriliyor ve gözün bir parçasi haline geliyor. Akilli merceklerin üretildigi materyaller göz içi dokularina hasar vermedigi için kisi ömrünün kalan kisminda bu mercekleri rahatlikla kullanabiliyor. Çok nadir olarak akilli merceklerin yapilarinda bozulma oldugunda ya da mercekler istedigimiz derecede düzeltme yapamadiginda degisimini gerçeklestirebiliyoruz. Dolayisiyla oldukça güvenli bir cerrahi islem. Hastalari da memnun eden bir yöntem. Tabii ki uygun aday olmak sartiyla” seklinde konustu.



“Rehabilitasyon süresi oldukça hizli bir yöntem”

Ameliyat hakkinda bilgi veren Dr. Göktas, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Akilli mercek uygulamasini takiben hastalarimiz çabucak günlük hayatlarina dönebiliyor. Birkaç hafta sürebilen beyin ve gözün uyum süreci tamamlandiginda akilli merceklerden maksimum görme netligi elde ediliyor. Uyum sürecinde sadece ufak detaylarda küçük bulanikliklar belki görülebilir, ancak hastanin hayatini etkileyecek düzeyde olmamaktadir. Dolayisiyla rehabilitasyon süresi oldukça hizli bir yöntem ve ameliyat tamamladiktan sonra ertesi gün yüzde 80-90 performans, uyum süreci tamamlaninca da yüzde 100 performans elde ediliyor.”
Kaynak: İHA