1700 Rakimli Topuklu Yaylasi 250'Si Çocuk 1500 Gökbilim Sevdalisini Bulusturdu

Denizli’nin Beyagaç Belediyesi tarafindan yürütülen bu yil dördüncüsü olan "Topuklu Yaylasi Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 4” etkinligine 250’si çocuk olmak üzere 1500 gökbilim sevdalisi katildi. Ayni zamanda astrofotografçilar tarafindan etkinlik alanina kurulan yaklasik 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi.

1700 Rakimli Topuklu Yaylasi 250'Si Çocuk 1500 Gökbilim Sevdalisini Bulusturdu


Yürütücülügünü Beyagaç Belediye Baskani Sezayi PÜTÜN, Tayfun DINDAR, Tahsin DEMIRCILER, Merzuk BERKAY ve Tahir DURSUN’ un yaptigi "Topuklu Yaylasi Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 4” etkinligi 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasinda Denizli ili, Beyagaç Ilçesi Topuklu Yaylasi’nda gerçeklestirildi.

Bu sene dördüncüsü gerçeklestirilen etkinlige 250’si çocuk olmak üzere yaklasik 1500 gökbilim sevdalisi katildi.

Gökyüzü gözlem etkinligi, Beyagaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu Dernegi, Beyagaç Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi, Denizli Valiligi, Denizli Büyüksehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA), ADM Elektrik ile Pamukkale Üniversitesinin is birligiyle gerçeklestirildi.



38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi

Gökyüzü gözlem etkinligine katilanlar farkli büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla Günes lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme sansi elde ettiler. Astrofotografçilar tarafindan etkinlik alanina kurulan yaklasik 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi. Ayrica üç günlük programda astronomi ve fizik bilimi, isik kirliligi, isik kirliligi ile mücadele, astro turizm ve astrofotografçilik konularinda sunumlar yapildi. Çocuklara yönelik olarak yaylaya kurulan atölyelerde eglenceli çalismalar ve oyunlar düzenlendi.



Topuklu Yaylamiza büyük bir ilginin olusmasi kaçinilmaz olacaktir

Topuklu Yaylasinin "Uluslararasi Karanlik Gökyüzü Parki" statüsü alabilmesi için iki yildan bu yana merkezi ABD’de bulunan "Uluslararasi Karanlik Gökyüzü Parklari Komitesi (IDA) " ile iletisim basariyla devam etmekte olup 2025 yilinda sertifikanin alinmasi öngörülmektedir. IDA tarafindan sertifikalandirilan dünyada 220 adet, Avrupa’da ise sadece 22 adet karanlik gökyüzü parki oldugu varsayimiyla bu sertifikanin bölgenin ve ülkenin turizmi adina ne kadar önemli oldugu ortadadir. Topuklu Yaylasi’nin ülkemizin ilk “Karanlik Gökyüzü Parki” unvanina sahip olmasi halinde IDA tarafindan bu haberin dünya çapinda milyonlarca gökyüzü meraklisina duyurulmasiyla Denizli’nin, Beyagaç ilçesi, Topuklu Yaylasina büyük bir ilginin olusmasi kaçinilmaz olacaktir.

Gökyüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti

Etkinlige katilan katilimcilar bir kismi sehir merkezlerinde yasadiklarini bu nedenle gök yüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti.

Isik kirliligi kavramini burada daha iyi kavradiklarini belirten katilimcilar bu etkinligin tüm ülke çapinda yayginlastirilarak hem astronomi bilimi hem astro turizm ve hem de doganin korunmasi anlaminda farkindaligin oldugunu söylediler. Ülkemizde astronominin yayginlasmasi için çok büyük ugras gösteren AstroBilgi ekibinin üyesi olan Prof. Dr. Ethem DERMAN saglik sorunlari sebebiyle etkinlige katilamasa da yapilan online baglantilarla çesitli bilim sohbetleri gerçeklestirdi.

Basariyla gerçeklestirilen bu etkinlik Beyagaç ve Topuklu Yaylasi’nin isimlerinin hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde bilinirliliginin artmasini saglayacak ve yöre halkinin sosyal, kültürel, ekonomik gelisimini hizlandiracaktir. Bu etkinlikler her geçen yil kapsami genisleterek sürdürülecek ve en yakin zamanda Denizli’nin, Beyagaç’in, Topuklu Yaylasi’nin “Astro Turizm Destinasyonu” olarak anilmasini ve taninmasini saglayacaktir. Hem Denizli’de hem de tüm ülkemizde “Gökbilim ve Astro Turizm” in taninirligini, bilinirligini ve sürdürülebilirligini artirabilmek amaciyla Ekim ayinda genis katilimli bir çalistay düzenlenecektir.
Kaynak: İHA