100 Yilin Ardindan Yildiz Sarayi Ziyaretçileriyle Bulusacak

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla Cuma günü müze olarak açilisi yapilacak Yildiz Sarayi’nda, Milli Saraylar Baskani Dr. Yasin Yildiz tarafindan restorasyon ve çalismalara dair tanitim toplantisi düzenlendi. Sarayin, Istanbul’daki 3 büyük saraydan biri olarak öne çiktigini belirten Yildiz, "Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle Yildiz Sarayi 100 yilin ardindan cumartesi sabahindan itibaren de yerli ve yabanci ziyaretçilerin ziyaretine açik olacaktir" dedi.

100 Yilin Ardindan Yildiz Sarayi Ziyaretçileriyle Bulusacak
Osmanli Devleti’nde hizmet alinan son saray olan Yildiz Sarayi yaklasik 100 yil sonra kapilarini müze olarak yeniden açacak. Milli Saraylar Baskanligi tarafindan tamamlanan restorasyon çalismalari sonrasinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla açilis töreni gerçeklestirilecek sarayda, Milli Saraylar Baskani Yasin Yildiz tarafindan restorasyona dair tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Uzun yillar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalismalari tamamlanan Yildiz Sarayi’nda ‘Büyük Mabeyn Köskü’, ‘Çit Kasri’, ’Küçük Mabeyn Köskü’ ve ‘Harem Dairesi’ basta olmak üzere birçok yapi tarihinde ilk kez ziyaretçiyle bulusturulacak. Sultan 2. Abdülhamid’in hayatina ve kisiligine isik tutan eserler ilk kez görülecek. Sultan Abdülhamid ile özdeslesen, Avrupa ve Ortadogu’nun en büyüklerinden biri olma özelligi tasiyan kütüphane ile marangozhane ve Yildiz Albümleri arasindan seçilen fotograflar da ilk defa tarih ve sanat meraklilarinin ilgisine sunulacak.

2. Abdülhamid devleti 33 yil bu sarayda yönetti

Tarihi önemiyle öne çikan Yildiz Sarayi, Sultan 2. Abdülhamid tarafindan yaklasik 33 sene devletin yönetim merkezi ve ikametgah olarak kullanildi. Son Osmanli padisahi Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanilan saray, 1922’de saltanatin kaldirilmasiyla kapilarini tümüyle dis dünyaya kapatti.

Yildiz Sarayi’nda ‘milli saraylar’ dönemi

Yildiz Sarayi, Cumhuriyet’in ilanini takip eden 1924 yilinda ‘Erkan-i Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi. 1946’dan itibaren ise uzun bir dönem ‘Harp Akademileri’ olarak kullanildi. 1978 yilinda Kültür Bakanligi çatisi altinda hizmet verdi. 2015 sonrasinda Cumhurbaskanligi himayesinde hizmet veren saray, 2018 yilinda Cumhurbaskanligi makaminin tensipleriyle Milli Saraylar Baskanligi’na devredildi. Kapsamli bir restorasyon süreci geçiren Yildiz Sarayi, uzun bir aranin ardindan müze olarak kapilarini halka açmaya hazir hale getirildi.



’Büyük Mabeyn’, ’Harem’ ve ‘Amid bahçesi’

Yildiz Sarayi’nda ilk defa ziyarete açilacak bölümler arasinda ‘Büyük Mabeyn Köskü’ dikkat çekiyor. Osmanli döneminde yabanci devlet adamlarinin agirlandigi bu kösk, yakin zamana kadar Cumhurbaskanligi kabullerinde de kullaniliyordu. Dönemin saray yasamini yansitmasi bakimindan merak uyandiran Harem Bölümü de ilk kez gezilecek alanlar arasinda yer aliyor. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandirilan, bitki çesitliligi, dogal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarimiyla dikkat çeken bahçe de müzenin görülebilecek alanlari arasinda yer aliyor. Ilk defa görülebilecek yapilar arasinda ’Limonluk’, ’Hamam’, ’3. Selim Çesmesi’, ’Ada Köskü’ ve ’Cihannüma Köskü’ de bulunuyor.

Sultan II. Abdülhamid ve dönemine ait eserler ilk defa sergide

Milli Saraylar koleksiyonlarindan seçilen Sultan 2. Abdülhamid’e ve döneme taniklik eden eserler modern sergileme düzeniyle hazir hale getirildi.

Düzenlemeler çerçevesinde Osmanli döneminde elçi kabullerinde kullanilan ‘Çit Kasri’nda Sultan 2. Abdülhamid’in kisisel esyalari ve kendisine verilen diplomatik hediyeler de görülebilecek. Saray’in ‘Hususi Dairesi’ olarak adlandirilan bölümünde de Yildiz Albümleri’nden seçilen tarihi fotograflar sergilenecek. Yildiz Sarayi, pazartesi günleri hariç tüm günler ziyaret edilebilecek. Milli Saraylar Baskani Yildiz tarafindan müze ücretleriyle ilgili; giris ücretlerinin henüz belirlenmedigi, Müzekart ile ziyaret kolayligi bulunacagi ve açilistan itibaren müzenin bir süre boyunca ücretsiz sekilde ziyaret edilebilecegi bilgisi verildi.



“Yildiz Sarayi 100 yilin ardindan ziyaretçisiyle bulusacak”

Milli Saraylar Baskani Dr. Yasin Yildiz, gerçeklestirdigi basin açiklamasinda, “Bu saray 3 Istanbul’da ki 3 büyük saraydan bir tanesi. Bugüne kadar da ziyaretçisiyle, toplumla bulusamamis bir saray. Çesitli vesilelerle kamuoyunun gündemine sik sik gelmis bir saray. Yaklasik yüz yildir kapali olan bir sarayin toplumla bulusmasindan bahsediyoruz. Yildiz Sarayi, 1924 yilindan sonra çesitli devlet kurumlarinin idaresinde farkli misyonlarla, farkli sekillerde degerlendirilmis bir saraydi. Bu nedenle esas olarak ziyarete açilamamis bir saraydir. 2015 yilinda Sayin Cumhurbaskanimizin öncülügünde Yildiz Sarayi’nin 8 farkli kuruma dagilmis olan yapilari ve alani bir araya getirildi ve ilk çalisma o zaman yapilmisti. Ardindan 2018 yilinda Milli Saraylar Baskanligi’nin Cumhurbaskanligi idaresinde bir kültürel miras grubu olarak yapilandirilmasinin ardindan bu çalismalari Milli Saraylar Baskanligi devraldi. 5 buçuk yildir burada yüzlerce arkadaslarimizin gayretleriyle yürütülen restorasyon çalismalarinda çok önemli bir asamayi geçmis durumdayiz. Saray bölümümüzün restorasyonunu büyük oranda tamamlamis durumdayiz. Bu restorasyon faaliyetleri ile birlikte sarayin ziyaretçiyle nasil bulusacagini ifade eden müzecilik çalismalarimiz tamamlanmis bulunmaktadir. Sunu memnuniyetle ifade edebiliyoruz ki, Insallah önümüzdeki Cuma günü Sayin Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle Yildiz Sarayi 100 yilin ardindan ziyaretçisiyle bulusacak. Cumartesi sabahindan itibaren de yerli ve yabanci ziyaretçilere açik olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA