Sifali Olduguna Inanilan Su Ragbet Görüyor

Kastamonu’nun Araç ilçesindeki bin 590 rakimdaki yaylada bulunan çesmeden akan ve sifali olduguna inanilan su, bölgeyi ziyaret eden vatandaslardan ragbet görüyor.

Sifali Olduguna Inanilan Su Ragbet Görüyor
Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylalar, dogal güzellikleri, genis ormanlik alanlari ve manzarali piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaslarin ugrak yeri haline geldi. Araç ilçesinden baslayarak 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine baglantili 33 yaylada, etkili olan saganak yagislarin ardindan ortaya çikan manzara görenleri mest ediyor. Bölgeyi ziyaret eden vatandaslar doganin tadini çikartiyor. Rotada yer alan bin 590 rakimdaki Yuvalca Yaylasinda suyunun sifali olduguna inanilan ve "Fatma’nin Olugu" olarak bulunan çesme vatandaslardan ragbet görüyor. Yaylayi ziyaret eden vatandaslar, çesmeden siselerle su alarak evlerine götürüyor. Suyun böbrek hastaliklari basta olmak üzere birçok hastaliga iyi geldigine inaniliyor.

“Su içenlerin sifa bulduguna inaniliyor”

Bölgede rota çalismasi yapan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal, yerel halkin çesmeden sürekli su içen bir kadinin sifa buldugu ve bu sebeple yillardir vatandaslardan ilgi gördügünü belirterek, “Araç ilçesine bagli Yuvalca Yaylasinda bulunuyoruz. Yaylanin sehir merkezine uzakligi 16 kilometredir. Yuvalca Yaylasinin farkli bir özelligi daha bulunuyor. Yaylada bir su deposu bulunuyor. Bu su deposu Fatma’nin Olugu diye geçiyor. Yillar önce yerel halktan Fatma isimli bir teyzemiz gelip buradan sürekli su içermis. Bu sudan sifa buldugunu ve her yaylaya çiktiginda evine de buradan su götürürmüs. Yayla, ’Fatma’nin Olugu’ çesmesinden yaklasik 1 kilometre uzaklikta kaliyor. Her gün gügümleriyle gelip buradan su alirmis. Yillar sonra yayla sakinleri Fatma ninemizin anisina buraya su deposu yapmislar. Çesmeye de ’Fatma’nin Olugu’ ismini vermisler. Bu çesmeden içenlerin sifa bulduguna inaniliyor. Bizler de her geldigimizde yaylaya bu çesmeden su içmeyi ihmal etmiyoruz” dedi.



“Fatma’nin Olugunda içtigimiz su, berrak, soguk ve tazeydi”

Çesmeden su içen. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Arastirma Görevlisi Ahmet Tugrul Karamustafa ise, “Kastamonu Üniversitesi, Ormancilik ve Tabiat Turizmi alaninda ihtisaslasmasindan kaynakli Turizm Fakültesi olarak Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal hocamizla birlikte Araç ilçemizde yer alan ’Fatma’nin Olugu’ isimli çesmeye gittik ve buradan suyumuzu içtik. Kastamonu Üniversitesi olarak yaylalarda rotalama çalismasi yapiyorduk. Bu sirada yaylada Fatma’nin Olugu isminde bir oluk oldugunu fark ettik. Fatma’nin Olugu çesmesi denmesinin sebebi ise o bölgede yasayan yerel halktan Fatma Hanimin oradan su içmesi ve onun anisina da zamanla o bölgede çesme yapilmasidir. Yerel halk bizlere bunu bu sekilde aktardi. Fatma’nin Olugunda içtigimiz suyun berrak, soguk ve taze olmasi nedeniyle gayet güzeldi” diye konustu.

Kaynak: İHA