ÖSYM'den Emsal Niteliginde Karar

Sivas’ta girdigi üniversite sinavinin ilk oturumunda sinav salonunda bir ögrencinin rahatsizlanmasi nedeniyle yarim saatlik kayip yasayan ögrencilere ÖSYM ek puan veya es deger sinav tekrari seçenegi sundu.

ÖSYM'den Emsal Niteliginde Karar
8 Haziran’da ÖSYM tarafindan gerçeklestirilen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sinavi’nda yasanan bir olayda, bir ögrencinin epilepsi krizi geçirmesi nedeniyle sinavda büyük bir aksaklik yasandi. ÖSYM yönetmeligine göre sinavin kalan süresine ekleme yapilmasi gerekirken, salon baskaninca ve gözetmenler tarafindan yapilan 15 saniyelik ekleme ögrencileri tatmin etmedi. Velilerin yaptigi basvuru üzerine ÖSYM, ögrencilere ek puan veya es deger sinav tekrari seçenegi sunarak magduriyeti giderdi.

“30 dakikalik bir kayip yasanmis”

Kizinin sinavda yasadigi yarim saatlik magduriyeti anlatan Murat Akpinar, “Kizim 8 Haziran’da Yüksekögretim Kurumlari Sinavinin Temel Yeterlilik Sinavina girdi. Sinavda bir problem yasadi. Yaklasik 40 kisilik sinav salonunda bir çocuk rahatsizlanmis. Epilepsi krizi geçirmis. Kan kusma, kasilmayla birlikte yere düsme yasamis. Gözetmen ve salon baskanlari çocugu siniftan disari çikartamamislar. Bu sebeple de erkek ögrencilerden yardim istemisler. Hemen 112 aranmis. Ambulansin gelmesi, sinav salonunda müdahale edilmesi, salondan çikartilmasi ve salonun temizligi derken ortada 30 dakikalik bir kayip yasanmis. Biz bu durumu ögrenince ÖSYM’nin yönetmeligini inceledik. Yönetmelikte böyle bir durum yasandiginda ne olacagi açikça belirtilmis. Bu tarz durumlarda yasanan ne kadar kayip varsa salon baskani sinav sonuna süre eklemesi gerekiyormus. Fakat sinav salon baskani ve gözetmenler sinav sonuna 15 saniye gibi çok komik bir süre eklemisler” dedi.



“ÖSYM çocuklarin haklarini teslim etti”

Hak aramanin ve magduriyet varsa üstüne gitmenin her ögrenci ile velinin görevi oldugunu belirten Akpinar, “Biz veliler olarak ögrenir ögrenmez hakkimizi arama yoluna gittik. ÖSYM’nin il koordinatörüyle görüstük ve bize çok yardimci oldu. Genel amaçli dilekçemizi yazdik. Daha sonra bunun bir görev ihmali oldugunu da düsündük. Bu sebeple savciliga suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonra hiçbir çocuk bizim çocugumuz gibi magdur olmasin. Çünkü bir çocugun yetismesi kolay degil. Kaybolacak bir sene az bir süre de degil. Biz bu süreci baslattiktan sonra ÖSYM 5 Temmuz’da yönetim kurulunu topladi. Yönetim kurulu, basvurularimizi degerlendirip hakli buldu. Çünkü yönetmelikte çok açikti bu mesele. Bu sebeple de salonda bulunan ögrencilere iki tercih sundu. Ek puan ve es deger sinav tekrari. Bizim çocugumuz ve bir arkadasi es deger sinav tekrarini tercih etti. Hak aramak, magduriyet varsa üstüne gitmek her ögrenci ve velinin görevi. Ülkemizde kurumlarin güvenilirligi noktasinda ÖSYM’ye de tesekkür etmek isterim. Çünkü çocuklarin haklarini teslim ettiler. Biz süreci baslattigimizda örnek bir olay var mi diye baktik fakat benzer hiçbir sey bulamadik. Bizim yasadigimiz bu durum emsal oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA