Depremzede Ögrenci YKS'de Türkiye Birincisi Oldu

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (2024-YKS) Türkiye birincilerinden biri de Malatya’daki depremzede ögrenci Arda Tasdemir oldu. Geçen yil da YKS’ya giren ancak istedigi sonuç gelmeyince tercih yapmayan Arda, bu yil yeniden girdigi sinavda Türkiye birincisi oldu.

Depremzede Ögrenci YKS'de Türkiye Birincisi Oldu
Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskanliginca 8-9 Haziran’da düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (2024-YKS) sonuçlari bugün açiklandi. Sayisal alanda ipi gögüsleyerek YKS-AYT’de Türkiye birincisi olan ise Malatya’daki depremzede ögrenci Arda Tasdemir oldu.

Girdigi YKS sinavinda Türkiye birincisi oldu

Malatya’da Fetih Gemuhluoglu Fen Lisesi’nde ögrenim gören Arda Tasdemir, 6 Subat 2023’de yasanan asrin felaketinde evleri hasar görünce kalan yari dönemi bitirmek için memleketi Elazig’a giderek Cemil Meriç Fen Lisesi’ne devam etti. Geçen yil YKS sinavina giren Arda, depremin de verdigi stres nedeniyle ilk 5 bine girdi. Istedigi sonucu alamayan Arda, tercih yapmayarak yeniden Malatya’ya döndü ve özel bir kurs merkezine baslayarak yeniden sinavlara hazirlandi. Bu süre zarfinda hocalarinin ve ailelerinin de destegi ile iyi bir hazirlik süreci geçiren 18 yasindaki Arda Tasdemir, bu sefer girdigi YKS sinavinda Türkiye birincisi oldu. Sonuçlarin açiklanmasi ile Tasdemir ailesi sevince bogulurken kurs merkezi ögretmenleri de Arda’yi bu mutlu gününde yalniz birakmadi.

Yasadigi mutlulugu anlatan Arda Tasdemir, zorlu bir süreç atlattigini belirterek bu sonucun kendisi içinde sürpriz oldugunu söyledi.

Hedefinin ilk bine girmek oldugunu anlatan Arda, “Hayatimda benim hep çalisma aliskanligim vardi, bu aliskanligimi da sürdürdüm ve basardim” dedi.



"Deprem sinava hazirlik sürecimi etkiledi, YKS’ye ikinci kez girmemdeki en büyük etken afetti"

Hem mutlu hem de saskin oldugunu da söyleyen Arda, bu basarisinda kuskusuz ailesi ve ögretmenlerinin de büyük katkisi oldugunu dile getirdi. Sinava hazirlik sürecinde sessiz ve rahat bir ev ortaminda da çalismanin kendisini basariya götüren bir faktör oldugunu anlatan Arda, Kahramanmaras merkezli yasanan 6 Subat depremlerinin herkesi oldugu gibi kendilerini de oldukça etkiledigini söyledi.

O süreçte sehir degistirmek zorunda kaldiklarini ve bu durumunda sinava hazirlik sürecini etkiledigini belirten Arda Tasdemir, “Bu durum benim sinava hazirlik sürecimi etkiledi. YKS’ya ikinci kez girmemdeki en büyük neden yasanan bu afetti” dedi.



Hayali Istanbul Teknik Üniversitesi

Tercih döneminde de üniversiteleri iyi arastirip öyle karar verecegini ifade eden Tasdemir, çocukluktan beri hayalinin ise Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) oldugunu söyledi.

Ailesine böyle bir gurur yasattigi için mutlu oldugunu da anlatan Arda Tasdemir, sinavda basarili olmak isteyen ögrencilere ise tavsiyelerde bulundu. Sinavlarin iyi analiz edilmesini isteyen Arda, “Eksikleri anlayip bunun üzerine gitsinler, girdikleri sinavlari iyi analiz etsinler, psikolojilerini oldukça saglam tutmaya çalissinlar” diye konustu.

Baba Gökhan Tasdemir de Arda’nin çocuklugundan beri hayali oldugunu ve bu hedef dogrultusunda çalistigini anlatarak, “Inatla basarmak için elinden gelen her seyi yapmaya çalisti. Okullarindaki ögretmenleri de kendisine bu süreçte destek verdi” dedi.

Deprem öncesi oglunun Fetih Gemuhluoglu Fen Lisesi’ne gittigini ancak deprem sonrasi Elazig Cemil Meriç Fen Lisesi’ne yarim dönem giderek mezun oldugunu hatirlatan baba Tasdemir, “Buradaki hocalarimizin emekleri çok fazla. Hepsi Arda’nin basarisi için büyük gayret gösterdiler. Yine Elazig’a gittigimizde de oradaki hocalarimiz bizlere kapilarini açti hepsine tesekkür ediyoruz” ifadelerin yer verdi. Baba Gökhan Tasdemir, Arda’nin sinavda Türkiye sampiyonu olmasinda ki en büyük payin ise disiplinli ve planli bir sekilde çalismasi oldugunu söyledi.



Anne Serpil Tasdemir de kendilerine bu büyük gururu yasatan çocuklarina tesekkür ederek, “Arda beni hiçbir zaman üzmedi. Gerek ahlaki gerekse egitim yönünden küçüklügünden beri bizleri hiç üzmedi kendisi. Bu süreçte hocalarimizin de emekleri büyük oldu. Bu sürecin en büyük kahramani kuskusuz kendisi. Bir gün kendisine ders çalis demedim. Kendi azmi ile basardi bunu. Çocuklari sinava giren annelere sunu söylemek istiyorum. Hiçbir zaman baski yapmasinlar, ders çalis demesinler çünkü bu onlari dersten uzaklastiriyor” seklinde konustu.

Arda’yi evinde ziyaret eden kurs merkezi ve ilkokul ögretmenleri de bu mutluluga ortak oldu. Ögretmenleri, Arda Tasdemir’in lise mezunu olarak girdigi YKS’de birinci olmasinin ise ilk oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA