Dr. Ögrt. Üyesi Ekici Açiklamasi 'Ishale Yakalanmis Her Çocuk Doktora Götürülmeli'

Dr. Ögrt. Üyesi Mahmut Ekici, “Ishale yakalanmis her çocuk doktora götürülmelidir. Çünkü devam eden ishal ve kusmalar ile klinik tablo çok kisa süre içinde derinlesebilmektedir” dedi.

Dr. Ögrt. Üyesi Ekici Açiklamasi 'Ishale Yakalanmis Her Çocuk Doktora Götürülmeli'
Tedavide kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konmasinin en temel unsur oldugunu belirten Özel Amasya Kolmed Hastanesi’nde görevli Dr. Ögrt. Üyesi Ekici, “Bu amaçla bol su içilmeli, ishal için hazir satilan elektrolitli solüsyonlarin doktor tavsiyesine göre kullanilmasi gerekmektedir. Ishal süresini kisalttigi bilimsel olarak ispatlanmis probiyotikler ve çinko kullanilmali, bu amaçla mutlaka doktor tavsiyesine uyulmalidir. Viral etkenlerde antibiyotik kullanimina gerek yoktur. Ancak bakteriyel etkenlerde doktorun önermis oldugu antibiyotigi kullanmak gerekir. Lifli ve yagli besinlerden kaçinmali, lifsiz ve yagsiz besinler kullanilmalidir. Bu amaçla yogurt, tuzlu ayran, yagsiz pirinç lapasi, yagsiz makarna, yagsiz eriste, ekmek içi, muz, kabugu soyulmus elma, yagsiz beyaz et, yagsiz kirmizi et yenilebilir” diye konustu.

Korunmada en önemli etkenin basinda genel temizlik kurallarinin geldigini vurgulayan Mahmut Ekici, “Besinler temiz su ile bol yikandiktan sonra yenmeli, ishale yakalanmis birey ile ortak malzeme kullanilmamali ve bu bireyler ortak yasam alanlarindan hastalik etkeni geçene kadar uzak durmalidir. Her beslenme öncesi eller temiz su ile yikanmalidir. Asisi bulunan etkenlere karsi çocuklar, doktor önerisi ile ve ailenin izni dahilinde asilanmalidir” seklinde konustu.

Yaz ishallerinin çocuklarda sik görülebilen, çogunlukla basit tedavi yöntemleri ile iyilesebildigi gibi bazen hayati tehdit edebilen önemli bir saglik sorunu oldugunun altini çizen Ekici, “Genel olarak her zamankinden daha sik veya fazla sayida ve daha yumusak diskilamaya ishal diyoruz. Her bireyin barsak hareketi ve günlük normal diskilama sayisi farkli oldugu için ishali tanimlamak için kesin günlük diskilama sayisini belirtmekten ziyade her zamankinden daha yumusak, sulu gaita yapmak veya her zamankinden daha fazla sayida gaita çikisina sahip olmak seklinde tanimlamak daha dogru olacaktir. Ishale yakalanmis bir çocukta ishalin yani sira kusma, ates, karin agrisi, halsizlik, istahsizlik gibi diger durumlar da görülebilir. Ishalin en önemli sorunu, gerek gaita ile gerekse de kusma yoluyla meydana gelen sivi ve elektrolit kayiplaridir. Bilindigi üzere normal yetiskin bir insanin vücudunun üçte ikisi sudan ibarettir. Çocuklarda ise yas küçüldükçe su orani daha da artmaktadir. Örnegin yeni dogmus bir bebegin vücudunun yüzde 75’i sudan ibarettir. Ishal ve kusma ile vücutta su kaybinin meydana gelmesi ve su-elektrolit dengesinin bozulmasi çocuklari derhal etkilemekte ve hemen belirti vermektedir. Susama, halsizlik, ciltte kuruluk ve solukluk, gözyasi azalmasi, agiz kurulugu, küçük bebeklerde bingildakta çökme, suur durumunda ise tedavi edilmedigi takdirde komaya kadar gidebilen etkilenmeler söz konusu olabilmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA