Çirmihti Ve Gündüzbey Aslina Uygun Yenileniyor

Yesilyurt Belediye Baskani Prof. Dr. Ilhan Geçit, 6 Subat’ta yasanan asrin felaketinin ardindan büyük yikimlarin yasandigi Yesilyurt’taki Çirmihti ile Gündüzbey bölgelerinin aslina uygun yeniden insasi ve yöreye özgün mimarisi ile depreme dayanikli yapilarin yapilmasi için hazirlanan proje taslaginin tamamlandigi söyledi.

Çirmihti Ve Gündüzbey Aslina Uygun Yenileniyor
Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan agir tahribata ugrayan Yesilyurt’taki Gündüzbey mahallesi ve tarihi tescilli yapilarin fazla oldugu Çirmihti bölgesindeki yerlesim alanlari, özlenen o eski günlerine yeniden kavusuyor. Eski merkezlerin prestij konsept ile insa edilmesi konusundaki hassasiyeti ön plana çikarilarak Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan hazirlanan ‘Çirmihti ve Gündüzbey’ projesinin taslagi tamamlandi. Projenin, Yesilyurt için büyük öneme sahip oldugunu belirten Yesilyurt Belediye Baskani Prof. Dr. Ilhan Geçit, Çirmikti ve Gündüzbey’in kisa sürede hayata geçirilecek projeyle hak ettigi degere yeniden kavusacaginin altini çizdi.

“2 projemiz çikti, 3 projemizi de bekliyoruz”

Çirmihti bölgesinde toplamda 450 bin 613 metrekare, Gündüzbey mahallesinde ise 336 bin 793 metrekarelik alanin proje çizimlerinin tamamlandigini belirten Geçit, projenin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin uhdesinde TOKI ve Emlak Konut eliyle gerçeklestirilecegini belirtti.

Bakan Murat Kurum’in Malatya ziyareti sirasinda bölgeyle alakali sunum gerçeklestirdiklerini hatirlatan Baskan Geçit, “Bakanimizda bu bölgeyle alakali son degerlendirmelerin yapilarak, projeye hizli bir sekilde baslanilmasi talimatlarini vermislerdi. Ilk olarak Çirmikti ve Gündüzbey’in projeleri çikti. Konak, Yakinca ve Bostanbasi bölgelerinin de projenin devami olarak yenilenmesi için Bakanlik nezdinde görüsmelerimiz devam ediyor” seklinde konustu.

“Bölgenin turizm potansiyelini yeniden hareketlendirecegiz”

Yesilyurt ilçesi tarihi ve kültürel yapisina uygun insa etmek istediklerini belirten Baskan Geçit, “Özellikle Çirmikti ile Gündüzbey mahallelerimiz Yesilyurt’umuzun tarihi ve kültürel degerlerini en fazla öne çikaran yerleskelerimizden, bizlerde bu bilinçle hareket ederek, bu bölgelerimizdeki insa süreçleri geçmisin izlerinden, aslina sadik bir sekilde sürdürecegiz. Turistik anlamda da çok fazla turiste kapilarini açan bu bölgelerimizi, deprem öncesinde oldugundan daha güzel, tarihi yapisini daha da fazla gösteren, kültürel yapisini daha da fazla gözler önüne seren modern mimarisiyle bölgenin turizm potansiyelini yeniden hareketlendirecegiz" ifadelerini kullandi.

“Tarihi dokuyu koruyacagiz”

Çirmihti bölgesinde yapilacak olan çalismalarla alakali bilgiler de veren Baskan Geçit, “Çirmikti’nin sokak sagliklastirmasi projesi kapsaminda ele alinan Geleneksel Çirmikti Evlerimizi tarihi dokusuna uygun bir sekilde yeniden insa edecek ve görenlere o eski otantik görünümü tekrardan daha modern bir sekilde sunacagiz. Tarihi kent dokusunu bozmadan, saat kulesinin konumlandigi noktandan eski alani genisleterek, meydan çevresinde etkilesimi arttirmayi hedeflemekteyiz. Bunun yaninda vatandaslarimizin açik alanlarda yemek yiyebilecegi uygun alanlar da olusturacagiz. Ayni zamanda meydani tanimlayan ticari aks üzerindeki yerlesim sayesinde, Lezzet Caddemizi meydanla birlestirerek, yayalastiracagiz. Bu bölgede yer alan Adiyaman ve Ugurlu Caddelerimizin yayalastirilmasiyla da tarihi kent dokumuzu korumayi hedeflemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Gündüzbey Mahallesinde yapilacak olan çalismalarla alakali da bilgiler veren Baskan Geçit, burada araç sirkülasyonunu kanalin kuzeyinden gerçeklestirilerek kanal çevresi yasam alanlarinin tarihi yapilarla birlestirilmesini saglayacaklarini belirtti.

Kanal boyunca bölgedeki insanlarin bir araya gelebilecegi ve sosyallesebilecegi alanlari olusturarak, bölgeyi vatandaslarin hizmetini sunacaklarini belirten Geçit, “Kanal çevresinin ve ticari birimlerin tanimladigi alanin yayalastirilmasi ve eski dokunun korunmasi üzerine kanalin kuzeyinde konumlanan yerlesime açik olan gelisme konut alanlarini, Gündüzbey’in geçmis sivil mimari özelliklerini ve dogal özelliklerini göz ardi etmeyen az kati, müstakil ve bahçeli olmasini saglayarak, kentin dokusuna uygun bir mimari yapiyla projeyi hayata geçirecegiz. Projeye dâhil edilen bölgelerin master plan ve koruma amaçli imar planlari tamamlandi, proje etaplar halinde ilerleyecek. Çirmihti ve Gündüzbey’de ki turistik alanlar, meydanlar ve konut alanlari ayristirilarak detayli bir çalisma yapildi. Bes veya alti tip konut projesi yapilacak, tarihi tescilli yapilarin yanindaki evlerin tasarimlari tarihi konaklarin formatina uygun olarak yapilacak. Projemizde emegi geçen basta Murat Kurum bakanimiza, Milletvekillerimize ve Büyüksehir Belediye Baskanimiza tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA