Türk Ve Islam Eserleri Müzesi'nde 'Askla Dügümlenen Sanat Açiklamasi Türk Halilari' Sergisine Yogun Ilgi

Türk ve Islam Eserleri Müzesi’nde hazirlanan ‘Askla Dügümlenen Sanat: Türk Halilari’ sergisine ziyaretçiler yogun ilgi gösterdi. Osmanli ve Selçuklu dönemlerine ait 38 tarihi hali sergiyle meraklilarina sunuldu.

Türk Ve Islam Eserleri Müzesi'nde 'Askla Dügümlenen Sanat Açiklamasi Türk Halilari' Sergisine Yogun Ilgi
ICOC (International Conference on Oriental Carpets- Uluslararasi Dogu Halilari Konferansi) tarafindan her dört yilda bir düzenlenen etkinlikler bu yil Istanbul’da gerçeklesti. ICOC tarafindan bu yil 15.’si düzenlenen sempozyum ve hali etkinliklerinin ana temasi “Hali Dokumaciligi ve Koleksiyonculugunun Geçmisi ve Gelecegi” olarak belirlendi. Türk ve Islam Eserleri Müzesi’nde belirlenen temaya uygun “Askla Dügümlenen Sanat: Türk Halilari” sergisi hazirlandi. Osmanli ve Selçuklu dönemlerine ait 38 halinin meraklilariyla bulustugu sergi, 23 Agustos 2024’e kadar açik olacak. Sergiyi, sanatseverler ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

“38 halinin içinde hiç sergiye çikmayan Selçuklu halilari da yer aliyor”

Türk ve Islam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar, “Türk ve Islam Eserleri Müzemiz Osmanli’nin son müzesidir. 1914 yilinda kurulmustur. Bu yil 111’inci yilimizi kutluyoruz. Osmanlinin bütün eyaletlerinden camilerden, türbelerden, tekkelerden sanat degeri olan halilar, yazma eserler, ahsap eserler müzemize getirilmis ve koruma altina alinmistir. 6-9 Haziran tarihleri Istanbul’da Uluslararasi Dogu Halilari Konferansi (International Conference on Oriental Carpests ) ICOC düzenlemis oldugu kongre ile paralel olarak müzemizde Osmanli ve Selçuklu dönemlerinden olusan 38 halilik bir sergi düzenledik. ICOC gelen dünyanin çesitli ülkelerinden 200’e yakin hali sevdalisi, hali ile ilgilenen akademisyenler ve koleksiyonerler bu hali sergisiyle bulustu. Hali sergimizi olustururken müzemizin envanterinde yer alan bin 700 hali da var. Bu halilari geçici sergilerle dönem dönem hali severlerle bulusturuyoruz. ICOC ile ayni döneme gelen hali sergimizde 38 hali yer almaktadir. Bu 38 halinin içinde hiç sergiye çikmayan Selçuklu halilari da yer aliyor. 13’üncü yüzyildan kalan Selçuklu halilari gerçekten hali severler için çok önemli. Yine ayni zamanda Osmanlinin farkli dönemlerinde vakif eserlerinde, camilerde bulunan halilarda bu sergimizde yer aliyor” dedi.

Kaynak: İHA