Bugdayin Atasi 'Siyez'de Hasat Dönemi Basladi

Kastamonu’da geçmisi 12 bin yil öncesine dayanan ve "Hitit bugdayi" olarak anilan cografi isaretli siyezin hasadina baslandi.

Bugdayin Atasi 'Siyez'de Hasat Dönemi Basladi
Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde yaklasik 12 bin dekar alanda ekilen ve bugdayin atasi olarak bilinen siyez bugdayi, iç ve dis piyasada ham ve islenmis sekilde talep görmeye devam ediyor. Bölgede "kabulca" veya "kaplica" olarak adlandirilan siyez bugdayinin yaklasik yüzde 70’i bulgur, geri kalan bölümü de un ve yem olarak degerlendiriliyor. Siyez, iç pazarin yani sira, son dönemde yurt disinda da yogun ragbet görüyor. Ilaçsiz, gübresiz büyüyebilen tek tahil ürünü olan ve geçmisi 12 bin yil öncesine dayanan siyez, biçerdöverlerle hasat edilmeye baslandi. Ihsangazi ilçesinde siyez üreten çiftçiler, rekolteden memnun olduklarini ifade ettiler.

"Su an güzel bir sezon geçiyor"

Ilçede siyez yetistiriciligi yapan Sabahattin Cigerci, "Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde siyez bugdayinin hasadina basladik. Insallah verimli bir yil olur. Su an güzel bir sezon geçiyor" dedi.



"Degirmenimizde un yapacagiz ve ürünümüzü Türkiye’nin her yerine gönderecegiz"

Yasin Cigerci ise, "Siyez bugdayimizin hasadini yapiyoruz. Hasat sürecinde yagmur ve kar sularinin tarlalari beslemis olmasi çok önemli. Yetisme sürecinde siyezimiz kendisini kar suyu ile çok güzel bir sekilde besledi. Biz de ara ara gözlemleyerek yetisme sürecini takip ettik. Su anda da hasadimizi yapiyoruz. Bundan sonra yer degirmenimizde un yapacagiz ve ürünümüzü Türkiye’nin her yerine gönderecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA