Samuray Arilari, Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Için Dogaya Salindi

Ardahan’in Posof ilçesinde bahçelerdeki agaçlari istila eden, yapraklarini yiyip, suyunu emdigi bitkilerin kökünü kurutan ’kahverengi kokarca’ adli böcek türü için baslatilan biyolojik mücadelede ‘samuray Ari’lari kullanilacak.

Samuray Arilari, Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Için Dogaya Salindi
Ardahan’in Posof ilçesinde bitkilere dadanan ’kahverengi kokarca’ adli böcek türü, birçok bitki türü için tehdit olusturuyor. Gürcistan’dan bölgeye geldigi saptanan ve çevreye yayilimini hizlandiran böcek, günde 30 kilometre yol kat ediyor. Dadandigi bahçelerde yapraklari yiyip, suyunu emdigi bitkilerin kökünü kurutan ’kahverengi kokarca’ adli böcek türü için Ardahan Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan baslatilan biyolojik mücadele kapsaminda, ‘samuray ari’lar, etkin rol oynayacak.

Ardahan Tarim ve Orman Il Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, "Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Bizde bu kapsamda, laboratuvarda çogaltilan bu ari türünü dogaya salacagiz. Bu sekilde zararlinin dogada yumurtalarini parazitleyip, zararlinin popülasyonunu kontrol altinda tutacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA