'Kent Müzesi' Yapilacak Tas Bina'da Restorasyon Çalismalari Sürüyor

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, ’Kent Müzesi’ yapilacak Tas Bina Restorasyonu’nu inceledi. Tas Bina’yi İçel’e yarasir estetik bir görüntüye kavusturacaklarini belirten Seçer, "İçel’in hafizasini ve kültürel birikimini burada sergileyecegiz" dedi.

'Kent Müzesi' Yapilacak Tas Bina'da Restorasyon Çalismalari Sürüyor
Baskan Seçer, Tas Bina Restorasyonu’nu yerinde inceleyerek, yetkililerden çalismalarla ilgili bilgi aldi. Kendisinin de 5 yil boyunca görev yaptigi Tas Bina’nin restorasyon çalismalarinin 1 Mart’ta basladigini hatirlatan Seçer, binanin İçel tarihinde önemli bir yere sahip olduguna dikkat çekti. Tas Bina’nin tarihi süreci ile ilgili bilgi veren Seçer, "1800’lü yillarin sonuna dogru Tas Bina’nin ana kütlesi yapilmis, 1947’den sonra da ilave bazi üniteler insa edilmis. Akkahve’nin uzun süre hizmet verdigi, aslinda ilk etapta Akotel olarak planlanan ama hiçbir zaman otel olarak kullanilmayan tarihi bina, daha sonra belediye binasi olarak hizmet verdi" diye konustu.

Binanin, mevcut sekliyle tarihi ve otantik özelligini yitirdigine isaret eden Seçer, "Disarida ve içeride ilave yapilan bazi ünitelerle, üzerine konulan bazi müstemilatla gerçekten çirkin bir görüntü halindeydi" dedi.



"İçel’in hafizasini ve kültürel birikimini burada sergileyecegiz"

Baslattiklari çalismalar neticesinde Tas Bina’yi tarihine ve İçel’e yarasir estetik bir görüntüye kavusturacaklarini dile getiren Seçer, binanin ‘Kent Müzesi’ olarak kullanilacagini vurgulayarak, "İçel’in hafizasini ve kültürel birikimini burada sergileyecegiz. Yine burada Akkahve’yi tekrar hayata geçirecek, eski İçellilere ve genç nesillere o nostaljik havayi vermeye çalisacagiz. Diger taraftan da buraya sanatsal faaliyetler ve sergiler için de bir islev yükledik. Güzel bir çalisma olacak" diye konustu.



Kent merkezi eski cazibesine yeniden kavusacak

Geçmis dönemlerde tuz deposu, fabrika, lokal ve Akkahve olarak kullanilan, daha sonra da belediye binasi olarak hizmet vererek günümüze kadar gelen Tas Bina, restorasyon çalismalari sonrasi tarihi dokusunu kaybetmeden kent kültürünü ve bellegini yansitacak, kültür-sanat faaliyetleri ve sergilerin yapilacagi bir ‘Kent Müzesi’ haline gelecek. Büyüksehir Belediyesi, ayrica çarsi merkezde ‘Gurme Çarsi’, ‘Kent Meydani’ ve ‘Karamancilar Konagi’ gibi pek çok projeyi hayata geçirecek. Böylelikle tarihi kent merkezini yeniden canlandirarak, eski cazibesine yeniden kavusturacak.
Kaynak: İHA