Kastamonu Üniversitesi, QS 2025 Dünya Üniversiteleri Bölgesel Siralamasinda

Kastamonu Üniversitesi, QS 2025 Dünya Üniversiteleri bölgesel siralamasinda Avrupa’da listeye girebilen toplam 685 üniversite arasinda 601+ olarak yer aldi.

Kastamonu Üniversitesi, QS 2025 Dünya Üniversiteleri Bölgesel Siralamasinda
Londra merkezli yüksekögretim derecelendirme kurulusu QS, her yil düzenlenen üniversiteler basari siralamasini açikladi.

Avrupa’da listeye girebilen toplam 685 üniversite arasinda 601+ olarak yer alan Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’de 66. sirada, Bati Asya’da ise92 üniversite arasinda 61. sirada yer aldi.

QS, 2025 yili için hazirlanan dünya üniversiteleri bölgesel siralama listesinde "akademisyen basina düsen atif", "akademisyen/ögrenci orani", "uluslararasi arastirma aglarindaki görünüm", "uluslararasi ögrenci orani", "uluslararasi akademisyen orani", "mezun istihdami", "sürdürülebilirlik alanindaki faaliyetler", "isverenlere göre sayginlik" ve "akademisyenlere göre sayginlik" husularini dikkate aliyor. Genel degerlendirmede Kastamonu Üniversitesi, uluslararasi ögrenci orani, akademisyen basina düsen atif sayisi ve fakülte basina düsen makale orani kategorilerindeki bilime yaptigi katkilar ile adindan söz ettiriyor.

Genç bir üniversite olarak Kastamonu Üniversitesi’nin önemli bir listede yer almasinin gelecege yönelik çalismalarda tesvik edici oldugunu söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, gerek akademisyenlere arastirma-gelistirme imkanlarini gerekse ögrencilere akademik, sosyal ve kültürel imkanlari daha da iyilestirerek yenilikçi projelerle toplumsal ve ekonomik fayda üretme bilinciyle çalistiklarini vurguladi. Rektör Topal, ayrica basarili olmak için üniversitenin tüm süreçlerinde sürdürülebilir bir kalite odakli egitim anlayisi ve sistemi olusturmanin önemli oldugunu, stratejik hedef olarak bu anlayisi benimsemek ve stratejik plan hedefleri dogrultusunda sürdürülebilir bir performans gösterme amacinda olduklarini ifade etti.

Özverili çalismanin basarinin temeli oldugunu belirten Rektör Topal, bu basarilarin elde edilmesinde emegi geçen tüm akademik ve idari personeli tebrik etti.

Öte yandan, 2001 yilinda yayin hayatina baslayan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi de Clarivate Analytics’in Web of Science Core Collection bölümlerinden biri olan Emerging Sources Citation Index (ESCI) veri tabaninda yer alarak basarisini sürdürmeye devam ediyor. Ormancilik, orman endüstrisi ve teknolojileri, yaban hayati ve yönetimi konularinda periyodik olarak yayin yapan derginin 2022 yili etki faktörü 0,5 olarak hesaplanirken, 2023 yili için bu deger 0,8’e yükseldi.ESCI’de taranan ve ormancilik kategorisinde indekslenme basarisi gösteren 89 dergi içinde 60. sirada yer alan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Q3 kategorisinde indekslenen dergiler arasinda yer aldi. Türkiye’de Q3 kategorisinde indekslenen ve ormancilik kategorisinde listede yer alan iki dergiden biri olan Orman Fakültesi Dergisi, Kastamonu Üniversitesi’nin kalite standartlarini ileriye tasiyor.
Kaynak: İHA