Dünyanin En Küçük Biçaklarinin Ustasi, Sevgisi Yüzünden Gözlerinden Oldu

Dünyanin en küçük biçaklarini üreterek ismini dünyaya duyuran Sirin baba, meslegine olan aski yüzünden gözlerinden oldu, artik üretemiyor.

Dünyanin En Küçük Biçaklarinin Ustasi, Sevgisi Yüzünden Gözlerinden Oldu
Sivas’in sevilen biçak ustasi Erdogan Güzel, saglik sorunlari nedeniyle dünyanin en küçük biçaklarini yapmaktan vazgeçmek zorunda kaldi. "Sirin Baba" olarak taninan Güzel, 1996 yilindan beri kaybolmaya yüz tutmus biçakçilik sanatini yasatmak için büyük çaba sarf ediyordu. Özellikle 7 milimetrelik minik biçaklari ile adindan söz ettiren Güzel, bu eserleriyle hem Sivas’i hem de Türk el sanatlarini dünyaya tanitmisti. Ancak, Gözlerindeki sari nokta nedeniyle görme yetisinin büyük bir kismini kaybeden usta sanatçi, artik eskisi gibi hassas isler yapamayacak.

“Sivas’in bu degerini yasatmaya çalisiyorum”

Kaybolmaya yüz tutmus bu meslegi 20 senedir uluslararasi platformlara tasidigini belirten Güzel, “Beni tüm Türkiye Sirin baba olarak tanir. 1996 yilindan itibaren biçak imalati yapiyorum. Kaybolmaya yüz tutmus meslek grubunu 20 senedir uluslararasi platformlara tasiyorum. Evliya çelebi gibi Fransiz bir gezgin Sivas nester ve biçaklarinin kaçak yollarla Avrupa’ya girdiginden bahsediyor. Biçakçilik artik unutulmaya yüz tutmus bir meslek grubu. Ben de Sivas’in bu degerini yasatmaya çalisiyorum. Okullara konusmaci olarak gidiyorum. Meslek okullarindan gelip benden bilgi aliyorlar" dedi.

Minik biçak yapma sansi kalmadi

Minik biçaklari sirf kaybolmaya yüz tutmus bu meslekte farkindalik olusturmak için yaptigini söyleyen Güzel, “7 milimetrelik biçak yaptim. Simdi gözlerimde sari nokta var. Görme yetimin yarisini yitirdim. 2 - 3 santimlik biçaklar yapiyorum. Fakat artik su seviyede minik biçak yapma sansim asla yok. Sari noktanin dünya üzerinde herhangi bir tedavisi yok. Gözlerim bozuk. Kalbimde iki tane hortum var. Trafik kazasi geçirmistim. Sol bacagimda 32 tane matkap deligi var. Tüm saglik sorunlarima ragmen yine de bir seyler yapmak için ugrasiyorum” dedi.

Kaynak: İHA