'Yoldasim' Dedigi Zurnasina Yarim Asirdir Nefes Oluyor

Bayburt’ta ’Zurnaci Aydin’ olarak bilinen 69 yasindaki Aydin Topçu, meslek olarak basladigi zurnacilik isinde 50 yili geride birakti. "Zurna benim arkadasim, yoldasim diyen" Topçu, yarim asirdir kamisli zurnasina nefes oluyor.

'Yoldasim' Dedigi Zurnasina Yarim Asirdir Nefes Oluyor
1967 senesinde müzik hayatina baslayan Topçu; hem zurna çaldi, hem Türk halk müzigi ile ilgilendi, hem de halk oyunlarinda barlar oynadi. 10 yil boyunca zurna çalip, korolarda türkü söyleyerek, barlar oynayan Topçu, 1977 yilindan sonra profesyonel olarak zurna çalmaya basladi.

12 yildir dügünlere zurnaci olarak katilan Topçu, davulcu arkadasi Bünyami Tulug ile dügünlere renk katiyor. Kentteki tek zurnaci olan Topçu, yetistirdigi ögrencileriyle zurnayi genç nesillerin devralacagini söyleyerek, zurna kültürünün devam edecegini bildirdi. Çaldigi zurna, mey, ney ve balaban gibi üflemeli çalgilarla Türk halk müziginin en iyi zurna virtüözlerinden olan Binali Selman’dan zurnanin püf noktalarini ögrendigini belirten Topçu, zurnayi dogru üflemesinde Binali Selman’in payinin büyük oldugunu ifade etti.



57 yildir müzigin içinde

Müzik hayatina kaval çalarak baslayan Topçu, 1967 yilinda müzikle ilgilenmeye basladigini kaydederek, "Müzik hayatima 67-68’li yillarda basladim. 1977 yilina kadar halk müzigi ve halk oyunlariyla ilgilendim. Hem korolarda enstrüman çalip, türkü söyledim hem de halk oyunlariyla ilgilenip, barlar oynadim. Daha önce zurna çaliyordum ama 1977’den sonra profesyonel olarak zurna çalmaya basladim ve asagi yukari yarim asirdir, 50 küsür yildir zurna çaliyorum" dedi.



Yetistirdigi isimler Topçu’dan görevi devralacak

Bayburtlu sanatçi Serdar Eslek’i, davulcu arkadasi Bünyami Tulug’un oglu Kadir Tulug’u yetistirdigini, bu isimlerin görevi kendisinden devralarak zurnayi gelecek kusaklara aktaracagini söyleyen Topçu, "Bayburt’ta zurnaci olarak su an ben tekim, köylerde ögrencilerim var, yetistirdigim kisiler var. Benden sonra insallah onlar görevi devralacak. 12 yildir Bünyami Tulug ile beraber bu isi yürütüyorum, Bünyami’nin oglu Kadir’i, sanatçi Serdar Eslek’i zurnaci olarak yetistiriyorum. Insallah benden sonra onlar bu isi devralip, devam edecekler" ifadelerini kullandi.

Zurnayi ustasindan ögrendi, yurt içinde ve yurt disinda dereceler aldi

Rahmetli müzisyen Binali Selman’dan zurnanin inceliklerini ögrenen Topçu kendini gelistirerek yurt içinde ve yurt disinda katildigi yarismalardan derecelerle döndü. Isin püf noktasini Binali Selman’dan ögrendigini vurgulayan Topçu, "Türkiye genelinde çok yarismalara katildim, halk oyunlarinda derecelerimiz var. Binali Selman’in döneminde zurna çalmistim, rahmetli Binali Selman bana zurnayla ilgili 1-2 püf nokta ögretti, ondan sonra benim zurna çalmam biraz daha gelisti, ilerledi" diyerek konustu.



"Durumu olmayan dügün sahibi ailelerden para almadigimiz da oluyor"

Dügünlere, kina gecelerine, gelin çikarmalarina davulcu arkadasi Bünyami Tulug ile zurna çalmaya giden Topçu, her seyin para olmadigini, durumu olmayan ailelerden para almadiklarini belirtti.

Bir dügünden bazen 2-3 bin, bazen hiç para almadiklarini aktaran Topçu, "Su an Bayburt’ta dügünlere, köy dügünlerine, kina gecelerine, gelin çikarmalarina gidiyorum. Buralardan da sükürler olsun az, çok kazaniyoruz. Bir gelin çikarmadan 2-3 bin lira aliyoruz. Bazen bahsis gelir, bazen gelmez. Öyle günler oldu ki gariban kisilerden 5 kurus para almadik. Benim ritmci arkadasim Bünyami para almayacagiz, gariban aile diyerek benim haberim olmadan dügünlerden is aliyor. Dügün sahibi de Bünyamin’e diyor ki, "Zurnacinin haberi var mi?" O da sadece "benim zurnacim bir tanedir, bedava desen bedava çalar, parayla desen parayla çalar, hiç kimseyi kirmaz" der o isten para almayiz ailelerin gönlünü yapariz. Biz hep böyleydik, böyle çevre edindik, böyle tutulduk, sevildik" ifadelerini kullandi.

4 ameliyat geçirdi yine de zurnasindan vazgeçmiyor: "Zurna benim arkadasim, yoldasim"

Çok ciddi kalp problemi yasadigini, 4 ameliyat geçirdigini belirten Topçu, gönül verdigi zurnasindan vazgeçemedigini vurguladi. "Zurna benim arkadasim, zurna benim yoldasim" diyen Topçu, bir sene daha zurna çaldiktan sonra meslegi birakip, birakmayacagina karar verecegini ifade ederek, "Bu sene de zurna çalayim bundan sonra belki bir yil daha devam ederim, etmem onu saglik sorunlarim belirleyecek. Saglik sorunlarim biraz problem oluyor, 4 ameliyat geçirdim, buna ragmen müzikten kopamiyorum. Zurna benim yoldasim, arkadasim her seyim" sözlerini kullandi.
Kaynak: İHA