Türk Filmlerinden Çikmisçasina Sokaklarda Atiyla Gezen Hatayli Kara Murat, Nostalji Yasatiyor

Hatay’da yasayan ve eski Türk filmlerindeki karakterler gibi giyinen Abdullah Cila, bölgede her yere atiyla yolculuk yapmasi ve tarihe olan tutkusuyla biliniyor.

Türk Filmlerinden Çikmisçasina Sokaklarda Atiyla Gezen Hatayli Kara Murat, Nostalji Yasatiyor
Iskenderun ilçesinde yasayan 3 çocuk babasi, 38 yasindaki Abdullah Cila, 1995 yilindan bu yana tarihi esya, plak ve müzik aletlerini biriktirmeye basladi.

Lise yillarindan itibaren antikaya olan tutkusu ortaya çikan Cila, her geçen gün geçmise merak duymaya basladi.

Tarihi esya ve elbiseleri biriktiren Cila, ilerleyen süreçte de kendisine bir at aldi ve gün içerisinde yolculugunu atiyla yapmaya basladi.

Bölgede Kara Murat olarak da bilinen Cila, vatandaslarin yogun ilgisiyle karsilasiyor.

“Daha öncelerden sanatçilarin plaklarini koleksiyon haline getirdim”

Denizciler Mahallesi’nde yasayan ve vatandaslarin ilgi odagi olan 38 yasindaki Abdullah Cila, “Yaklasik 1995 yilindan bu yana nostalji müzik aletlerine ve plak çalarlara hevesim oldugu için böyle bir odada biriktirmek istedim. Nostalji ve kültüre bagli yasamak adina tabii ki. Daha öncelerden sanatçilarin plaklarini koleksiyon haline getirdim. 6 Subat depreminde oldukça hasar aldi kullanmis oldugum tas plaklar, sandikta saklamayi becerdim ama diger aletlerimin birçogu hasar aldi. Kirildi geri tamir edip yerine koyduk ama eski tadinda kalmadi. Koleksiyonumuz yillardir devam ediyor. 1926 model gramofonu yanilmiyorsam Manisa’dan bir arkadastan almistim. Yaklasik bundan 10 yil önce orijinal bir sekilde çaliyor, dinliyoruz gramofondan çalan sarki sanatçi sanki yanimizda gibi hiç elektrige hiç kayda girmemis. Ses oldugu için kurma kollu oldugu hiç elektrik olmadigi için zemberegiyle çalisiyor tamamen” dedi.



“Bir tasita, arabaya binmekten ziyade ata binmeyi daha çok seviyorum”

Yaklasik 5 yildir birçok yere atiyla gittigini dile getiren Cila, “At hevesi de var bizde. Atalarimiz, dedelerimiz yine ata bindikleri için bende de ayri bir hobi ayri bir zevk. Yani mutlaka bir atim olmali dedim, atima binmeliyim ve kosturmaliyim dedim. Cüneyt Arkin gibi tarihteki filmler ya da Yesilçam filmlerindeki gibi ata biniyorum. Çok zor da degil yani bir ata binmek, bir ata bakmak. Benim çok hosuma gidiyor. Kültürümüzü yasatmak adina geçmiste yapilan ya da spor adina atin üstünde ok atmak. Bunlarin hepsi hosuma gittigi için bu benim ayri bir hobimdir. Yaklasik 5 yildir atim bende, Denizciler’de besliyorum ve bütün bakimini kendim yapiyorum. Beni bölgede birçok insan taniyor. Hatta ati gördüklerinde ’atli amca geldi, atli sipahi geldi’ ya da ’Kara Murat, Malkoçoglu geldi’ gibi böyle bize bir isim takiyorlar. Çok güzel bir sey ben is yerine bile atimla gittim. Ben bir tasita, bir arabaya binmekten ziyade ata binmeyi daha çok seviyorum” ifadelerini kullandi.

Denizciler Mahallesi’nde yasayan 66 yasindaki Rifat Kara ise, “Bence Abdullah Cila, Denizciler’i tanitan en güzel bir örnek. Harika müzesiyle, atiyla, saziyla, sözüyle ve davranisiyla dört dörtlük bir insan” seklinde konustu.

Kaynak: İHA