Ordu'da Findikta Taban Fiyat Beklentisi 160 TL

Ordu’da bir kilogram findigin maliyeti, taban fiyat beklentisi ve findik toplama isinde çalisacak isçilerin günlük yevmiyesi açiklandi.

Ordu'da Findikta Taban Fiyat Beklentisi 160 TL
Yaklasan findik hasadinda çalisacak isçilerin yevmiyelerinin belirlenmesi ve bir kilogram findigin maliyetinin hesaplanmasi için, Ordu’da bulunan ziraat odasi baskanlari, Altinordu Ziraat Odasi’nda bir araya geldi. Yapilan toplantinin ardindan findigin maliyeti, taban fiyat beklentisi ve findik hasadinda çalisacak isçi yevmiyeleri açiklandi.

“Findikta taban fiyat beklentisi 160 TL”

Burada açiklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 19 ilçenin ortalamasinin alinarak, bir kilogram findigin maliyetinin 117,46 TL oldugunu belirtti.

Soydan, “Findikta en önemli unsurlardan birisi maliyet çalismalarinin yapilmasi. Maliyet ve rekolte çalismalarinin yapilamasi lazim. Maliyet üzerinden ortalama bir taban fiyatin verilmesi yönünde Ordu’daki ziraat odasi baskanlarimiz ile üreticilerimiz adina bu çalismayi da yapmis bulunuyoruz. Buna göre 19 ilçemizde maliyet dikkate alindi. Ilçelerimiz arasinda farkli maliyetler çikabilir. Kahverengi kokarca özellikle sahil kesimlerimizde kahverengi kokarca zararlisi var. Bu nedenle bütün ilçelerimizin ortalamasini alarak bu çalismayi tamamladik. 2023 yilinin rekoltesini dikkate alarak, 19 ilçemizin dekar basi verimi bir kilogram findik için 117,46 TL. Bu tüm ilçelerimizin ortalamasidir. Buna göre üreticilerimiz de bir fiyat beklemektedir. Ziraat odalarimizin çalismalari sonucunda 117,46 TL’lik maliyetin üzerine refah payi eklenerek, en az taban fiyatin 160 TL olarak olusmasini talep ediyoruz” diye konustu.



"Isçi günlük yevmiyesi 800 TL"

2024 yilinin findik isçisi yevmiyesi ve diger ücretlerini de açiklayan Soydan, koordinasyon kurulu baskanliginda toplanarak ücretlere iliskin kararlarin alindigini söyledi.

Soydan, Ordu’da isçi yevmiyesinin, yemek isçiye ait olacak sekilde 800 lira olarak belirlendigini aktaran Soydan, “10-15 isçi arasi asçi 800, çuvalci 900 lira günlük yevmiyesi. 15 ve üzeri isçilerde asçi 900, çuvalci bin lira. Kilo basi toplanan bahçelerde çuvalci bin, katirci bin 600 lira. Kilo hesabiyla toplama ücreti kilo basi 8 lira. Patoz ücretinin saati 2 bin 500 lira. Araci, dayibasi 15 isçiye kadar 900, 15 isçiden fazlasi bin lira olarak bir tavsiye niteliginde bir karar Ziraat Odalarimiz tarafindan alinmistir. Üreticilerimize, çalisanlarimiza, isçilerimize, kamuoyuna, sektöre hayirli, ugurlu olsun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA