Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs Açiklamasi

Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, 2023-2024 Egitim Ögretim Yilinda yapilan çalismalarla ilgili bilgiler vererek, "Ögrencilerimizin çok yönlü gelismesi adina hem akademik anlamda, hem sosyal anlamda, hem kültür, sportif ve teknolojik anlamda birçok projeyi de hayata koyarak, gelecege güçlü bir sekilde hazirlanmalarinin önünü açiyoruz" dedi.

Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs Açiklamasi
Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, düzenlenen basin toplantisinda 2023-2024 Egitim Ögretim Yilindaki çalismalar ve yaklasan dönem için yapilan hazirliklarla ilgili bilgi verdi. Doga Kültür Köyü’nde gerçeklestirilen toplantida konusan Il Milli Egitim Müdürü Gümüs, 2023-2024 Egitim Ögretim Yilinda akademik basarinin yani sira, ögrencilerin gelisimine çesitli projelerle katki verildigini söyledi.

Yeni egitim ögretim yili için tüm hazirliklarin da devam ettigini ifade eden Gümüs, ögrencilere yönelik projelerin artarak devam edecegini kaydetti.

Dünyadaki degisim ve dönüsüme ayak uydurmaya çalistiklarini belirten Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, “Dünyaya baktigimiz zaman çok hizli bir degisim ve dönüsüm oldugunu görüyoruz. Bu degisim ve dönüsümün de gerektirdigi bilgi, beceri, iletisim, etkilesimi ögrencilerimizin yakalamasi, ayni zamanda da çagin gerektirdigi donanima sahip olmalari adina da çalismalarimizi sürdürüyoruz. Buradaki çalismalarimizda baz aldigimiz nokta, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerini, Türkiye yüzyili vizyonu dogrultusunda, Türkiye yüzyilini imar edecek gençlerimizi yetistirmek ve bu gençlerimizi yetistirirken de dünyayla rekabet edebilecek donanimda da olmasinin gayreti içerisindeyiz. Dünyada su andaki genel geçer uygulamalara baktiginiz zaman sadece akademik anlamdaki yetkinliklerin arttirilmasinin degil, bunun yani sira sosyal, sportif, kültürel, ayni zamanda da teknolojik yetkinliklerin de arttirilmasinin önem arz ettigini görmekteyiz. Buradan hareketle de ögrencilerimizin çok yönlü gelismesi adina hem akademik anlamda, hem sosyal anlamda, hem kültür, sportif ve teknolojik anlamda birçok projeyi de hayata koyarak, gelecege güçlü bir sekilde hazirlanmalarinin önünü açiyoruz. Bununla ilgili olarak da birçok projeyi de hem ulusal bazda hem yerel bazda Kastamonumuzda uygulamaya koymus bulmaktayiz. Ayni zamanda Türkiye 100 yili Maarif Modelinin de uygulanmasiyla beraber daha yetkin, erdemli ve dünyayla rekabet edilecek donanima sahip gençlerimizi de hep beraber yetistirecegimize inaniyorum” dedi.



"TÜBITAK bilim fuarlarina baktigimiz zaman daha önceki yildaki 30 olan sayimizi 48’e çikardik"

Hayata geçirilen projelerle ilgili bilgi veren Gümüs, “Bakanlarimizin stratejik planlamasi dogrusunda hazirladigimiz stratejik plan dogrusunda çalismalarimizi devam ettirmekteyiz. Tabii ki biz akademik basarinin yaninda diger yetkinliklerin kazandirilmasi anlaminda da birçok projeler uyguluyoruz ve bu projelerde de gerçekten çok büyük artirimlar yaptigimizi da gözlemlemekteyiz. Örnegin TÜBITAK bilim fuarlarina baktigimiz zaman daha önceki yildaki 30 olan sayimizi 48’e çikararak mesela yüzde 63 bir artirimla yine 14 tane farkli okulda bilim fuarlarimizi gerçeklestirildik. Bu sayiyi her gün daha da artiracagiz. Bilim senligimizi de Eylül ayi içerisinde tekrar meydanda büyük bir katilimla en az 20 bin ögrencimizin izleyebilecegini sekilde bir fuara dönüstürecegiz. Yine TÜBITAK projelerimizde 2204 dedigimiz projelerde 58 projeden 120 basvuruya çikartip bununla ilgili de bir birincilik bir üçüncülük derecesi aldigimiz projelerimiz mevcut. Yine 2204’e baktigimiz zaman 55 olan proje sayisini da 89’a çikararak bu projede de yine bölge sergilerinde bir birinciligimiz ve bir üçüncülük alip yine bu basvurular arasindan da 6 tane projemizin de sergilenmeye deger bulundugunu da göstermis oluyoruz. Yine açiklanan TÜBITAK 2204 projesinde de yine birinci oldu ilimiz. Bu konuda da ögrencilerimiz ve ögretmenlerimizle buradan bir kez daha tebrik ediyoruz. Tabii ki biz projelerimizi her egitim düzeyinde, her kademesinde uygulamaya çalisiyoruz. Bunlardan bir tanesi özel egitim ögrencilerimiz için hazirladigimiz 4008 projeleri. Bu kapsamda da okuldan çalisma yasamina geçti, kariyer temelli destek projemizi de yine uygulamaya uygun görüldü ve bununla ilgili çalismalarimizi devam ettiriyoruz. Bir diger özel egitimle ilgili de yine ‘benim engelim üretim yapmaya engel degil’, ’ürettigimi tüketiyorum’ gibi projelerle de özel olan bireylerimizin kendi yetkinliklerini arttirilmasi, ayni zamanda istihdam edilebilirliginin arttirilmasina yönelik de birçok projeyi hayata koyduk ve bu projelerin hayata konulmasiyla beraber bütün özel egitim gerektiren bireylerimiz de yerinde üretim yapma imkani buldular ve bu üretimlerinde insallah ileride istihdamla taçlandiracaklarini düsünüyoruz. Bununla ilgili. Yine çok yakin bir zamanda Kastamonu’da ilk defa 45 tane interaktif atölyeyle birlikte Kastamonu BILFEST’i gerçeklestirdik" seklinde konustu.

"Binlerce ögrencimiz bu BILFEST’te de ziyaret ederek buradaki donanimlarinin yetkinliklerin arttirilmasina, farkli düsünme organizasyonlarinin ögrenme açisindan da önemli oldugunu düsünüyoruz" ifadelerine yer veren Gümüs, "Birçok böyle okullarimizdan seçilen projelerimizi de sergileme imkani bulduk. Bunlarin daha çok artirilarak günümüzün dünyasinin gerektirdigi hem dijital bir dünyadan bahsediyoruz. Bu çagin gerektirdigi birçok seyi de üretmemiz gerekiyor. Bunun üretime ortaya çikmasi için de bu tür projelerin önemli oldugunu düsünüyoruz. Iste burada bir elektrikli aracimiz var. O elektrikli aracimizi ortaya koyduk. Iste yine yaptigimiz bir uçagimiz, robotlarimiz ve bununla ilgili yine tarimla ilgili sürdürülebilir tarimla ilgili projelerimiz, daha az enerji kullanarak daha çok verim alabilecegimiz tarim projelerimizi de ögrencilerimiz hayata geçirmis oldular. Bunlarin daha çok ögrenciyle bulusturulmasi tabii ki birçok ögrencimizin dünyaya bakis açisini degistirecektir. Ve daha farkli projelerde ortaya koyarak insallah Kastamonu özelinde ve Türkiye genelinde de büyük üretimlerin önünü açacaktir diye düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Bilim senliklerini önemsediklerini vurgulayan Gümüs, “Bunlari kendi içerimizde yaparken dünyayi da gençlerimizin tanimasi gerekiyor. Bu kapsamda da Erasmus Projesi kapsaminda da birçok projeyi de hayata geçirmis bulunmaktayiz. Geçen sene 37 olan basvuru sayimizi 80’e çikararak yüzde 116 bir artis yaparak, ögrenci hareketlilikleri, ögretmen hareketlilikleri ve okul egitimi aktivasyon programlariyla da ögrencilerimizi ve ögretmenlerimizi yurt disinda staj yapma imkani, is basinda gözlem yapma imkani ve egitim alma imkanini da saglamis olduk. Toplamda baktigimiz zaman hem mesleki egitim projelerinde ayni zamanda diger projelerde de birçok ögretmenimizin bu projelerde faydalandigini görüyoruz. Burada son olarak baktigimiz zaman iki farkli mesleki egitim mesleki egitim akreditasyonu okul egitimi akreditasyonuyla proje kapsaminda toplamda 46 ögretmenimiz, 88 ögrencimiz yurt disina gitti. Toplam baktigimiz zaman da yaklasik 250 bin Euro’luk projeden de ögretmenlerimiz ögrencilerimiz faydalanmis oldular. Yine müdürlügümüzce ilk defa bu sene bir proje hazirladik. 400 bin Euro’luk bütçeli bir proje ve bu projeye de 6 uluslararasi ortak olusturulmus ve bu projemiz de ilk defa Kastamonu’da ulusal ajansa sunulmus durumda. Yine ayni sekilde ilk defa Kastamonu’da genç girisimciligi tesvik etme Yesil Beceri Projesinde de 250 bin Euro’luk projemiz ulusal ajansa sunulmus durumda. Bunun yaninda biz tabi ki ulusal projelerin yaninda bir uluslararasi ayagi olan e-twinning projelerimizde de ciddi anlamda artis gerçeklestirdik. Geçen sene 155 olan sayi 240’a çikartarak buradaki ögretmenlerimizin hem Türkiye içerisindeki degisik illerdeki ortakliklarla olusturulmasi ayni zamanda da diger ülkelerdeki ögretmenlerle ortaklik olusturulmasi. Tabi bunlar olusturulurken güncel konular, güncel proje basliklarini seçerek de hem dünyanin gittigi yön itibariyle kendimizi gelistirmemiz, ayni zamanda da kendi yetkinliklerimizi de diger taraflara aktarma imkani bulduk. Bunun için de Kastamonu’muzda 107 tane projenin sergilendigi bir proje final sergisi yaparak da birçok projenin hayata geçirildigini de sergilemis olduk. Insallah bu tür projelerden sonra da daha farkli alanlarda da projelerin ortaya çikacagini düsünüyoruz. Yine Kastamonu’da ilk defa yine mesleki mükemmeliyet merkezleriyle ilgili bir proje 2 milyon Euro’luk bir proje bu. Bu 2 milyon Euro’luk projeye de ilk defa bir ortaklik basvurumuzu yapmis bulunuyoruz. Yine Türkiye’nin ilk ve geçen sene de Türkiye’de yine ilk defa uluslararasi boyuta tasidigimiz Vocathlon girisim, meslek egitimindeki girisim ve buradan üretimi gerçeklestirecek Vocathlon projemizi de uygulamis olduk” dedi.

Teknofest konusunda da farkindalik olusturmaya çalistiklarini söyleyen Hasan Gümüs, “Istiyoruz ki ögrencilerimiz takim çalismasini ögrensin. Istiyoruz ki ögrencilerimiz farkli farkli ürünleri ortaya koyabilsin. Bu anlamda da gönüllük esasina bagli olarak ögretmenlerimizle bunu paylastigimizda ve ögretmenlerimizle ilgili bu konuda egitimlerimizi verdikten sonra ciddi sekilde basvuru artisi gördük. 50’ye dolan basvuru sayisi bir anda bin 405 tane takim basvurusu olarak ortaya çikti. Tabii ki bunlarin birçogu elene elene gidip finale gelecek. Ama buradaki bizim maksadimiz böyle bir etkinliginin oldugunu, bu etkinlikte bir fikri mutlaka gelistirilebilecegi, bir dahaki seneye denediginde çok daha farkli bir üretimin ortaya çikacagini biliyoruz. Bununla ilgili daha çok takimin olusturulmasi. Daha çok ögrencinin isin içerisinde olmasini da istiyoruz. Bu konudaki çalismalarimiz da insallah devam ediyor" diye konustu.

Il Milli Egitim Müdürü Elmas, 2024-2025 Egitim Ögretim Yili hazirliklarinin büyük bir hizla tamamlandigini belirterek, okullarin ögrencileri bekledigini ifade etti.

Kaynak: İHA