'Istanbul'un Resmi' Sergisi Sanatseverlerle Bulustu

Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’nin ilk süreli sergisi ‘Istanbul’un Resmi’, bankanin koleksiyonundaki Istanbul temali resimlerle Anadolu ve Avrupa yakalarini iki ayri katta sanatseverlerle bulustururken, sanatçi gözüyle Istanbul’a bakisi ortaya koyuyor.

'Istanbul'un Resmi' Sergisi Sanatseverlerle Bulustu


Türkiye Is Bankasi’nin, Cumhuriyetin 100. yasinda Türkiye’ye bir armagan olarak açtigi Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi, bankanin 2 bin 700 civarinda eserin bulundugu Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan zengin bir seçkiye ev sahipligi yapiyor. Müzikten plastik sanatlara, müzecilikten kültür mirasi korunmasi çalismalarina pek çok alanda faaliyet gösteren Is Sanat’in çatisi altinda bulunan müze, Türkiye’nin kültür-sanat rotasina önemli bir kilometre tasi ekliyor.

Beyoglu’nda, Istiklal Caddesi üzerindeki müzenin ilk süreli sergisi Istanbul’un Resmi, bankanin koleksiyonundaki Istanbul temali resimlerle Anadolu ve Avrupa yakalarini iki ayri katta sanatseverlerle bulustururken sanatçi gözüyle Istanbul’a bakisi ortaya koyuyor.

Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’nin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül Irepoglu, sergide çizilen rotayi söyle açikladi: “Eserler esliginde adim adim Istanbul’u dolasacaginiz bu sergide yolculugunuz Tarihi Yarimada’dan basliyor. Galata Köprüsü’nden geçiyor, Haliç’i seyre dalip Bogaz’a yöneliyorsunuz. Tablolarla kiyi kiyi Bogaz’in yukarisina ilerleyip ardindan sanki hayali bir vapurla Anadolu Yakasi’na geçiyorsunuz. Bogaz’da bu defa tam aksi istikamette süren yolculugunuz sizi Üsküdar’a, Kizkulesi’ne, Haydarpasa’ya ulastiriyor. Adalar’da sonlanan bu yolculuk boyunca zaman zaman tepelerden bakarak, zaman zaman kiyilara inerek, tuvale yansiyan izlenimleriyle Istanbul’un semtlerini birer birer ziyaret ediyorsunuz.”

Çogunlukla 20. yüzyil ortalari Istanbul’unun birer görsel belgesi de olan eserler, sanatseverleri Istanbul’un çiçekleri, tekneleri, sokaklari veya mevsimleri gibi özgün katmanlariyla da bulusturuyor.

“Istanbul’un isigi tablolara yansiyor”

300’e yakin Istanbul peyzajini içeren sergi kitabini da yayima hazirlayan Prof. Dr. Irepoglu, iki denizi birlestiren ve iki kitayi ayiran bu tilsimli cografyanin ve sehrin, derin bir ruha ve tarihe sahip oldugunu belirtti.

Sergiden, “Tablolarda öne çikan iki duygu var, ilki ressamlarin sehre duydugu sevgi ve ask Ikincisi ise Istanbul’un isigini yakalama ve resmetme istegi. Kitapta Istanbul’u sadece tablolarla degil fotograflar, filmler ve siirlerle de anlatmaya çalistim. Gezginlerden alintilar yaptim. Manzaralar ayni zamanda Istanbul için önemli görsel belgeler, Istanbul tablolari bu yönüyle de çok kiymetli” seklinde bahseden Irepoglu, sergi kitabiyla sanatçilar tarafindan tuvallere tasinan bu ruhu okuyucuya aktararak kalici hale getirmeyi amaçladiklarini vurguladi. Prof. Dr. Irepoglu, “Sergi yolculugunuzda size sadece bu sehrin essiz isigini yakalamayi basarmis ressamlarin tablolari degil, sairlerin dizeleri de eslik ediyor” dedi.



Eserlerin hikâyeleri, Is Sanat’in sosyal medya kanalinda

Is Sanat, Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’ndeki eserlerin hikâyelerini, ‘No. 144’ün Sakinleri’ isimli yeni bir video serisinde sanatseverlerle paylasiyor: Ibrahim Çalli’nin ‘Gül Koklayan Kadin’indan Halil Pasa’nin ‘Kotralar’ina, Sami Yetik’in ‘Vazoda Sakayiklar ve Leylaklar’indan Feyhaman Duran’in ‘Mavi Salvarli Kiz’ina, müzenin kalici ve süreli sergilerindeki pek çok esere Is Sanat’in Youtube kanalindan ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA