Hasat Öncesi Artan Yevmiye Fiyatlari Findik Üreticisini Düsündürüyor

Giresun’da findik hasati öncesi çiftçiler, artan maliyetler ve yüksek yevmiye ücretleri nedeniyle zorlaniyor. Serbest piyasada findik fiyatlari düsmeye devam ederken, basta yevmiye fiyatlari olmak üzere maliyetlerin arttigini ifade eden findik üreticiler tek umutlarinin açiklanacak taban fiyat uygulamasi oldugunu söyledi.

Hasat Öncesi Artan Yevmiye Fiyatlari Findik Üreticisini Düsündürüyor
Serbest piyasa kosullarina göre bir kisinin kendi yevmiyesini kurtaracak kadar findik toplayamayacagini kaydeden findik üreticisi Mustafa Kuyrukluoglu, “Su anda serbest piyasada findik fiyati 110 liraya kadar geriledi. Buna karsilik ise isçi çalistirma maliyetleri yükseldi. Su anda hasat öncesi bahçede iski alma yevmiyesi bin 300, paldir biçmek için tirpanci yevmiyesi 3 bin 500 ila 4 bin lira arasinda, findik toplama yevmiyesi ise bin liranin üzerinde oldugundan söz ediliyor. Diger ilaçlama, gübreleme maliyetlerini hesaba bile katmadik. Bütün bu maiyetleri göz önünde bulunduracak olursak bir günde bir yevmiyecinin kendi günlük maliyetini bile kurtaracak kadar findik toplamasi mümkün görünmüyor. Tek beklentimiz TMO tarafindan yapilacak olan findik alim fiyatlarinin açiklanmasidir” dedi.



"Yevmiyeci yerine imece usulü findik toplama geri gelir"

Her yil yevmiyeci alarak findik topladigini ancak artan maliyetleri göz önünde bulundurarak yevmiyeci almayi düsünmedigini kaydeden Muhammet Fatih Karayel ise, “Maliyetine göre findik fiyati düsük ve maliyetini karsilamiyor. Bu sartlarda findik hasadi için yevmiyeci alma sansimiz yok. Her yil aldigimiz yevmiyeci yerine bu sene kendi imkanlarimizla hasat yapacagiz. Benim 10 dönüm bahçem var. Toplayabildigimi toplarim, toplayamadigim bahçede kalir. Bu findigin geliri beni 3 ay bile bakmaz. Köyde benim gibi düsünen çok üretici var. En azindan yevmiyeci yerine eskiden oldugu gibi imece usulü yardimlasarak toplayacagiz. Bizim için en karli olani bu olacak gibi görünüyor. Çünkü simdiden konusuldugu gibi kimse bin 500 lira yevmiyeciye veremez” dedi.

Kaynak: İHA