AK Parti'den yeni açıklama! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca emekli memur ve dul-yetim maaşı ile sosyal yardım alan vatandaş yapılacak ek zam düzenlemesini bekliyor. İlk etapta SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenleme gündeme geldi. Emekliye ek zam için bütçe çalışmaları yapılıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler emekliye zam düzenlemesinin hafta başında açıklacağını bildirdi. Öte yandan emeklilerin seyyanen zam ve refah payı beklentisi sürüyor.

AK Parti'den yeni açıklama! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
AK Parti'den yeni açıklama! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Emekliye ek zam düzenlemesi için son viraja girildi. Hükümet ve AK Parti kurmayları Ankara'da emekli zammı için çalışma gerçekleştiriyor. Masadaki en güçlü seçenecek 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşının artışı oldu.

Milyonlarca emekli, memur, dul ve yetim için yılın ikinci yarısında uygulanacak enflasyon artışları belli oldu. Haziran verisi ile birlikte 6 aylık oran yüzde 24,73 çıktı.

Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon artışını gösterirken, memurlar ve memur emeklileri için de 8,46 puanlık fark ortaya koydu.

Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayı enflasyon artışı yüzde 24,73, memurlar ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 19,31 oldu.

AK Parti'den yeni açıklama! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Memurlar ve memur emeklileri için ortaya çıkan yüzde 19,31 oranı aynı zamanda sosyal ödenekleri de artırdı. Buna göre 65 yaş aylığı, engelli ödemeleri, evde bakım parası gibi ödenekler yüzde 19,31 oranında arttı.

Aynı zamanda kıdem tazminatı tavanı da bu oranda yükseldi. Memurların aile yardımlarına da yüzde 19,31 artış yapıldı.

SIFIR ZAM İÇİN ÖNLEM

Bu arada yapılan enflasyon artışı sonrasında yaklaşık 1,8 milyon emeklinin alacağı aylık Ocak'ta belirlenen taban maaş 10 bin lirayı aşamadı. Bu da bu emeklilerin sıfır zam almasına yol açtı.

Bunun önüne geçmek isteyen hükümet bir çalışma yaparak taban maaş artışı için hazırlığa başladı. Böylece 10 bin lira olan taban maaş artırılarak bu rakamın altında kök aylığı olan emeklilere seyyanen bir ödeme yapılması ve sıfır zam almalarının önüne geçmek mümkün olacak.

AK PARTİ'DEN EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin çalışma hakkında, 'Önümüzdeki hafta başında açıklarız.' dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Yapılan çalışma sonrasında taban maaş için üç formül öne çıktı. Birincisi yüzde 24,73 oranında artırmak şeklindeki formülle taban maaş 12.500 TL'yi çıkacak. İkinci formülde ise yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 40 uygulandı. Buna göre de taban maaş 14.000 TL oluyor.

Üçüncü formül ise taban maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi. Bu durumda da taban maaş 17.000 TL'ye çıkıyor. Bu seçenek bütçe imkanları nedeniyle en düşük seçenek olarak dikkat çekiyor.

EMEKLİYE REFAH PAYI OLUR MU?

Emeklilerin bir başka beklentisi ise enflasyon artış oranının yükseltilmesi. Sadece taban maaş altında aylık alanların değil bu şekilde tüm emeklilerin maaşlarında bir iyileştirme yapılmış olacak.

Ocak ayında 11,68 puanlık refah payı verilerek artış oranı yüzde 49,25 olmuştu. Refah payı şimdi uygulandığında 10-15 puanlık bir katkı bekleniyor. Bu durumda zam oranı yüzde 35-40 bandına çıkıyor.

EMEKLİYE EK ZAM DÜZENLEMESİ MECLİS'E GELECEK

Yapılacak ek iyileştirmelerle ilgili karar verildiğinde bir düzenleme halinde TBMM'ye gelmesi gerekiyor. Bu tür ek artışlar yasa yoluyla yapılıyor. Bu durumda hazırlanacak yasa teklifinin maaş günlerine yetişmesi, yşetişymediği takdirde ise ay içinde ilave ödeme yapılması bekleniyor.