Kurtulus Savasi'nin Simgesi 'Denk Kayiklari', Bir Asir Sonra Yeniden Talep Görmeye Basladi

Kurtulus Savasi’nda Karadeniz’den gelen mühimmatin Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde karaya çikartilmasinda büyük rol oynayan denk kayiklari, 100 yil sonra yeniden ilgi görmeye basladi.

Kurtulus Savasi'nin Simgesi 'Denk Kayiklari', Bir Asir Sonra Yeniden Talep Görmeye Basladi
Kurtulus Savasi’nin lojistik merkezlerinden olan Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde, Karadeniz’den gelen mühimmatin karaya çikartildigi denk kayiklari bir asir sonra gün yüzüne çikartiliyor. 3 yil boyunca silah ve cephanelerin karaya çikartilarak kagnilarla Ankara’ya tasindigi Inebolu ilçesinde yasayan balikçilarin kullandigi denk kayiklari, o dönemki ruhun yasatilmasi için yeniden yapiliyor. Zamanla yok olan denk kayigi Inebolu’da da sergilenmek üzere 6 ay süren yapim ile yeniden insa edildi. Vatandaslardan büyük ilgi gören denk kayigi için talepler artti. Inebolu Belediyesi ile Kastamonu Müzesi ve birçok kurum, denk kayigi için talepte bulundu. Kastamonu Müzesinin bahçesinde de sergilenmesi planlanan, beyaz seritli Istiklal madalyali Inebolu ilçesinin denk kayigi, kenti ziyaret edecek olan herkes tarafindan görülebilecek.

“8 metre boyunda ikinci denk kayigini yapmak üzere çalismaya basladim”

Inebolu ilçesinde kayik üretimi yapan Mehmet Aksoy, “1919-1924 yillari arasinda Kurtulus Savasi’nda kullanilan denk kayiklari, Inebolu’da zaman içerisinde islevini yitirerek yok olmustu. Inebolu Kaymakamligi tarafindan baslatilan proje kapsaminda bir tane denk kayigi yaparak denize indirdik. Bu denk kayigini sosyal medyada ya da haberlerde görenler büyük ilgi gösterdi. Su anda denk kayigina karsi bir talep olustu. Bu talebin gündeme gelmesiyle birlikte Inebolu Belediyesi ile Kastamonu Valiligi ve Kastamonu Müzesi tarafindan denk kayigi yaptirilmak istendi. Su anda Inebolu Belediyesine 8 metre boyunda denk kayigi yapilmak üzere çalismalara basladim. Bu çerçevede Istanbul Besiktas’taki müzede de sergilenen denk kayigi zamanla bozulmus ve görselligini yitirmis vaziyette. Besiktas’taki müzeden de bizlere bir talep geldi. Bizler de sirasiyla Inebolu’dan baslayarak Kastamonu, Istanbul ile Ankara’ya denk kayiklarini yapip gönderecegiz” dedi.



“Bundan sonrada talep oldukça yapimini sürdürecegiz”

Inebolu denk kayiginin öneminin Kurtulus Savasi’ndan geldigini söyleyen Aksoy, “Denk kayiginin yayginlastirilmasi noktasindaki çalismalarimiz sürüyor. Teknemizi dogal agaçlardan yapiyoruz. Kestane agacini kullaniyoruz. Malzemeleri diger denk kayiginda kullandigimiz gibi birinci sinif malzemeden kullaniyoruz. Su anda bekleyen üç tane denk kayigi siparisimiz bulunuyor. Bir tane daha öncesinden yapmistik, su anda Karadeniz’de yüzdürülüyor. Simdi de hem Inebolu Belediyesine hem Kastamonu Valiligine hem Kastamonu Müzesine hem de Istanbul’da Besiktas’taki müze ile Ankara’ya da denk kayiklari yapacagiz insallah. Bizlerin yapimlari devam ederken görüstügümüz kurumlarda mevcut. Su anda Inebolu Belediyesi’nin siparisi olan teknelere basladik ve yapimina devam ediyoruz. Insallah bizlerde denk kayigini yasatmak ve daha çok insanlara tanitmak için bizlerde bunun üretimini devam ettirecegiz ve bundan sonrada talep oldukça yapimini sürdürecegiz” diye konustu.



"3 ay içerisinde bitirip denk kayigini müzenin bahçesine koymayi düsünüyoruz”

Kastamonu Müzesi’nin de denk kayigi yapimi noktasinda taleplerinin oldugunu anlatan Mehmet Aksoy, “Insallah Kastamonu Valiligimizin ve Kastamonu Müzesi’nin de olurlarinin ardindan bir denk kayigi daha yapacagiz. Kastamonu Müzesi’nde sergilenecek olan denk kayigi, müzenin bahçesinde sergilenecek yani açik alanda olacak. Herkes bu denk kayigini görebilecek. Özellikle dis cephesini biraz daha saglamlastiracagiz. Farkli dis malzemelerden kullanacagiz. Herkesin görebilmesi için müzenin bahçesinde açik alanda sergilenecek. Kastamonu Müzesini ziyaret eden ya da önünden geçen herkes denk kayigini görebilecek. Insallah 3 ay içerisinde bitirip denk kayigini müzenin bahçesine koymayi düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA