Kromatografi Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliginde Basladi

Atatürk Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) is birligiyle düzenlenen XXII. Kromatografi Kongresi, Atatürk Üniversitesi ev sahipliginde, açilis töreniyle basladi.

Kromatografi Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliginde Basladi
Türkiye’nin önde gelen bilim insanlari, akademisyenler ve ögrencilerinin katilimiyla gerçeklesen bu prestijli kongre, kromatografi alaninda yapilan en son arastirmalarin ve gelismelerin paylasilmasina olanak saglayacak.

11-13 Temmuz 2024 tarihleri arasinda düzenlenecek olan kongrede, Dünya ve Türkiye çapinda kromatografi alanindaki çalismalariyla deneyim kazanmis ve bu alanda uzmanlasmis çagrili konusmacilar, özel sektörde yer alan analistler ve dünyaca ünlü kromatografi cihazlari, kromatografi sarf malzemelerinin marka temsilcileri, alanda deneyimli ve yeni deneyim kazanmakta olan akademisyenler deneyimlerini paylasma ve is birligi yapma imkanlari bulacak.

Kültür Merkezi Prof. Dr. Kemal Biyikoglu Salonunda gerçeklesen program, açilis konusmalariyla basladi.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Bayrakçeken konusmasinda; bilimsel arastirmalarin önemine deginerek, üniversiteler arasindaki is birliginin Türkiye’nin bilimsel gelisimine büyük katkilar saglayacagini vurguladi. "Atatürk Üniversitesi olarak, böylesine önemli bir kongreye ev sahipligi yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Bilim insanlarimizin bir araya gelerek bilgi ve tecrübelerini paylasmalari, bilim dünyasina yeni ufuklar açacaktir" diyen Prof. Dr. Bayrakçeken, Arastirma Üniversitesi olarak ülke yüksekögretimine hizmetini sürdüren Atatürk Üniversitesinin, birçok alana yönelik önemli adimlar attigini, bu kongrenin de bu görüs dogrultusunda gerçeklestigini belirterek, elde edilecek verilerin alana isik tutacagina inandigini ifade etti.

Bilimsel Oturumlar ve Çalistaylar

Kongre kapsaminda, kromatografi alaninda uzmanlasmis bilim insanlarinin katilimiyla çesitli bilimsel oturumlar ve çalistaylar düzenlenecek. Bu oturumlarda, kromatografinin teorik ve uygulamali yönleri ele alinarak, yeni yöntemler ve teknolojiler tartisilacak. Ayrica, genç arastirmacilar için özel oturumlar ve sunumlar da alana yönelik farkli bakis açilari olusmasina olanak taniyacak. Bu sayede, genç bilim insanlari kendi çalismalarini tanitma ve deneyimlerini paylasma firsati bulacak.

Katilimci Görüsleri

Kongreye katilan bilim insanlari, etkinligin düzenlenisinden ve içeriklerinden duyduklari memnuniyeti dile getirdiler. Kromatografi Kongresinin, alandaki en yeni gelismeleri takip etmeye ve ilgili uzmanlarin birbirleriyle fikir alisverisinde bulunmalarina olanak taniyacagini belirten katilimcilar, böylesine önemli bir etkinlige ev sahipligi yapan Atatürk Üniversitesinde bulunmaktan duyduklari memnuniyeti de dile getirerek, katkilarindan dolayi Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli ve tüm düzenleme heyetine tesekkür ettiler.

Kromatografi Kongresi

Kromatografi, Isveçli botanikçi Mikhail S. Tsvet’in 1872 yilindaki kesfinden bugüne kadar gelisimiyle gida, kozmetik, ilaç, tip ve tarim gibi birçok alanin vazgeçilmez bir teknigi haline gelmis, günümüzde hala gelistirilmekte ve iyilestirilmekte olan bir kimyasal ayirma, saflastirma ve karakterizasyon teknigidir.

Kromatografi Kongresi, 21 yildir kromatografi alaninda faaliyet gösteren birçok arastirmacinin çalismalarini paylastigi ve alandaki yeni/öncü fikirlerin hayata geçirilmesi açisindan uygun zeminin hazirlandigi, ulusal oldugu kadar uluslararasi katilimda talep gören köklü bir kongredir. Kromatografi kongresi ayni zamanda birçok akademisyenin ve is insaninin etkilesimini artirarak bilim dünyasina ve endüstriye ulusal ve uluslararasi seviyede katki sagliyor.
Kaynak: İHA