Hakkari Mir Çölemerik Kalesi'nde Kazi Çalismalari Basladi

Hakkari Valisi Ali Çelik, beraberindeki heyet ile birlikte Daggöl Mahallesine giderek Mir (Çölemerik) Kalesi’nde yapilan arkeolojik kazilari yerinde inceledi.

Hakkari Mir Çölemerik Kalesi'nde Kazi Çalismalari Basladi
Daggöl Mahallesi’nde 3 bin 706 metrekare alana sahip, yüzey kismina ait kalinti ve mimari dokusuna iliskin yeterli bilgi bulunmayan Mir (Çölemerik) Kalesi’nde tarihin gün yüzüne çikarilmasi ve alanin turizme kazandirilmasi için kazi çalismasi baslatildi. Kültür ve Turizm Bakanliginin izni, Valilik ve Il Özel Idaresinin destegiyle Van Müze Müdürlügü baskanliginda baslatilan çalismalarda 4’ü arkeolog 16 kisiden olusan ekip tarafindan alanda ilk olarak temizlik yapildi. Arkeolojik kazilara baslanilan kalede tarihi yapilar gün yüzüne çikarilarak alanin bir kisminin ziyarete açilmasi planlaniyor. Alanda incelemelerde bulunarak Il Kültür ve Turizm Müdürü Idris Agacanoglu’ndan bilgi alan Vali Çelik, kalenin bulundugu alanin tarihin ilk dönemlerinde yerlesim yeri olma özelligine sahip oldugunu söyledi.



Önceki yillarda çikan stellerden, geçmis topluluklara iliskin verilerin toplandigini belirten Vali Çelik, "Burada bir jeoradar çalismasi yaptirdik. Bu çalismayla asagidaki alanlarda bulunan bosluklar ve yapiya iliskin verileri görmek mümkün oldu. Belirlenen iki noktada kazi çalismalari basladi.

Amacimiz arkeolojik sit alani olan bu alanda kazi çalismalarini tamamlayip kalenin su anki durumunu ve geçmisine iliskin verileri toplayabilmek" dedi.

Alani bir arkeopark seklinde gelecek nesillere aktarmak istediklerini anlatan Vali Çelik, "Görüntü olarak seyir zevki veren bir alanda bulunuyoruz. Insallah burayi kendi formatina uygun bir düzenlemeyle Hakkarililerimizin, ülkemizin hizmetine sunariz. Yasadigimiz ve biriktirdigimiz degerlerin üzerinden, yanindan, sagindan geçiyoruz ama yasanmisliklari, anilari, bize ait olan seyleri unutmaya basliyoruz. Bunlar geçmisimizin bir parçasi. Geçmisimizi iyi ögrenip gelecege daha iyi bakmak için bir araci oluyor. Tarihi mekanlarin restorasyonu, ortaya çikarilmasi, görünür kilinmasi çok degerli" diye konustu.

Kaynak: İHA