(Düzeltme) DSO Baskani Kasapoglu Açiklamasi 'Sanayici Düsük Kur Ve Enflasyon Arasina Sikismis Durumda'

Denizli Sanayi ve Teknoloji Is Birligi Kurulu SANTEK Sanayici Bulusmalari, Denizli Sanayi Odasi’nin (DSO) ev sahipliginde gerçeklestirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan’in da katildigi toplantida konusan DSO Yönetim Kurulu Baskani Selim Kasapoglu, sanayicinin zor bir dönemden geçtigini belirterek, ekonomide üretime dayali politikalar beklediklerini dile getirdi. Toplantida, sanayiciler yasadiklari sorunlari Bakan Yardimcisi Inan’a iletti, çözüm önerileri konusuldu. Sorunlarin takipçisi olacagini belirten Bakan Yardimcisi Inan, destek sözü verdi.

Bir dizi ziyaret ve program için Denizli’ye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, Denizli Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Selim Kasapoglu, Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdogan ve sektör temsilcileriyle birlikte Çardak OSB, Denizli OSB, Denizli Model Fabrika, Denizli Makine Ihtisas OSB’yi gezerek, incelemelerde bulundu.

Daha sonra Denizli Sanayi Odasi’na geçen Bakan Yardimcisi Inan ve beraberindeki bürokratlar, önce Baskan Kasapoglu’nu makaminda ziyaret etti ve ardindan DSO ev sahipliginde M. Feridun Alpat Konferans Salonunda gerçeklestirilen ve sanayicileri bir araya getiren toplantiya katildi.

Toplantida Bakan Yardimcisi Inan ile birlikte Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, Denizli Milletvekili Seref Arpaci, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Bakanlik yetkilileri, bürokratlar ve sanayici is insanlari hazir bulundu.

Toplantisinin açilis konusmasini gerçeklestiren DSO Baskani Selim Kasapoglu, gün boyu süren ziyaretlerde, Denizli sanayisinin potansiyelini yerinde inceleme firsati bulduklarini belirterek, “Çardak’tan bu toplantiya katilim saglayincaya kadar, Denizli’yi, Denizli sanayisini, sorunlarini ve beklentilerini konustuk, taleplerimizi aktardik.” dedi.

Baskan Kasapoglu, Denizli sanayisinin geleceginin nasil kurgulanacagi ile ilgili görüslerin ele alinmasi adina bu toplantilarin önemli oldugunu belirterek, sayisinin artirilmasi gerektiginin altini çizdi.

“Denizli sanayicisi kendini ihmal edilmis hissediyor”

Denizli sanayicisinin Ankara tarafindan kendini yillardir ihmal edilmis olarak gördügünü ifade eden Kasapoglu, “Sehrin enerjisini, arkadaslarimizin enerjisini gördünüz. Herkes bir seyler yapmaya hevesli ve gayretli. Sanayinin verimliligini artirmaya çalisiyoruz. Oda olarak yapilmasi gereken ne varsa elimizden geldigince çaba gösteriyoruz. Ancak uygulanan politikalar sonrasinda geldigimiz durum da hepimizin malumu. Kaynaklar artik eskisi gibi degil. Biz Denizli sanayicisi olarak geçmisten alacakli oldugumuzu düsünüyoruz ve bundan sonra Denizli’ye verilecek desteklerde daha toleransli davranilmasini talep ediyoruz. Çünkü yapmamiz gereken çok is var, projelerimiz ve hedeflerimiz var. Bu noktada sizlerin destegi bizler için çok önemli.” diye konustu.

“Sanayici düsük kur ve enflasyon arasina sikismis durumda”

Sanayicinin son dönemde yasadigi mali sorunlari dile getiren Baskan Kasapoglu, “Bugün Denizli’yi ve Denizli sanayicisini asan sikintili bir pozisyonun içindeyiz. Sanayicimiz uygulanan kur politikasi ile yüksek enflasyon arasina sikismis durumda. Sanayicimiz üretmekte zorlaniyor. Bu faiz oranlariyla, bu düsük kur seviyesiyle, ihraç etmekte zorlaniyoruz.” diye konustu.

Sanayicinin yüksek kur talep eden pozisyonda olmadigini, kurun rekabet edilebilir noktada olmasi gerektigini, öncelikli sorunun enflasyonun düsürülmesi oldugunu ifade eden Kasapoglu, “Bizim amacimiz kur yükseltmek degil. Yüksek kur olsun istemiyoruz. Ya kuru yükseltin ya da üretim maliyetlerimizi düsürün diyoruz. Çünkü rekabet edemiyoruz, mücadele edemiyoruz. Sehrimizde ürettigimiz makine, Türkiye’de Italya ve Almanya’dan pahali. Türk üreticisini biz bu sekilde nasil ayakta tutacagiz? Üretim gücümüzü nasil koruyacagiz? Ülkemizin refahi için sadece kur, enflasyon, faiz denkleminde mi yürüyecegiz?” diye sordu.

Denizli sanayisinin ikinci ve üçüncü kusak temsilcileri olarak zor bir dönemden geçtiklerini belirten Kasapoglu, “Ne bizden önceki kusak ne ondan önceki kusak böyle bir dönem yasamadi. Bunun içinden çikilmasi için bize göre Türk ekonomisinin, yönetimin hazine ve maliye odakli olmaktan çikip, üretim ve sanayi odakli politikalar üretir hale gelmesi gerekiyor. Çünkü bu denklemde, bu sikisiklikta sanayicinin nefes almasi mümkün degil. Yatirim sermayesini, makine sermayesini bir kenara birakalim, sanayicimiz isletme sermayelerimizin faizini karsilayacak parayi dahi kazanamiyor.” seklinde konustu.

“Sanayi Bakanligi’nin bize önderlik etmesini talep ediyoruz”

Sanayi Bakanligi’ndan sanayicilere önderlik etmesini, korumasini ve haklarini en üst mercilerde savunmasini talep ettiklerini belirten Baskan Kasapoglu, “Bir ülkenin refahi ancak üretim ile mümkün. Ve bu üretimi saglayacak güç sanayiciler. Biz sanayicilere destek vermenizi bekliyoruz. Çikan her yeni kanun maalesef hep sanayicinin aleyhine isliyor. Uzun bir dönemdir sanayici konuttaki elektrik ve dogalgaz fiyatinin 2 katina elektrik kullaniyor. Türkiye tarihinde hiç böyle bir dönem olmamisti. Bu sartlarda sanayiciligi ve üreticiligi bizden sonraki kusaklara aktaramayiz. Sizden istirhamimiz, bu konular konusuldugunda, lütfen sanayicinin yasadigi bu sikintilari, bu dertleri diger kurumlara ve bakanliklara da aktarin” ifadelerine yer verdi.

“Konkordato talep eden firma sayisinda artis var”

Konkordato ile ilgili yasanan sikintilari da konusmasinda dile getiren Kasapoglu, “Konkordato talep eden firmalarimizin sayisi hizli bir sekilde artiyor. Türkiye, 2023 yilindaki konkordato talebini, 2024 yilinin Mayis ayinda yakaladi. Yasadigimiz bu sorunlar firmalarimizi dayanamaz hale getirmis durumda. Ancak bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç oldugunu düsünüyoruz. Çünkü birçok firmada da konkordato kurallarinin suistimal edildigini, saglam firmalarin da konkordato alan firmalar yüzünden sikintiya girebileceklerini tahmin ediyoruz. Bu konu ile ilgili çözümlerin hizli bir sekilde üretilmesi gerekiyor.” diye konustu.

Katilim saglayan herkese tesekkürlerini sunan ve toplantinin verimli geçmesini dileyen Baskan Kasapoglu, “Ülkenin yasadigi sikintinin, içine girdigi dönemin farkindayiz. Bu sürecin geçici olmasini diliyoruz. Artik Türkiye’nin kur, enflasyon ve yüksek faiz politikasindan bir an evvel çikip; üretim odakli, ihracat odakli, istihdam odakli politikalar gelistirmesini temenni ediyoruz.” ifadeleriyle sözlerini noktaladi.

Inan: "Ülkemiz sanayicileriyle hep durur duymusumdur"

Toplantida konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan ise Denizli’nin önemli üretim sehirlerinden biri oldugunu belirterek, yillardan süzülüp gelen tecrübelerin Denizli’yi üretimde önemli merkezlerden biri haline getirdigini kaydetti.

Gün boyu Denizli’nin enerjisini hissettigi çok verimli ziyaretler gerçeklestirdiklerini belirten Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, “Ülkemizin sanayicileriyle hep gurur duymusumdur. Ülkenin gerçek kahramanlarinin sanayiciler oldugunu düsünürüm. Bu duyguyu, Denizli’de de güçlü bir sekilde hissettim. Bu kuvvetli ruh hem Denizli’yi hem de ülkemizi gelecege tasiyacaktir” dedi.

Denizli ile ilgili bir anisini da salondakilerle paylasan Inan, çocukluk yillarinda babasi ile birlikte Konya’dan Denizli’nin Çivril ilçesine geldiklerini, burada Çivrilli ustadan alisveris yaptiklarini anlatti. Bu yüzden Denizli’nin is yapis seklini, isine verdigi degeri çok iyi bildigini belirten Inan, Denizli’nin yaptigi ürünlerin dünyanin 200 ülkesinde karsilik buldugunu söyledi.

Inan, “Su anda ülkemizin geldigi durumu, birkaç açidan degerlendirmek lazim. Rekabet ettigimiz ülkelerle ayni seviyeye gelebilmek için çalisiyoruz. Burada altyapi çalismalarina önem vermemiz gerekiyor. Bu kabugu çatlatip, sanayi alanlarindaki altyapimiz ve bu alanlarin yollarla, demiryollariyla, limanlarla entegrasyonuna özel çalismamiz gerekiyor. Bir taraftan insan kaynagi ile ilgili yasadigimiz sikintilar var. Diger taraftan yesil dönüsüm ve dijital dönüsümü konusuyoruz. Bu konuda rekabetçi olabilmek için markalar insa etmemiz gerekiyor. Ayrica, teknoloji dönüsümünün getirdigi yükleri de sirtlanmis durumdayiz. Elbette çok öncü firmalarimiz ve ürünlerimiz var. Ama bunlarin sayisini çogaltip, kurumlarimizin kapasitesini genisletip, konsolidasyonlarla, dünyada daha çok ses getirecek, daha büyük kurumlar insa etmenin de yollarini bulmamiz gerekiyor. Bu çok zorlu bir is. Baskanimiz bahsetti, bir türbülanstan geçiyoruz. Özellikle pandemi sonrasi dünyada birçok çalkalanma oldu. Ülkemizin kendine özel sartlarinda baska türbülanslar da yasadik. Su an bir nefes tutma döneminden geçiyoruz. Ama ben bu sorunlari asacagimiza inaniyorum. Önümüzdeki dönemde de yaptigimiz isleri en iyi sekilde ortaya koyarak ilerleyecegiz. Dünya sanayi üretiminde ses getiren bir dönüsümü gerçeklestirerek, Izmir ve Antalya Limanlarinin da bulundugu bu bölgede, basariyi yakalamak istiyoruz.” diye konustu.

Sanayiciler sorun ve taleplerini iletti

Konusmalarin ardindan toplanti, DSO Baskani Selim Kasapoglu’nun moderatörlügünü gerçeklestirdigi divan düzeni ile devam etti. Sanayiciler istihdam, sanayiciye yönelik farkli konulardaki tesvikler, mesleki egitim, isgücü ve OSB’lerin isleyisine dair soru ve sorunlarini dile getirdi, yanit aldi. Bakan Yardimcisi Inan, belirtilen sorunlarin takipçisi olacagini belirterek, destek sözü verdi.

Toplantinin sonunda Bakan Yardimcisi Inan, kent sanayisi için yürüttügü özverili çalismalar nedeniyle DSO Baskani Selim Kasapoglu’na Tesekkür Belgesi takdiminde bulundu. Kasapoglu ise Bakan Yardimcisi Inan’a günün anisina cam isleme sanatiyla sekillendirilen Çesm-i Bülbül ve Sanayinin Kadim Sehri Denizli kitabini takdim etti. Bakan Yardimcisi Inan, DSO ziyaretinde Denizli Sanayi Odasi Seref Defterini de imzaladi.
Kaynak: İHA