30 Yillik Anahtarci Açiklamasi 'Bu Gidisle Çalistiracak Türk Isçi Bulamayacagiz'

Sivas’ta yaklasik 30 yildir anahtarcilik yapan Murat Mursal, artik gençlerin masa basi is istedigini söyleyerek, bu gidisle unutulmaya yüz tutmus mesleklerde artik çalistiracak Türk isçi bulamayacaklarini belirtti.

30 Yillik Anahtarci Açiklamasi 'Bu Gidisle Çalistiracak Türk Isçi Bulamayacagiz'
Teknolojinin hizla ilerlemesi ve sanayinin gelismesi, toplumun sosyal yapisini derinden etkiledi. Bu etkiler birçok meslegin ortaya çikmasina yol açarken, bazi mesleklerin de zamanla yok olmasina neden oldu. Zaman içinde kaybolup unutulmaya yüz tutan meslekler arasina anahtarcilik da eklendi. Yaklasik 30 yildir baba meslegini sürdürüp anahtarcilik yapan Murat Mursal, pek çok meslekte oldugu gibi kendi mesleginde de çirak bulamadigini belirtti.

Çirak olmadigi için usta yetismedigini söyleyen Mursal, “Bizden sonraki nesil daha masa basi is ariyor. Bu meslegi benimsemeyip yapmasak da ülkemizdeki düzensiz göçmen arkadaslar çalisma olanagi bulmaya çalistiklari için bu mesleklere yönelecekler. Ben eminim ki ilerleyen zamanlarda bu meslegi yapanlar onlar olacak” dedi.



“Çirak yetismiyor, usta çikmiyor artik”

Artik gençlerin meslek yapmak istemedigini söyleyen Mursal, “Babam bu meslege devam etmemi çok arzulardi. Birkaç yerde çalistigim halde sonrasinda babamin yaninda çalismaya baslayarak meslegi ögrenmis oldum ve severek yapiyorum su an. Anahtarcilik meslegi su anda yok olmak üzere diyebiliriz. Çirak yetismiyor, bizden sonraki nesil daha masa basi is ariyor. Emeksiz, zahmetsiz bir para kazanma arzusundalar. Bizim meslegimiz de muhtemelen yavas yavas yok oluyor. Çirak yetismiyor, usta yetismiyor artik. Benim farkli birkaç sektörde de arkadaslarim var, artik gençler meslek yapmak istemiyor. Çogu üniversite bitirmis oluyor ve ben bitirdikleri üniversitelerin bir manasi oldugunu düsünmüyorum. Idealizmin öldügünü, ideal gençlerin yetismedigini görüyorum. Ve bizim meslegin de devami olamayacagini düsünüyorum. Internet çaginda yasayan çocuklar, orada izlediklerinden etkileniyor. Halkin tabanina indigimizde eskiden aileler çocuklarini küçüklükten itibaren meslek ögrenmesi için sanayiye gönderirlerdi. Çocuklar küçük esnaflarin yaninda çalisip, berber, anahtarci veya diger sektörlerde olsun meslek ögrenirlerdi. Fakat simdi aileler de artik bunu kabullenmiyor. Daha çok masa basi is ve etiket sahibi olmak istiyorlar” seklinde konustu.



"Ilerleyen dönemlerde bu meslegi yapanlar göçmenler olacak"

Türkiye’nin bir dönemki Almanya’ya benzedigini düsündügünü ifade eden Mursal, “Bir dönem bazi meslekleri gidip Türkler yapti. O meslekte Türkler yükseldi ve aranan insanlar oldu. Simdi bu meslegi Türkiye’de benimsemeyip yapmasak da ülkemizde bulunan düzensiz göçmen arkadaslar çalisma olanagi bulmaya çalistiklari için bu mesleklere yönelecekler. Ben eminim ki ilerleyen zamanlarda bu meslegi yapanlar onlar olacak. Günlük ortalama 50 anahtardan asagiya düsmüyor üretimimiz. Anahtar fiyatlari önceden daha düsüktü, su an biraz daha yükseldi ama biz diger sehirlere göre daha uygun bir fiyatta yapmak zorundayiz. Bize kar payi çok yetmese de hayatimizi idame ettirebiliyoruz. Bizim burada olmamiz topluma da bir yarar sagliyor, bize de yarar sagliyor. Çok büyük hedefler arzulamiyoruz zaten. Anahtar çesitlerinin tamamini yapiyoruz. Araba anahtari, kasa anahtari, son model otomobil anahtarindan tutun yayli anahtar, bilyeli anahtar su anda mevcut. Hepsini yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA