TAVI, Kalp Kapagi Hastalarina Umut Oluyor

Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Arslan, TAVI yönteminin, kalp kapaklarindaki ciddi darlik nedeniyle ameliyat olmasi gereken yalniz ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyati riskli hastalarda ‘ameliyatsiz müdahale imkâni’ tanidigini söyledi.

Dünya nüfusu hizla yaslanirken, yasla birlikte sikligi artan kalp hastaliklari dünya genelinde daha da yaygin hale geliyor. Kalp hastaliklarindan biri olan aort darligi ise, ileri yaslarda daha sik görülen kalp kapak hastaligina neden oluyor. Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Arslan, kalbin çalisma sekli ve aort kapak darligi konusunda sunlari söyledi:

“Kalbimiz, vücuda gerekli besin maddelerini ve oksijeni saglayan kani damarlar içinde hareket ettiren, kendiliginden kasilabilme yetenegine sahip kas grubundan olusan bir pompadir. Kalbimiz dört odaciktan olusur. Bu odaciklar ve damarlar arasinda bulunan kalp kapaklari kan akisini kontrol eder. Bütün kapaklarin kalbin çalismasinda ayri ayri önemi olsa da, özellikle vücuda kanin pompalanmasini saglayan kalbin sol alt bölümü ile tüm vücuda kanin dagilmasini saglayan ana damar arasindaki kapak ayri bir öneme sahiptir. Bu kapakta özellikle ilerleyen yasla birlikte kireçlenmeler ortaya çikmakta, bu kireçlenmeler kapakta daralmalara neden olmakta ve “aort darligi” denilen ve en sik olarak ileri yaslarda görülen kalp kapak hastaligina sebep olmaktadir. Aort darligi hafif, orta ve ciddi olarak üç ayri grupta incelenir. Bu ayrim kapak alanina göre yapilir, kapak alani ne kadar azalirsa yani kapak ne kadar daralirsa hastaligin da ciddiyeti artar. Aort darliginin görülme sikligi yas ilerledikçe artar. 75 yas üzerinde 8 hastanin birinde orta ve ciddi aort darligi oldugu bildirilmistir.”

Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyati riskli hastalarda ameliyatsiz müdahale

Prof. Dr. Ugur Arslan aort daralmalarinin tedavisinde gelinen noktayi söyle özetledi:

“Kapak alaninda üçte bir oraninda daralma olusursa ana atardamara atilan kan miktari belirgin olarak azalir. Bu nedenle hastalarda gögüs agrisi, bayilma ve nefes darligi gibi yakinmalar görülebilir. Bu sikayetleri olan hastalar ani kalp ölümü nedeniyle beklenmedik bir anda hayatini kaybedebilir. Aort kapaginin belirgin olarak daralmasiyla ortaya çikan ciddi aort darliginin su anki tedavisi açik kalp cerrahisi ile kapagin degistirilmesidir. Ancak cerrahi islem için yüksek risk grubuna giren hastalarda yani eslik eden kalp yetmezligi, akciger, karaciger ve böbrek hastaliklari olan hastalarda ve daha önce açik kalp cerrahisi geçirmis olan hastalarda ameliyatsiz bir müdahale yöntemi olan ‘TAVI’ yöntemi uygulanir. ‘Transkateter aort valfi implantasyonu’ anlamina gelen TAVI her hastaya uygulanan bir yöntem degildir, ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyati riskli hastalarda anestezi gerektirmeyen bir yöntemdir.”

TAVI, hastalarin iyilesme süresini kisaltiyor

Prof. Dr. Ugur Arslan, TAVI islemi hakkinda önemli bilgiler verdi:

“Dünyada 10 yili askin süredir, Türkiye’de ise 2009 yilindan beri uygulanan TAVI islemi özet olarak, ‘kateter kullanilarak aort kalp kapagi yerlestirilmesi’ seklinde açiklanabilir. Bu islemin açik kalp cerrahisinden ciddi farklari mevcuttur. TAVI islemi gögüs duvari açilmadan, tercihen kasik damari kullanilarak gerçeklestirilir. Kasik damarindan kalbe ulasilip, teller ve balonlar kullanilarak kalp kapagi geçilir. Daralmis kapak önce bir balon ile genisletilir. Ardindan ayni sistemle yeni kapak, eski hastalikli kapagin içine yerlestirilir ve çalismaya baslar. TAVI kasiktan yapildigi takdirde genel anestezi, yani narkoz kullanimi veya gögüs kafesinin kesilmesi gerekmez. Bu sayede hastalarin iyilesme dönemi kisalir.”
Kaynak: İHA