Sirkeci Gari'nda Açilan 'Yüzyillik Emanet' Sergisine Yogun Ilgi

Sirkeci Gari’nda 1. Dünya Savasi’nda esir düsen askerlerin ve ailelerinin yazdigi 25 bin mektup Kizilay arsivinden çikarilarak ziyaretçilere sunuldu. Esaret ve vatan savunmasiyla geçen yasam mücadelesi, “Yüzyillik Emanet” sergisiyle ziyaretçilere dönemin ruhunu hissettirdi.

Sirkeci Gari'nda Açilan 'Yüzyillik Emanet' Sergisine Yogun Ilgi
TRT ve Kizilay’in is birligiyle “Yüzyillik Emanet” sergisi hazirlandi. 100 yil önce yasanan Balkan Savaslari, I. Dünya Savasi ve Kurtulus Savasi olmak üzere dünya tarihinin en yikici savaslarinda esir düsen Türk askerlerinin yazdigi 25 bin adet mektup Sirkeci Gari’nda ziyaretçilere sunuldu. Yerli ve yabanci turistlerin yogun ilgi gösterdigi mektuplar, özlemlerin ve zorlu mücadelelerin hikayesini anlatiyor. 25 bin mektup, vatanlarindan uzakta esaret hayati yasayan askerlerin ailelerine, ailelerin de esir düsen yakinlarina ulastirilmasi ümidiyle yazdiklari satirlardan olusuyor.

Mektuplar, savas hâtiralarini anlatiyor

Sevdiklerine duyduklari özlemden, esaretin zorlu sartlarina, savasin insanlik disi yüzünden, bir dost selamina duyulan hasrete kadar nice sözler tasiyan ve bir asirdir muhataplari tarafindan okunmayi bekleyen mektuplar, “Yüzyillik Emanet: Kizilay Esir Mektuplari Sergisi” ile gün yüzüne çikti. Sergide, esir mektuplarinin ve kartlarinin yani sira, kamp sartlarini, esirlerin günlük yasamini ve ürettikleri eserleri belgeleyen fotograflar da yer aliyor. Sergi, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.

“Bunlari burada ziyaretçilere sunuyoruz”

Sergi hakkinda bilgi veren Betül Eke, “Muhafaza edilen 25 bin mektup sergileniyor. 1. Dünya Savasi, Balkan Harbi, Kurtulus Savasi gibi büyük savaslardan geriye kalan esirler tarafindan yazilmis 25 bin mektup var. Bunlari burada ziyaretçilere sunuyoruz. TRT ve KIZILAY isbirliginde gerçeklestirilen bir sergi bu. Bu 25 bin mektup hepsi dünyanin dört bir yaninda esir düsmüs Türk askerlerimize ait mektuplardir. Ziyaretçileri Sirkeci Gari’na geldiklerinde kus estorasyonu karsiliyor. Içeri girdiklerinde 3 farkli oda tasarladik. Dijital oda, yas odasi ve belgesel odasi olarak 3 farkli odamiz var. Yabancilarin ilgisi çok yüksek. Ingilizce ve Türkçe içerik oldugu için içerikler kolayca anlasilabiliyor” cümlelerini kullandi.

“Dedem Kore Gazisi oldugu için böyle tarihi notlar benim ilgimi çekmistir”

Sergiyi ziyarete gelen Rabia Çalis, “Benim dedem Kore Gazisi oldugu için böyle tarihi notlar benim ilgimi çekmistir. Burayi da sefim önerdi, gelmisken bakalim dedi.

Ingilizce yazilanlari okudum. Esirler, sevgililerine mektup yazmislar, sonlarinda da kendine iyi bak seklinde mektup yazmislar. Duygulu ve güzel seyler” dedi.



“Beni çok duygulandiran bir durum”

Serpil Karahasan ise, “Dünde haberlerde izlerken gördüm. Buradan geçmem gerektigini düsündüm. Açikta olacagini düsünmedim, kapali bir müzede sergilenecegini düsündüm. Beni çok duygulandiran bir durum. Bu vatanin evladi olmaktan gurur duyuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA