Iste Oltu Tasi'na Dair Bilinmeyen Gerçekler

Erzurum’un Oltu ilçesinde zorlu bir süreçle çikartilan Oltu Tasi ile alakali yapilan sektörel arastirma ilginç sonuçlari beraberinde getirdi.

Iste Oltu Tasi'na Dair Bilinmeyen Gerçekler
Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA) tarafindan yapilan bir sektörel arastirmada , Oltu Tasi’nin ürün haline getirildikten sonra satisi ile ilgili süreçteki üretici - müsteri iliskileri ortaya koyuldu. Arastirmanin sonuç kisminda süreçlerden birincisinin dogrudan satis olarak ifade edilen üreticinin kendi üretim ya da satis noktasinda müsteriye ürününü arz etmesi ve ikinci olarakta dolayli satis yani; üreticiden araci üzerinden müsteriye ya da satis noktasina olan satis seklinde dile getirildi.

“Oltu Tasi kullanicilarini egitim seviyesi yüksek”

Oltu Tasi ürünleri tercih eden tüketiciler üzerine yapilan anket çalismasinda ilginç sonuçlara ulasildi. Arastirma verilerine göre; Oltu Tasi tüketicilerin egitim düzeyinin yüksek (%44,97’si lisans, %25,44’ü lisansüstü, %18,93’ü lise ve %7,1’i ilkokul mezunu), çalisan kesim (%31,43 memur, %14,86’si isçi) ve orta gelirli oldugu tespit edildi. Oltu Tasi ürünlerin satin alinma yöntemleri ile ilgili olarak müsterilerin çogunlugunun bu ürünleri Erzurum kent merkezine bulunan satis noktasindan (Oltu Tasi ürünler satan dükkanlarin bir arada bulundugu mekan olan Tashan; %48,73), Oltu ilçesinde bulunan ve içerisinde 37 satis magazasinin çalistirildigi Oltu Tasi ve Gümüsçüler Çarsisi’ndan (%39,09) ve son yillarda orani artmasina ragmen çok yetersiz bir biçimde internetten (%4,57) aldiklari belirlendi.

“Ithal ürünler Oltu Tasi’ni zorluyor”

Arastirmada , Oltu Tasi ürünlerinin Erzurum ve yakin çevresi ile ülke çapinda satisa sunulabildigi belirtilerek, “Ancak yerelde satis daha fazla olmasina ragmen ulusal ölçekte müsterilerin ürüne ulasmasi dogrudan yereldeki satis noktalarindan internet veya telefon üzerinden olmaktadir. Oltu Tasi ürünlerin yerel pazarda kendilerine yer bulmasinin en önemli sebebi Oltu Tasi’nin Erzurum’a ait turistik degerinin olmasidir. Ulusal pazarda ise bu ürünler üreticilerin ya da aracilarin ürünleri bizzat kendilerinin Erzurum disinda satislari ile yer bulmaktadir. Türkiye genelinde olusturulmus bir bayilik sistemi ya da satis agi bulunmamaktadir. Oltu Tasi ürünlerin satildigi Tashan, Oltu Tasi Gümüscüler Çarsisi gibi toplu satis merkezlerindeki magazalarda Oltu Tasi ürünlerin yani sira son yillarda ithal gümüs takilar ve süs taslarinin yogunlukla satildigi görülmektedir.” denildi.

“Rus Tasi’na yönelik önlemler alinmali”

Oltu Tasi satan yerlerde ürün çesitliliginin ithal ürünlerde fazla olmasi tüketiciyi bu ürünlere yönlendirdigi vurgulanan arastirmada, daha sonra söyle denildi “Gürcistan’dan getirilen ve fiziksel özellikleri ile Oltu Tasina benzeyen Rus Tasi’nin piyasada Oltu Tasi adiyla pazarlanmasi tüketicilerde güven sorunu olusturmaktadir. Oltu Tasi’ndan ayirt edilmesi oldukça zor olan Rus Tasi ürünlerin piyasaya ucuz olarak sürülmesi gerçek Oltu Tasi ürünlerin tercih edilmesi önünde bir engel olusturmaktadir. Orijinal ürünler için kalite ve fiyat standardizasyonuna yönelik bir sertifikasyon uygulanmamaktadir. Belirli bir standartta üretilip belirli kalitedeki ürünlerin sabit fiyat ile satilmasi garantisinin tüketiciye verilmesi açisindan oldukça önemli olan sertifika uygulamasi satis sonrasi hizmetlerde tüketicinin muhatap bulmasi için de gereklidir. Oltu’da faaliyet gösteren Oltu Tasi Sanatini Gelistirme, Sanatkarlarini Koruma ve Kalkindirma Dernegi Oltu tasinin marka tescil belgesini almistir.”
Kaynak: İHA