Firma Yöneticileri Uzaktan Çalisanlari Bu Sistemle Daha Rahat Denetleyebilecek

Sakarya’da kurulan bir firma, metaverse projesiyle, sirket yöneticilerinin uzaktan çalisanlarini istedigi zaman ofis ortaminda gibi denetleyebilecegi bir sistem kurdu. Evlerinde çalisanlari ofis ortaminda bulusturan bu metaverse projesinin ülkemizde farkli bir örnegi de bulunmuyor.

Firma Yöneticileri Uzaktan Çalisanlari Bu Sistemle Daha Rahat Denetleyebilecek
Teknolojinin gelismesiyle birlikte gündeme gelen metaverse ortaminda her gün yeni projeler gelistiriliyor. Bu çerçevede Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ögretim Görevlisi Dr. Metin Çengel ve Yüksek Makine Mühendisi Erdal Deniz’in öncülügünde Bilisim Teknikerleri Berke Isa Odabas ve Kerem Kiraz’in kurdugu firma tarafindan olusturulan metaverse evreni uzaktan çalisma sistemini farkli bir boyuta tasidi. Çalisanlarin mesai saatinde bulunduklari yerde bilgisayar ve gerçekligi artirilmis gözlüklerle ’meta ofis’e giris yapabilen projede, en üst seviyede iletisim saglanarak isverenler ile çalisanlar anlik sesli ve görüntülü temas kurabiliyor. Farkli ülkelerde ayni sirket için uzaktan çalisan insanlar sanal ortamda yan yana gelip bu sanal ortamda aktivitelere katilabiliyor. Ar-Ge çalismalarinin devam ettigini belirten SUBÜ Ögretim Görevlisi Dr. Metin Çengel, fuar alanlari, tanitim ofisleri, ticaret merkezleriyle ekonomik ve egitimsel faaliyetlerinde metaverse dünyasina geçis yapilmasi hedeflendigini aktardi.

“Türk vatandaslarinin metaverse evrenlerinde yatirmis olduklari paralar 8 buçuk milyar dolar”

SUBÜ Ögretim Görevlisi Dr. Metin Çengel, “Bir yanlis anlasilma söz konusu oldu özellikle Türk milleti arasinda. Daha önce coinleri kaçiranlar, acaba metaverse arsalari alarak para kazanabilir miyiz seklinde düsünüyor. Türkiye’de su anda yaklasik olarak metaverse evrenlerine vatandasimiz tarafindan yatirilan para 8 buçuk milyar dolar civarinda. Hatta Sakarya’mizda da birçok bölgeler metaverse evrenlerinde satin alinmis vaziyette. AVM’ler satin alinmis vaziyette. Camiler özellikle, tarihi eserler, kamu binalari, rektörlük binalari gibi yerler satin almis durumda. Metaverse’de diger oyunlardan farkli olarak ya da diger web uygulamalarindan farkli olarak karsilikli etkilesimin olmasi, konusma, duyu organlarimizin iletilmesi, tat gibi, koku gibi, his gibi ya da dokunma gibi duyu organlarimizin iletilmesi söz konusu” dedi.



“Yapmis oldugumuz hizmetleri firmalarin islerini görecek sekilde kiraya veriyoruz”

Kurduklari metaverse evreninden bahseden Çengel, “Bizim evrenimiz diger evrenlerden farkli olarak biz arsa satmiyoruz biz yapmis oldugumuz hizmetleri firmalarin islerini görecek sekilde kiraya veriyoruz. En büyük farkimiz bu. Bizim esas amacimiz is insanlarina nasil katki yapabiliriz? Onlara arti deger nasil kazandirabiliriz? Özellikle uzaktan çalisma gibi firmalarda pandemi döneminden sonra sorun teskil eden uygulamalar yaptik. Uzaktan çalismayi yakindan çalisma haline getirdik. Bu yapmis oldugumuz uygulamalarla. Çünkü uzaktan çalismada insanlar bir takim hem firmalar açisindan bakildiginda hem de kisiler açisindan bakildiginda birtakim sorunlar olusuyor. Mesela çalisanlarin saglik sorunlari, ruhsal çöküntüler olusabiliyor” diye konustu.



“Biz diger metaverse evrenlerinden daha farkli konsepte uygulamalar yaptik”

Diger metaverse ortamlarindan farkliliklarinin oldugunu aktaran Çengel, “Firma açisindan baktigi zaman disiplin ortadan kalkiyor. Firma aidati ortadan kalkiyor. Biz diger metaverse evrenlerinden daha farkli konsepte uygulamalar yaptik. Bizim evrenimizde bulunan bölgeler insanlarin isine onlarin çalisma ortamlarina dokunacak sekilde uygulamalarimiz var. Bizim Metaverse evrenimiz su anda Türkiye’de tek bir evren karsilik baska bir firmanin gelistirmis oldugu bizim konseptimizde bir evren yok ve oyun olayi biraz daha düsük formatta agirlikli olarak firmalarin alanlarina dokunuyoruz. Onlara nasil katki yapabiliriz? Mesela fuarcilik, uzaktan çalisim, egitim, is güvenligi, isbasi egitimi gibi meta toplantilar, alisveris, evrenimizin içerisinde alisveris olacak, eglence salonlarimiz olacak, kongre merkezlerimiz olacak. Bunlar da çalisanlara hem de is insanlarina katkilar olusturacak. Bu aslinda metaverse, asosyallesmeye karsi olarak daha çok sosyallige ortaya çikaracak” seklinde konustu.



“Müsteri, firmaya gitmeden ürünlerini inceleyebiliyor”

Bilisim teknikeri Berke Isa Odabas, “Su anda bünyemizde 8-9 tane firma var. Bu firmalara belli basli hizmetler sunuyoruz. Tabii farkli firmalar da kendine ait hizmetler de bize sunuyor. Örnek gösterecek olursak bir tane firmamiz var. Bu firmamizda kendisinin özel tasarimlari olan bir binasi var. Bu binasinin içinde kendini tanitabilecegi bir resepsiyon alani var. Bu resepsiyon alaninda kendi tarihçesinden tutun firmasinin video görüntülerini burada görebiliyorsunuz. Ilerledigimiz zaman resepsiyon bölümü var. Resepsiyon bölümünde kendi firmasini tanitabilecegi ve her dile çevrilebilen bir rehber olacak. Örnek gösterecek olursak Alman bir müsteri burada Almanca konusup Türkçe’ye ya da Ingilizce anlayan birine otomatik bir sekilde dil çevrilecek. Bu tarz bir rehber olacak bu resepsiyon bölümünde. Bu firmanin bizden aldigi hizmetleri taniyacak olursak, meta ofis dedigimiz kavramimiz var uzaktan çalismayla alakali bir alanimiz. Meeting room dedigimiz kisa toplantilarin oldugu bir alan var. Finans odamiz da biraz daha güvenlikli, herkesin giremeyecegi bir alan, departman diyebiliriz. Firmanin burada showroom alani var. Kendi ürünlerini sergileyebildigi bir alan burasi ve 365 gün açik. Konferans salonu var burada da belirli basli konulari çalisanlarin olsun, müsterilerin olsun burada sunum yapabilecegi egitim verebilecegi bir alanimiz var” ifadelerini kullandi.

“Farkli ülkelerde olanlar ayni ortamda çalisabiliyor”

Uzaktan çalisanlarin farkli ülkedeki çalisanlarla sanal ortamda bulustugunu aktaran Odabas, “Farkli ülkelerde olanlar ayni ortamda çalisabiliyor. Bu firma uzaktan çalisma ortaminda farkli ülkelerde çalisanlarini bu sayede MetaOffice’den denetleyebiliyor. Burada da çalisanlarin ne yapip yapmadigini denetleyebiliyoruz. Firmamizin bir de showroom alani var ve burada fuar alanlarinda olmayan bir deneyim de yasatiyoruz aslinda. Burada VR kullanicilarina bir deneyim yasattiriyoruz. Firmanin belirledigi 6 tane ürünü bu kisimda parçalattirabiliyoruz. Bu gerçek fuarlarda olmayan bir özellik. Burada çalisma mantigina boyutuna, kalinligina yani ürünün her seyine bakabiliyor” dedi.



“Firmanin sahibi burada istedigi gibi kullanicinin yanina giderek ekranlarini denetleyebiliyor”

Uzaktan çalisanlarin bu sanal ortamda çok rahat bir sekilde denetlenebildigini aktaran Odabas, “MetaOffice’de çalisan arkadaslari, firmanin sahibi burada istedigi gibi kullanicinin yanina giderek ekranlarini denetleyebiliyor. Ayni sekilde burada kaç dakika çalisip çalismadigini alt sistemlerimizde hepsini kullanici basi ölçebiliyoruz. Kimin ne kadar çalisani aylik olarak istatistik tutuyoruz ve buradan da çalisanlarin maas sistemlerini de denetlemis oluyoruz. Kilometrelerce uzakliktaki çalisanlar bir arada toplayip sanal ortamda, metaverse ortaminda bulusturuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA