Aziz Vlas'in Anit Mezari Açilis Için Gün Sayiyor

Sivas’ta, Hristiyan aleminin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen ve Avrupa genelinde bin 200 kiliseye ismi verilen Aziz Vlas’in anit mezarinda sona yaklasildi.

Aziz Vlas'in Anit Mezari Açilis Için Gün Sayiyor
Hristiyanlik dininde önemli bir aziz olarak kabul edilen Aziz Vlas’in, Sivas’ta Kaleardi Mahallesi’nde bulunan temsili mezarinin inanç turizmine kazandirilmasi için çalisma baslatilmisti. Anit mezarda yapilan çalismalarda sona yaklasildi. Asil adi Saint Blaise veya Saint Blasius olarak da bilinen Aziz Vlas’in 280 ve 316 yillari arasinda Sivas’ta yasadigi düsünülüyor. Aziz Vlas’in Hristiyanligin ilk azizleri arasinda yer aldigini söyleyen Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktas, “Vlas Hristiyanlik için çok önemli bir kisilik. En önemli aziz konumunda. Vlas’in hayatinin Sivas’ta geçmesi, Sivas’ta öldürülmesi ve Sivas’a defnedilmesi tarihi anlamda büyük bir öneme sahip” dedi.



“Yogun iskenceye maruz birakilarak öldürülüyor”

Aziz Vlas’in Roma askerleri tarafindan Sivas’ta iskence edilerek öldürüldügünü söyleyen Budaktas, “Aziz Vlas, milattan sonra 280 ve 316 yillari arasinda Sivas’ta yasadigi düsünülen önemli bir Hristiyan azizidir. Aziz Vlas’la ilgili bilgiler sinirli olsa da tarihi kayitlara baktigimizda Vlas’in yerel ve zengin bir ailenin çocugu oldugunu görüyoruz. Bu sebeple erken yaslarda tip egitimi alan Vlas bölgede hastalara sifa dagitmasiyla taninarak meshur oluyor. Olaylar bu sekilde sürerken tarihi kaynaklara baktigimizda Dogu Roma Imparatoru Diocletianus’un, dönemin Sivas’taki kilisenin piskoposunu öldürttügünü görüyoruz. Piskoposun ölmesiyle birlikte kilise rahipsiz kaliyor. Bunun üzerine halkta karsiligi olan ve halkin teveccüh gösterdigi Aziz Vlas kiliseye piskopos oluyor. Böylece toplum içerisinde zaten var olan sayginligi ve popülaritesi artiyor. Durumlar böyle olunca Roma Imparatorlugu yöneticilerinden yogun baskiya maruz kalan Aziz Vlas, Erciyes Dagi’na yerleserek kesis hayati yasiyor. Bu kesis hayati süresince yine insanlara ve hayvanlara sifa dagitiyor. Burada da artan ünlülügü Roma askerlerinin dikkatini çekiyor ve Erciyes daginda yakalanip tekrar Sivas’a getiriliyor. Geldikten sonra Dogu Roma Imparatoru Diocletianus tarafindan yogun baskilara maruz kaliyor. Imparator Diocletianus, Aziz Vlas’a tekrar paganizme yönelmesi hakkinda telkinlerde bulunuyor fakat Vlas bunu kabul etmiyor. Kabul etmemesi üzerine yogun iskenceye maruz birakilarak öldürülüyor” ifadelerine yer verdi.

“Vlas’in hayatinin Sivas’ta geçmesi tarihi anlamda çok önemli”

Vlas’in hayatinin Sivas’ta geçmesi, Sivas’ta öldürülmesi ve Sivas’a defnedilmesinin tarihi anlamda büyük bir önem tasidigini vurgulayan Budaktas, “Vlas’in bu aci ölümü Hristiyan âleminde büyük bir üzüntü ve yasa neden oluyor. Aziz Vlas’in Hristiyanligin ilk azizleri arasinda yer aldigini görüyoruz. Öldürülmesinin ardindan Hristiyan âlemindeki kutsal kisiligi nedeniyle pek çok yerde mezari ve kemiklerinin oldugu tarihi alintilarda yer aliyor. Bu durum Sivas içinde söz konusu. Fakat yapilan arkeolojik kazilar ve bilimsel veriler isiginda su an içinde bulundugumuz alanin Aziz Vlas’in defnedildigi yer olduguna dair bir kanaat olustu. Vlas Hristiyanlik için çok önemli bir kisilik ve belki en önemli aziz konumunda. Vlas’in hayatinin Sivas’ta geçmesi, Sivas’ta öldürülmesi ve Sivas’a defnedilmesi tarihi anlamda büyük bir öneme sahip. Bugün geldigimiz noktada ise inanç turizmi hakkinda önem arz ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA