AFAD Baskani Okay Memis Açiklamasi '111 Is Makinesiyle Tüm Riskli Dereleri Islah Edecegiz'

AFAD Baskani Okay Memis, kurumlarla ortaklasa hareket ederek 111 adet is makinesinin aliminin yapildigini, DSI ile birlikte Karadeniz Bölgesi’nden baslayarak tüm riskli dereleri islah etmeye basladiklarini söyledi.

AFAD Baskani Okay Memis Açiklamasi '111 Is Makinesiyle Tüm Riskli Dereleri Islah Edecegiz'
AFAD Baskani Okay Memis, Karadeniz’de afetlerden etkilenen bölgelerde yaptigi incelemelerden sonra Erzurum’a geldi. Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nde yetkililerden Erzurum’daki son durum ile ilgili bilgi alan AFAD Baskani Okay Memis, ”Dün ve önceki gün Samsun’daydik. Samsun ve Ordu’da Meteoroloji Genel Müdürlügü tarafindan AFAD’a ve bütün Türkiye’ye ilan edildigi üzere turuncu yagis ikazi vardi. Turuncu ikaz bizim için önemli bir ikaz. Riskli bir yagisi ifade eden ve çok dikkatli olmamiz gerektigini ifade eden bir uyari. O sebepten dolayi ben, AFAD Baskan Yardimcim ve Afetlere Müdahale Genel Müdürümüz ve ekibimle beraber Samsun’daydik. Oradan Ordu’ya geçtik.” diye konustu.

“Vatandaslarimiz uyarilara mutlaka dikkat etsin”

Samsun’da turuncu ikaz olmasina ragmen alinan tedbirlerden dolayi herhangi bir can kaybi yasanmadigini hatirlatan Baskan Memis, “Bununla birlikte yine Ordu’da da bütün ikazlar ve tedbirler alinmis olmasina ragmen, Çaybasi ilçesinde 83 yasinda bir teyzemiz, aslinda ailesinin de çocuklarinin da kendisini ikaz etmis olmasina ragmen maalesef dereden karsiya geçmeye çalisirken suya kapildi ve hayatini kaybetti. Suya kapildigi yerden iki kilometre asagida, AFAD ekiplerimiz tarafindan cansiz bedenine ulasildi. Bu arada yine bölgede meteorolojik ikazlar devam etti. Ancak sari ikaz seklinde devam etti. Sari ikaz bizim için çok büyük bir riski ifade etmiyor. Yine de uyarilari takip etmemiz gerekiyor. Çünkü gün içerisinde hatta saatler içerisinde bu sari ikaz turuncuya da dönebiliyor.” dedi.

“Karayazi’da bir vatandasimiz sel sularina kapildi”

Karadeniz sahili boyunca bu mevsimlerde benzeri yagislari beklediklerini ifade eden AFAD Baskani Okay Memis, “Giresun’da Trabzon’da ve Rize’de de sari ikazlar vardi. Bu arada yine 2-3 gün öncesinden beridir, Dogu Anadolu’da da ayni sekilde Erzurum’dan Van’a kadar bu bölgede sari yagis ikazi vardi. Erzurum’da Tekman ilçemizde özellikle belli bölgede ani yagislardan dolayi sel ve su taskinlari oldu. Belli mahallelerimizde yerlesim yerlerinde ve az sayidaki, yaklasik 5-6 konutta da hasarlar oldugunu tespit ettik. Bu arada biz Trabzon ve Rize illerimizdeyken gelen bir ihbar üzerine Erzurum’un Karayazi ilçesinde bir vatandasimizin sel sularina kapildigi ihbarini, haberini aldik ve hemen ekipleri o bölgeye yönlendirdik. Su anda hem Erzurum’dan hem de Rize’den gelen takviye ekiplerle birlikte kayip olan kardesimizi arama tarama çalismalari devam ediyor. Ekiplerimiz hava kararmis olmasina ragmen; AFAD ekiplerimiz, jandarma ekiplerimiz, emniyet teskilatimiz, UKOME ekiplerimiz ve diger sivil toplum kuruluslarimizla birlikte Büyüksehir Belediyemiz itfaiye ekipleri arama, tarama çalismalarini vatandaslarimizla beraber yürütüyorlar.” seklinde konustu.

“15 santimlik su akisi tehlikeli olabilir”

Vatandaslardan istedikleri birkaç husus oldugunu ve özellikle yapilan ikazlara riayet etmeleri gerektigini vurgulayan Baskan Memis, sözlerine söyle devam etti, “Biz uyari yaptigimiz takdirde bunu gerçekten önemsesinler ve ciddiye alsinlar. Dere yataklarindan uzak dursunlar. Özellikle turuncu ikazlarda sunu yapiyoruz. Camilerden anons yapiyoruz veya belediyelerin anons sistemlerinden anons yapiyoruz. Emniyet teskilatinin araçlariyla, jandarmamizla anons ediyoruz. Yine tek tek bütün vatandaslarimiza SMS’le ulasiyoruz. Ve dere yataklarindan uzak durmalarini tembihliyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Siddetli bir debide suyun akisinda 15 santimlik su akisi bir insanin ayagini yerden kesebiliyor. Yine 35 santimin üzerindeki siddetli bir debi araçlarin tekerini yerden kesebiliyor. Insanlar göz karari zannediyor ki karsidan karsiya geçebilir. Ancak maalesef geçemiyor ve suya kapilabiliyorlar. Araçlarla su gördügü halde karsidan karsiya geçebilecegini tahmin ediyor. Maalesef geçemiyorlar. Birçok vefati da biz bu ikazlara ragmen yasadigimizi söyleyebiliriz. Onun için vatandaslarimizdan istirham ediyoruz. Bu ikazlara dikkat etsinler.”

“Tüm dereler islah edilecek”

AFAD olarak müdahaleyle birlikte risk azaltmaya da çok önem verdiklerini dile getiren Memis, sözlerine söyle devam etti, “Derelerin islahiyla ilgili olarak Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, Sayin Içisleri Bakanimiz ve Sayin Tarim ve Orman Bakanligimizla yaptigimiz protokolle 111 adet eskavatör is makinesini alip DSI’yle protokol yaparak Türkiye’nin, Karadeniz Bölgesi’ne baslayarak riskli derelerini islah ediyoruz. Oralarda makineli çalismalar yapiyoruz. Bu çalismamiz yaklasik bir iki aydir devam ediyor. Daha zaten araçla yeni aldik ve teslim ettik. Hepsi de yerli ve milli is makinalari. Ve gerçekten çok güzel is görüyorlar. Türkiye’nin bütün derelerini insallah 2 yil içerisinde en azindan malzemeli bakimini yaparak Devlet Su Isleri Genel Müdürlügümüzle beraber, AFAD’imizla beraber, sayin valilerimizle birlikte onlarin koordinasyonunda, insallah islah etmeyi de planliyoruz. Sel ve su taskinlarinda hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralilara da acil sifalar diliyorum. Erzurum’da yasanan sel ve su baskinlari neticesiyle yaralanan kardeslerimize sifalar diliyorum. Göstermis olduklari isbirliginden dolayi Valimize, Büyüksehir Belediye Baskanimiza, AFAD teskilatina ve buradaki diger bütün paydaslarimiza, emniyet teskilatina, jandarma teskilatina, UMKE ekiplerine, 112 ekiplerine, saglik müdürlügümüze, saglik ekiplerimize, Kizilay’imiza, Devlet Su Islerimize, Karayollari Genel Müdürlügümüze ve bütün Erzurum’la Dadas kardeslerime çok tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA